Kaip greitai ir be žalos sveikatai numesti svorio? Tas, kas atrastų tokį būdą, pelnytų viso pasaulio storulių meilę ir pagarbą. Šiuo metu yra siūloma daugybė greitai veikiančių dietų, tačiau kiekviena turi ir privalumų, ir trūkumų.

Baltyminė dieta
Tai turbūt viena populiariausių greitųjų dietų. Jos esmė – valgyti tik baltyminį maistą, visiškai atsisakyti angliavandenių. Yra keletas panašių dietų, tačiau visų jų esmė ta pati – neriebi mėsa ir žuvis (viskas be druskos), liesa varškė, kiaušiniai, kefyras, žalia arbata, kava be cukraus. Tam, kad organizmas gautų nors šiek tiek vitaminų, leidžiama suvalgyti vieną greipfrutą ar žalių salotų. Dieta gera tuo, kad jos laikantis nekankina alkis. Labai greitai krinta svoris, nes iš organizmo pasišalina skysčiai. Negaudamas angliavandenių, organizmas ima energiją iš baltymų.
Bloga tuo, kad angliavandenių trūkumas gali sukelti silpnumą, galvos svaigimą, dėmesio susilpnėjimą – angliavandeniai juk pagrindinis maistas smegenims. Todėl laikytis šios dietos ilgiau nei 3–5 dienas nepatartina. Dieta gali sukelti ilgalaikį vidurių užkietėjimą.

Vieno produkto dietos
Jų esmė – valgyti tik vieną produktą kelias dienas. Populiariausi produktai, tinkantys tokioms dietoms: obuoliai, kefyras, ryžiai, grikiai. Jokių riebalų. Gerai: labai mažai kalorijų, svoris krinta labai greitai.
Blogai: šios dietos psichologiškai labai sunkios, neįmanoma kelias dienas valgyti vieno ir to paties. Trūksta vitaminų ir mikroelementų. Tokių dietų negalima laikytis ilgiau nei 3 dienas.

Mažo kaloringumo dietos
Esmė – valgyti labai mažomis porcijomis. Tinka: kava be cukraus, žalia arbata, džiūvėsiai, greipfrutai, apelsinai, kiaušiniai, virta mėsa, žuvis, daržovės – šviežios arba troškintos garuose, nesaldūs vaisiai, kefyras. Negalima valgyti riebalų, sūdytų produktų, gerti pieno. Tokios dietos galima laikytis dvi savaites, per tą laiką netenkama 5–7 kilogramų.

Ką daryti?
Papildomai vartoti vitaminų ir mineralinių medžiagų, nesumažinti kaloringumo pernelyg stipriai, nesilaikyti dietos ilgiau nei rekomenduojama. Sportuoti ir nepradėti vėl dideliais kiekiais valgyti riebalų bei angliavandenių.

Greitųjų dietų blogosios savybės:
Svoris krinta dėl to, kad organizmas netenka daug skysčių. Mažėja raumenų masė, tačiau riebalai beveik netirpsta, jų organizmas netenka labai palengva. Vitaminų ir mikroelementų trūkumas sukelia neigiamus šalutinius reiškinius, o angliavandenių trūkumas blogina savijautą ir apsunkina protinę veiklą. Iš organizmo pasišalina vanduo, o kartu su juos ir kalcis, kalis, mikroelementai, kurie yra būtini kaulams, plaukams, dantims ir raumenims. Greitai prarastas svoris taip pat greitai ir sugrįžta. Organizmas, vieną kartą patyręs stresą, pasirūpina riebalų atsargomis ateičiai.
 

iMed