Specialistai: maisto priedai kūdikių ir mažų vaikų maiste

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgdama į visuomenėje kylančias diskusijas apie maisto priedų naudojimą, informuoja, kad maisto produktuose, skirtuose kūdikių ir mažų vaikų mitybai, maisto priedai nenaudojami
, išskyrus atskirus, išimtinius atvejus. Atskiri atvejai nustatyti
Lietuvos higienos normos „Leidžiami naudoti maisto priedai“ 11 priede.
Šiame dokumente nurodyti 68 maisto priedai, kurie gali būti naudojami.

Maisto priedų naudojimo sąlygos yra griežtai apibrėžtos, nustatyti
didžiausi leistini jų kiekiai ir konkrečiai nurodyta, kokiose maisto
produktų, skirtų kūdikių ir mažų vaikų mitybai, grupėse jie gali būti
naudojami. Pavyzdžiui acto rūgštis (E 260) gali būti naudojama tik
perdirbtuose grūdiniuose maisto produktuose ir maiste, skirtame
sveikiems kūdikiams ir mažiems vaikams. O pieno mišiniuose ir specialios
medicininės paskirties maisto produktuose šį maisto priedą naudoti
draudžiama.

 Atlikus Lietuvoje parduodamų maisto produktų, skirtų
kūdikiams ir mažiems vaikams, analizę, nustatyta, kad dažniausiai
naudojami maisto priedai – emulsikliai, stabilizatoriai ir rūgštingumą
reguliuojančios medžiagos. Emulsikliai maisto produktuose naudojami
norint sudaryti ar išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų
vientisumą, stabilizatoriai padeda išlaikyti pastovią maisto produkto
sudėtį, o rūgštingumą reguliuojančios medžiagos naudojamos maisto
produkto rūgštingumui ar šarmingumui sureguliuoti. Pavyzdžiui,
rūgštingumą reguliuojanti medžiaga L-askorbo rūgštis dažniausiai dedama į
arbatas, emulsikliai ir stabilizatoriai (lecitinai arba esteriai) – į
pieno mišinius.

Maisto produktų ženklinimo etiketėse galima rasti
įvairių medžiagų pavadinimų, kurie dažnai klaidina vartotojus, jie
painioja medžiagas su maisto priedais ir kitą paskirtį turinčiomis
medžiagomis. Nemažai medžiagų, pažymėtų „E“ su numeriu, dedama į maisto
produktus ne kaip priedai, o kaip vitaminai, mineralai ar druskos
pakaitalai. Pavyzdžiui, vitaminas C arba L-askorbo rūgštis gali būti
pažymėti kaip E 300, tačiau priklausomai nuo to, kokiu tikslu ir koks
šios medžiagos kiekis dedamas į maisto produktą, priklauso ir šios
sudėtinės dalies pavadinimas ant ženklinimo etiketės. Kalcio chloridas
(arba E 509) į maisto produktus gali būti dedamas kaip mineralinė
medžiaga arba kaip kietiklis.

Kad vartotojams būtų paprasčiau
atskirti, kokia medžiaga įdėta į maisto produktą, ženklinant maisto
priedus, privaloma nurodyti ir jų atliekamą funkciją (pvz., rūgštingumą
reguliuojanti medžiaga E 296) arba maisto priedo funkciją ir pavadinimą
(pvz., rūgštingumą reguliuojanti medžiaga – obuolių rūgštis).

Specialistai: maisto priedai kūdikių ir mažų vaikų maiste

„Ant maisto produktų, skirtų kūdikių ir mažų vaikų mitybai, pakuočių
vargu ar galima pamatyti maisto priedus, paženklintus „E“ raide ir 3 – 4
skaitmenų kombinacija. Gamintojai dažniausiai renkasi maisto priedų
ženklinimo būdą, nurodant jų funkciją ir pavadinimą (pvz., emulsiklis
sojos lecitinas), – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Svetulevičiūtė.

Pasak
V.Svetulevičiūtės, patikrinus maisto produktus, skirtus kūdikių ir mažų
vaikų mitybai, didmeninės ir mažmeninės prekybos vietose, grubių maisto
priedų ženklinimo pažeidimų nenustatoma. Skundų dėl šių produktų
kokybės Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gauna nedaug (1-2 per
metus). Specialistės teigimu, Lietuvoje šių maisto produktų gamintojai
ir platintojai labai atsakingai žiūri į teisingą vartotojų informavimą
ir šių produktų saugą bei kokybę.

 Valstybinė maisto ir
veterinarijos tarnyba griežtai kontroliuoja maisto produktų, skirtų šiai
jautriai vartotojų grupei, saugą ir atitikimą teisės aktų
reikalavimams. Patikrinimų metu kontroliuojama šių maisto produktų
sudėtis, ženklinimas, imami mėginiai laboratoriniams tyrimams atlikti.

VMVT inf.