Stebukladarės Amino rūgštys

Rinkdamiesi vieną ar kitą patiekalą pasikliaujame skonio ir uoslės
receptoriais. Na, dar ir regos.

Ragauti gražiai atrodantį ir kelių metrų spinduliu aplink save skleidžiantį
gardų kvapą patiekalą – vienas iš gyvenimo malonumų. Tačiau net skaniai
atrodantis ir uoslę gundantis maistas ne visada yra vertingas.

Ne paslaptis, kad dabar maisto produktai būna persunkti chemikalų, o vaisiai ir
daržovės ant mūsų stalo atkeliauja praleidę nežinia kiek laiko konteineriuose,
nokinami ne saulėje, o tamsiuose sandėliuose. Deja, dažnai apie ragaujamo
patiekalo sudedamąsias dalis susimąsto tik tie, kurie jau yra spėję patirti
įvairių negalavimų dėl netinkamo maisto.

Arba tie, kurie laikosi specialios dietos ir nori sulieknėti arba atvirkščiai −
priaugti svorio.

Svarbi maisto dalis

Šį kartą nekalbėsime apie kalorijas. Apie jas viskas seniai žinoma – suvartojame
jų arba per daug, arba per mažai. Kur kas paslaptingesnės yra aminorūgštys −
baltymų statybinė medžiaga, svarbi daugelio organų sudėtinė dalis.

Baltymai reikalingi ne tik raumens audinio statybai. Jų randama hormonuose ir
enzimuose bei naguose ir plaukuose. Gyvojoje gamtoje rasta daugiau nei 300
skirtingų aminorūgščių. Žmogaus organizme jų randama apie 60, tačiau
pagrindinių, baltymus sudarančių, aminorūgščių yra tik 20 – jos vadinamos
stebuklingosiomis aminorūgštimis.

Priešingai negu baltymai, kuriuos mūsų organizmas turi suskaidyti, aminorūgštys
jau yra iš dalies suskaidytos, todėl jos gali būti įsisavinamos daug greičiau.

Paprastai tam tikras amino rūgštis organizmas pasigamina pats, tačiau 8
aminorūgščių rūšys negali būti gaminamos mūsų organizme. Jų turėtume gauti iš
maisto, tačiau ne visada valgome tai, ką reikėtų, ir tiek, kiek reikėtų.

Tokiu atveju labai praverčia maisto papildai, kuriuose yra nepakeičiamųjų
aminorūgščių, vadinamų esminėmis amino rūgštimis.

Kitos dvylika aminorūgščių yra neesminės ir gali būti pagamintos kepenyse.

Tačiau šis procesas yra labai komplikuotas. Jam reikia daug laiko, todėl
geriausia yra užtikrinti, kad visų aminorūgščių į organizmą patektų su maistu ar
su maisto papildais.

Kam jos reikalingos?

Toli gražu ne vien intensyviai sportuojantiems žmonėms reikalingi maisto
papildai su aminorūgštimis. Jų reikia ir augančiam, sveikstančiam po ligų,
pervargusiam nuo emocinio krūvio ar streso ar senstančiam organizmui.

Amino rūgštys reikalingos visiems, kas nenori pirma laiko prarasti odos
tamprumo, plaukų blizgesio ir šiaip nesuglebti ne tik kūniškai, bet ir
dvasiškai.

Amino rūgštys visa tai gali kontroliuoti − pagerinti odos būklę, paskatinti
plaukų augimą, sumažinti osteoporozės požymius, pagerinti miegą, normalizuoti
centrinės nervų sistemos veiklą, padidinti organizmo atsparumą, moterims
sumažinti priešmenstruacinio sindromo pojūčius.

20 pagrindinių amino rūgščių, randamų žmogaus organizme: alaninas, argininas,
asparaginas, asparto rūgštis, cisteinas, fenilalaninas, glicinas, gliutaminas,
glutamo rūgštis, histidinas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas,
prolinas, serinas, tirozinas, treoninas, triptofanas, valinas. Kiekviena iš jų
yra ypatinga ir tiesiog būtina, norint gerai jaustis, trykšti sveikata bei
energija ir žinoma puikia nuotaika.