Sriuba – džiaugsmas skrandžiui

Pasak mitybos specialistų, sriuba yra labai naudinga mūsų organizmui. Ji
galėtų būti puiki išeitis tiems žmonėms, kurių skrandžio veikla yra sutrikusi ir
kuriuos vargina sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

Pagrindiniai sriubų produktai, naudingi mūsų sveikatai:
Bulvės. Jos yra pats puikiausias kalio šaltinis! Bulvėse esančios
veikliosios medžiagos gydo opas, malšina skausmą, mažina rūgštingumą bei slopina
uždegimus, stimuliuoja kraujotaką. Drąsiai skaninkime šiomis daržovėmis sriubas,
kurios suteiks mūsų sriubai tirštumo, o mums patiems didesnį sotumo jausmą.

Morkos.
Būtent iš virtų morkų organizmas geriausiai pasisavina vertingąjį
beta karotiną. Reikia tik prisiminti, kad karotiną organizmas geriau asimiliuoja
kartu su riebalais, todėl nevenkite sriubos pagardinti šlakeliu riebalų.

Kopūstai. Kopūstienė – labai greitai paruošiamas patiekalas, kuriame ypač
daug vertingųjų medžiagų. Jeigu bijote peršalimo ligų ir gripo, kopūstai jums
padės nuo to apsisaugoti. Jose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą.

Įvairios kruopos. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad kruopos yra
vienas naudingiausių produktų. Jos labiausiai vertinamos dėl maistinių skaidulų,
kurios ne tik padeda virškinti, bet ir mažina cholesterolio kiekį. Pavyzdžiui,
ryžiai puikiai išvalo šlakus, o grikiai stiprina kraują, reguliuoja žarnyno
aktyvumą.

Žirniai ir pupelės. Šios daržovės yra puikus baltymų šaltinis. Valgydami
žirnius gauname daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, proteino ir skaidomųjų
medžiagų.

Įvairūs žalumynai.
Šviežios žolelės suteikia sriubai nepakartojamų aromatų.
Ryšulėlis krapų tolygus vienam apelsinui pagal vitamino C kiekį. Jie turtingi
geležies ir kalio druskų, padeda sumažinti kraujospūdį. Nepamirškite ir
petražolių, kurių visos dalys praturtintos mineralinių druskų: geležies,
fosforo, kalio, kalcio ir kitų.

Skanios sriubos taisyklės:

* produktus dėkite tik į verdantį vandenį,
* nedėkite į puodą visų produktų vienu metu, nes vieni iš jų gali pervirti, o
kiti likti neišvirę,
* prieš dėdami į barščius raugintų kopūstų, juos atskirai patroškinkite su
riebalais nedideliame skysčio kiekyje,
* gruzdintas daržoves, laurų lapelius, pipirų grūdelius į sriubą dėkite virimo
pabaigoje, kad ilgai virdami jie neprarastų savo aromato.