+1
-2
-1
Sūriai

Sūriai

Išgirti dėl savo maistingumo ir vertingumo sūriai jau
seniai užkariavo visų pasaulio tautų virtuves. Be fermentinio sūrio
neįsivaizduojami gardieji italų ir prancūzų patiekalai. Varškės sūris –
lietuvių stalo puošmena. Tačiau ne kiekvienas žino, kad sūrį reikia vartoti
atsargiai ir saikingai. Tai – labai riebus produktas, galintis bet kurią dietą
paleisti vėjais. O didelį cholesterolio kiekį turintiems riebūs fermentiniai
sūriai išvis nerekomenduojami.

Kuo sūris naudingas

Bet kurios rūšies sūrio sudėtyje gausu vitamino A. Jis
būtinas odos, plaukų ir nagų grožiui. Vitaminas B, kurio sūryje labai daug,
svarbus nervų sistemai. Todėl sūris rekomenduojamas nervų sistemos ligomis
sergantiems, įsitempusiems, protinį darbą dirbantiems žmonėms.

Sūryje ypač daug kalcio, kuris būtinas sveikam vaiko
vystymuisi, kaulų ir dantų stiprumui. Malonus sūrio aromatas bei skonis skatina
skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl pagerėja virškinimas, pagreitėja medžiagų
apykaita.

Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė, jog graikų taip
mėgstamas fetos sūris turi tam tikrų medžiagų, veikiančių kaip antibiotikai.
Tai ir gera, ir bloga žinia fetos mėgėjams. Vieną vertus, šis sūris padeda
apsisaugoti nuo bakterinių ir virusinių susirgimų. Antrą vertus, jis
nerekomenduojamas sergantiems disbakterioze.

Įrodyta, jog fermentinis sūris padeda kamuojamiems
nemigos. Sūryje esanti aminorūgštis tripofanas veikia raminančiai, atpalaiduoja
nervinę sistemą, todėl prieš miegą suvalgę gabalėlį sūrio miegosite ramiau ir
kiečiau.

Kuo sūris pavojingas

Sūriai – labai baltymingas maistas. Skaidant baltymus
darbuojasi inkstai ir kepenys. Kai baltymų per daug, šie organai pavargsta, jų
veikla sutrinka. Todėl ypač riboti suvalgomo sūrio kiekį reiktų inkstų ir
kepenų ligomis sergantiems žmonėms. Jiems būtina vengti ir sūrių, kuriuose yra
daug druskos. Išimtis – mažai sūdytas, liesas varškės sūris.

Beveik visos sūrių rūšys yra labai riebios. Sočiosios
riebalų rūgštys pavojingos širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms.
Sūrio turėtų vengti ir tie, kurie turi padidėjusį cholesterolio kiekį ar serga
nutukimu. Bene daugiausia cholesterolio ir riebalų turi tepamas sūris, todėl
jis labai kenkia kovojantiems su antsvoriu.

Kietųjų sūrių gamyboje vartojamas šliužo fermentas. Tai –
ištrauka iš veršelių skrandžių. Šis fermentas pavojingas turintiems sutrikusią
virškinimo sistemą bei sergantiems skydliauke. 

Pelėsinių sūrių negalima valgyti žmonėms, kuriuos kamuoja
grybeliniai susirgimai. Ypač nerekomenduojamas moterims, sergančioms pienlige,
nes gali padėti šiai ligai plisti.

Nėščiosioms nepatariama valgyti pelėsinio, ožkų ir kitų
skystų sūrių. Egzistuoja nedidelė galimybė, jog juose bus apsigyvenusi Listeria
tipo bakterija, kuri patekusi į nėščiosios organizmą gali sukelti persileidimą.
Nors rizika maža, geriau nerizikuoti ir nėštumo laikotarpiu rinktis kietuosius
sūrius.

Keletas skanių patarimų

Sūrį valgykite ne su duona,
batonu ar makaronais, o su vaisiais ir daržovėmis. Sveikiau, liesiau ir ne
mažiau skanu.

Sūris prie vyno – puikus
užkandis. Jis ne tik gardus, bet ir padeda organizmui neutralizuoti alkoholį.

Sūris, kaip ir kiti pieno
produktai, padeda organizmui pašalinti teršalus, todėl yra rekomenduojamas
dirbantiems kenksmingomis sąlygomis, kvėpuojantiems užterštu didmiesčių oru bei
rūkantiems.

Ne veltui liesas varškės
sūris įtraukiamas į sportininkų ir gražuolių valgiaraščius. Jame gausu
organizmui reikalingų baltymų, tačiau mažai riebalų. Jei šio sūrio valgysite
ryte, paspartinsite fermentų išsiskyrimą, vadinasi, pagreitinsite virškinimą.

Mozzarella, minkštas ir
švelnaus skonio sūris, išimtas iš pakuotės išsilaiko labai trumpai. Tai būtina
žinoti ruošiant maistą su šiuo italų pamėgtu sūriu. Jis puikiai tinka picoms
gardinti, ypač gardus derinyje su pomidorais ir bazilikais.

Kamemberas – gelsvo atspalvio,
subtilaus sūroko skonio. Puikiai dera su pailga prancūziška duona, vaisiais bei
riešutais.

Bri sūrį turėtų žinoti
kiekvienas save gerbiantis gurmanas. Tai – idealus pasirinkimas prie šampano ar
vyno.

Pelėsinio sūrio skonis ir
kvapas gali pasirodyti neįprastas ar net nepriimtinas. Šis sūris – tai
delikatesas, kuriuo gardinti patiekalus tiek pat įdomu, kiek ir pavojinga
(galite likti nesuprasti ragaujančiųjų).

Parmezanas ko gero
labiausiai mėgstamas Italijoje. Tarkuokite jį ant makaronų, picų, apkepėlių,
karštų sumuštinių arba patiekite atskirame dubenėlyje ir leiskite valgytojams
patiems užsibarstyti parmezano kiek širdis geidžia. 

Vaišindamiesi vynu
pasiūlykite svečiams sūrių asorti: įvairių rūšių sūrių, sudėliotų lėkštėje ir
papuoštų keliomis alyvuogėmis bei žalumynais. Skanu, paprasta ir įdomu.