Pasaulinė regėjimo diena yra kasmetinė šventė, kuri minima spalio antrą ketvirtadienį. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į aklumo keliamas problemas visame pasaulyje.

Regėjimas – viena nuostabiausių žmogaus organizmo funkcijų, kuri leidžia pažinti mus supantį pasaulį, bendrauti, grožėtis, saugotis supančios aplinkos pavojų. Net ir menkiausias regėjimo sutrikimas sukelia žmogui daug problemų. Dažnai net nesusimąstome, kaip turime tausoti akis, saugoti ir joms padėti.

Akys – tai Jūsų langas į pasaulį.

Tik jų dėka Jūs galėsite pajusti visą pasaulio grožį, jo formų, spalvų ir jų išsidėstymo įvairovę. Technikos progresas pateiks dar daug stebuklų, todėl Jums reikės geros regos, sveikų akių, sugebančių ilgai nenuvargstant dirbti.
Ilgai žiūrint į kompiuterį, televizorių, akys labai pavargsta. Svarbu riboti darbo kompiuteriu laiką. Patartina daryti pertraukėles, žvelgti į tolį, taip akys pailsi. Reikėtų daugiau ilsėtis gamtoje, o jeigu daugiau dirbama kompiuteriu, bent retkarčiais būtina atsitraukti nuo jo ir pamirksėti. Jeigu akys parausta, patariame daryti akių pratimus („Pratimai pavargusioms akims“ kuriuos galite rasti Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro interneto svetainėje www.kavsuc.lt ). Labai svarbu tinkamai maitintis. Visavertė mityba padeda išvengti ligų, tad nereiks vitaminų, o regėjimas nenusilps. Reikėtų valgyti daugiau morkų ir mėlynių, jose yra tai, ko reikia akims.

Deja, ne visada tinkamas režimas ir mityba padeda išvengti tam tikrų ligų tai: Katarakta, Glaukoma, Tinklainės degeneracija, nors ir nepavojinga, tačiau gana dažna akių liga – miežis. Kai kurias lemia amžius, organizmo būklė, paveldimumas ar kitos, ne visai žinomos priežastys.

Kaip sunku netekti regėjimo, žino tik tie, kas patyrė tokią nelaimę.
Regėjimo sutrikimų priežastys yra įvairios. Tai gali būti infekcinės ir neinfekcinės (pvz., hipertoninė liga, aterosklerozė, cukrinis diabetas ir kt.) ligos, mechaniniai pažeidimai, medžiagų apykaitos sutrikimai, vitaminų ar mineralų trūkumas, paveldimumas, užteršta aplinka, įtemptas regimasis darbas, senėjimas ir kt.

Minint pasaulinę regėjimo dieną, visus kviečiame pasirūpinti savo akimis, jeigu pajutote nors menkiausius regėjimo sutrikimus, nedelskite ir apsilankykite pas gydytoją.

Linkime Jums saugoti savo sveikatą ir sielos veidrodį – akis.

 

SAM info