Sūris: kada, kokį ir kiek?

Mano trijų metų sūnus galėtų misti vien tik sūriu, tačiau ir anyta, ir
mano kolegės linkusios manyti, kad neturėčiau kasdien jo vaikui duoti. Neva, tai
kas, kad vaikas nėra pienui alergiškas – ji dar spės sukilti. Ar tikrai turėčiau
slėpti nuo sūnaus sūrį?

Chemikų teigimu, baltymą iš sūrio žmogaus organizmas įsisavina 98,5 proc.
Sūris turi iki 30 proc. riebalų – svarbiausios organizmui energetinės medžiagos
ir medžiagų apykaitos reguliatoriaus.

Sūrio sudėtyje yra A ir B grupės vitaminų ir mikroelementų. Ypač sūris
vertinamas už didelį kalcio kiekį, kuris būtinas vaikams augti ir jų protinei
raidai.

Nustatyta, kad dėl savo skonio ir aromato sūris žadina apetitą, skatina
skrandžio sulčių išsiskyrimą, o tai reiškia, kad pagerina virškinimą.

Ne tik nauda

Nežiūrint į neabejotiną sūrio naudą, jį būtina vartoti saikingai. Visų pirma,
sūryje yra labai daug baltymo. Vadinasi, sūriu piktnaudžiaujant, papildomai
apkraunamos kepenys ir inkstai. Visų antra, sūrio (išskyrus minkštojo) gamyboje
pienui sutraukti vartojamas šliužo fermentas – ištrauka iš veršelių skrandžio.

Šliužo fermentas gali kenkti virškinimo organų darbui, skydliaukės veiklai. Ir
trečia, gyvulinės kilmės riebaluose, taigi, ir sūryje, yra daug cholesterolio, o
jo perteklius blogai veikia kraujagysles.

Ketvirta, sūryje yra labai daug druskos, o ji labai kenksminga augančiam
organizmui.

Kada, kokį ir kiek?

Dietologai kategoriškai nerekomenduoja duoti sūrio kūdikiams, kai kurie pataria
vengti jo netgi iki pusantrų, dviejų metų. Ypač, jei vaikas alergiškas kokiam
nors maistui. Pradėti pažintį su sūriu reikia laipsniškai, nuo 5 gramų per dieną.
Vaiko meniu visai netinka rūkyti, pelėsiniai ir lydyti sūriai.

Mažiausiai pavojingas mažyliams – varškės sūris iš rūgusio pieno, kuris
gaminamas nenaudojant šliužo fermento. Ir būtinai atkreipkite dėmesį į sūrio
galiojimo laiką, nes šis sūris, kitaip nei kietieji ir pusiau kieti fermentiniai,
greitai genda. Kadangi sūris sunkokai virškinamas, geriau vaikams jo duoti
pusryčiams ar pietums, bet jokiu būdu ne vakarienei.

Kaip išsirinkti sūrį?

Pagal jo „išvaizdą“. Kietas arba pusiau kietas sūris pjūvio vietoje turi būti be
drėgmės lašelių ir sausų plotelių. Sūrio paviršius irgi neturi būti sausas,
gumburiuotas ar suskilinėjęs. Geras kietasis sūris pjaustomas netrupa. Laikomas
neuždengtas sūris greitai prisigeria pašalinių kvapų ir tampa mikrobų taikiniu,
todėl venkite pirkti sūrio atsargai ir neužmirškite įvynioti jo į maistinę
plėvelę.

Konsultuoja gydytoja dietologė Edita Gavelienė:

Sūris, kaip pieno produktų atstovas, savo sudėtimi yra labai puikus maisto
produktas, turintis labai gerai įsisavinamų baltymų, priklausomai nuo riebumo ir
riebalų, o pieno riebalai taip pat labai gerai įsisavinami. Taip pat sūris yra
kalcio, kitų mikroelementų ir kai kurių vitaminų šaltinis. Kodėl sūris kai kurių
amžiaus grupių žmonėms yra nerekomenduojamas?

Kai kuriems suaugusiems jo nereiktų daug vartoti dėl to, kad sūris yra gyvūninės
kilmės produktas ir jame gali būti didesnis kiekis cholesterolio. Todėl asmeniui,
kuriam reikia stebėti cholesterolio kiekį, sūrį meniu reiktų riboti. Sūriuose
yra nemažai ir druskos, todėl tiems, kas kovoja su didesniu cholesterolio kiekiu,
ar turi inkstų bėdų, nereiktų per dažnai mėgautis sūriu.

Viena iš priežasčių, dėl kurios gali būti ribojamas sūris vaikams, yra tai, kad
sūris turi daug pieno baltymo, o karvės pienas yra vienas iš pagrindinių
alergenų. Jis gali sukelti ar paūminti alergines reakcijas vaikams.

Kita priežastis, kad sūrio virškinimo laikas yra ilgesnis. Kadangi virškinimo
sistema formuojasi iki trečių vaiko gyvenimo metų, pirmaisiais metais reikia
privengti sunkiau virškinamų produktų. Tačiau vyresnio amžiaus vaikams sūris yra
puikiausias maisto produktas. Nedidelis šio produkto kiekis sudaro visą kalcio
paros normą, o dar tokioje formoje, kokią organizmas labai gerai įsisavina.