Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pernai Lietuvoje, palyginti su 2010-aisiais, smarkiai išaugo žarnyno infekcinių ligų protrūkių skaičius.
 

Pernai buvo užregistruoti 437 žarnyno infekcinių ligų protrūkiai. Šiuose, dažniausiai per maistą plintančių ligų židiniuose, susirgo ir į asmens sveikatos priežiūros įstaigas kreipėsi 1228 asmenys, 873 (71 proc.) žmonės buvo gydomi ligoninėse. 2010 metais tokių protrūkių buvo 190, jų metu žarnyno infekcinėmis ligomis susirgo 538 žmonės, pranešė ULAC.

„Nerimą kelia augantis susirgimų skaičius. Ligų protrūkiai parodo, kad nepaisoma asmeninės ir maisto tvarkymo higienos, neatsakingai elgiamasi su maisto žaliavomis”, – sako ULAC vadovas Saulius Čaplinskas.

Dauguma – 352 (80,5 proc.) – protrūkių buvo šeimyniniai, kai fiksuota du ir daugiau susijusių atvejų vienoje šeimoje, likę 85 (19,5 proc.) protrūkiai atitiko išplitusio protrūkio apibūdinimą, kai du ir daugiau epidemiologiškai susijusių atvejų buvo daugiau nei vienoje šeimoje.

21 išplitęs protrūkis buvo susijęs su maisto tvarkymo subjektais (maitinimo ir prekybos įmonėmis), 52 protrūkiai kilo vaikų ugdymo įstaigose, keturi protrūkiai kilo dėl privačiuose pobūviuose vartoto maisto, paruošto namų aplinkoje, septyni protrūkiai siejami su užsikrėtimu kitose vietose.

Pernai 67 (15,3 proc.) protrūkiai buvo salmoneliozės, 148 (33,7 proc.) – rotavirusinės infekcijos.

Viena dažniausių salmoneliozės protrūkių priežasčių 2011 metais buvo gyvūninis maistas – vištiena, kiaušiniai, mėsa ir jų produktai (43,3 proc.), rotavirusinė infekcija vaikų ugdymo įstaigose bei šeimose plito nuo žmogaus žmogui per buitinį sąlytį neužtikrinant asmeninės higienos ligonio aplinkoje.

Lietuvos sveikata