Sriuba – džiaugsmas mūsų skrandžiui

Sriuba, sriubytė… Tikriausiai jos skleidžiamas aromatas daugeliui iš mūsų
primena šiltus senelių ar tėvų namus. Ne veltui jie rūpinosi, kad mes kasdien
suvalgytume dubenėlį karštos sriubos, nes ji iš tiesų yra labai naudinga mūsų
organizmui. Sriuba galėtų būti puikia išeitimi tiem žmonėms, kurie skundžiasi
skrandžio veiklos sutrikimais ir kuriuos vargina sumažėjęs skrandžio sulčių
rūgštingumas.

Yra sakoma, kad gera šeimininkė skanią sriubą sugeba išvirti „iš nieko“, tačiau
vis dėlto į ją reikia įdėti tam tikrų produktų. Pagrindiniai sriubų produktai,
kurie naudingi mūsų sveikatai yra šie:

Bulvės. Tai yra viena dažniausiai valgomų daržovių, kuri turi ypatingai
daug vertingų medžiagų. Bulvės yra pats puikiausias kalio šaltinis! Iš jų
gauname daugiau kaip pusę kalio paros normos. Šios daržovės ypatingai tinka
inkstų ir širdies ligomis sergančiųjų dietai. Be to, bulvėse esančios
veikliosios medžiagos gydo opas, malšina skausmą, mažina rūgštingumą bei slopina
uždegimus, stimuliuoja kraujotaką. Drąsiai skaninkime šiomis daržovėmis sriubas,
kurios suteiks mūsų sriubai tirštumo, o mums patiems didesnį sotumo jausmą.

Morkos.
Šias daržoves būtina valgyti kasdien. Ruduo yra labai tinkamas metas
papildyti savo organizmą morkose esančiu karotinu, nes jo atsargos organizme per
žiemą būna išsekusios. Morkose gausu vitamino A, kuris yra būtinas medžiagų
apykaitai, organizmo augimui, geram regėjimui. Būtent iš virtų morkų organizmas
geriausiai pasisavina vertingąjį beta karotiną. Reikia tik prisiminti, kad
karotiną organizmas geriau asimiliuoja kartu su riebalais, todėl nevenkite
sriubos pagardinti šlakeliu riebalų.

Kopūstai. Tikriausiai kopūstienė daugeliui šeimininkių yra pats
paprasčiausias sriubos receptas. Tai labai greitai paruošiamas patiekalas,
kuriame slypi ypatingai daug vertingųjų medžiagų. Šios daržovės yra vieni
didžiausių vėžio priešų. Nustatyta, kad jei nors kartą per savaitę suvalgytumėte
kopūstų patiekalą, rizika susirgti šia klastinga liga sumažėtų perpus. Jeigu
bijote peršalimo ligų ir gripo, tai kopūstai jums padės nuo to apsisaugoti. Jose
gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą.

Įvairios kruopos. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad kruopos yra
vienas naudingiausių produktų. Jos labiausiai vertinamos dėl maistinių skaidulų,
kurios ne tik padeda virškinti, bet ir mažina cholesterolio kiekį. Pavyzdžiui,
ryžiai puikiai išvalo šlakus, o grikiai stiprina kraują, reguliuoja žarnyno
aktyvumą. Labai vertingos yra grikių, sorų, avižinės kruopos.

Žirniai ir pupelės.
Šios daržovės yra puikus baltymų šaltinis. Jomis
paskaninta sriuba būna ne tik labai gardi, bet ilgam suteikia sotumo. Ankštinių
sėklose randama nemažai B grupės vitaminų bei mineralinių medžiagų. Perdirbti
žirniai turi mažiau sveikatai naudingų medžiagų, tačiau savo vertės nepraranda.
Valgydami žirnius gauname daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, proteino ir
skaidomųjų medžiagų, kurios svarbios besilaikantiems dietos.

Įvairūs žalumynai. Šviežios žolelės suteikia sriubai nepakartojamų
aromatų. Pavyzdžiui, krapai yra vienas populiariausių prieskoninių augalų.
Ryšulėlis krapų tolygus vienam apelsinui pagal vitamino C kiekį. Jie turtingi
geležies ir kalio druskų, padeda sumažinti kraujospūdį. Nepamirškite ir
petražolių, kurių visos dalys praturtintos mineralinių druskų: geležies,
fosforo, kalio, kalcio ir kitų. Kasdien valgomos petražolės tiesiog gerina
bendrą sveikatos būklę.

Norint išvirti skanią reikia laikytis šių pagrindinių taisyklių:

1. Produktus dėkite tik į verdantį vandenį.

2. Daržoves sriubai pjaustykite pagal kitų produktų dydį ir formą. Jeigu sriuba
su vermišeliais, tai daržoves pjaustykite šiaudeliais ir tt.

3. Nedėkite į puodą visų produktų vienu metu, nes vieni iš jų gali pervirti, o
kiti likti neišvirę.

4. Prieš dėdami į barščius raugintų kopūstų, juos atskirai patroškinkite su
riebalais nedideliame skysčio kiekyje.

5. Bulves iš pradžių apvirkite ir tik tada dėkite rūgščius produktus — raugintus
kopūstus, troškintus burokėlius ir kt., nes nuo šių produktų bulvės „kietėja“.

6. Gruzdintas daržoves, laurų lapelius, pipirų grūdelius į sriubą dėkite virimo
pabaigoje, kad ilgai virdami jie neprarastų savo aromato.

7. Sriubą reikia sūdyti tik tada, kai ji baigia virti

Taigi sriuba yra vienas paprasčiausių patiekalų, kuriam pagaminti nereikia būti
žymia virėja. Ji turi gydomųjų savybių, palaiko organizme skysčių santykį, o
Amerikos mokslininkai neseniai nustatė, kad ji labai padeda lieknėti. Pasirodo,
šio patiekalo įtraukimas į pietų valgiaraštį gali išspręsti net nutukimo
problemą.