+4
-0
+4
7 mitai apie sutrikusį virškinimą.

1.Visų virškinimo sutrikimų priežastis – riebus maistas.

IR TIESA IR NETIESA: virškinimo fermentą lipazę, kurio reikia riebalų virškinimui, gamina tik kasa, todėl sutrikus kasos darbui – riebalų virškinimas sutrinka pirmiausiai, todėl jaučiami „sutrikusio virškinimo“ simptomai. Kasa taip pat gamina ir amilazę bei proteazę, fermentus, virškinančius angliavandenius ir baltymus, todėl kasos veiklos sutrikimas gali apsunkinti ir šių medžiagų virškinimą. Dėl šios priežasties netgi sumažinus riebalų kiekį racione, dalis žmonių jaučia sutrikusio virškinimo simptomus.

2.Pavalgius, sveiko suaugusio žmogaus kasa pagamina iki 1 mln. veikimo vienetų lipazės, riebalus virškinančio fermento?

TIESA: pavalgius žmogaus kasa gamina labai daug fermentų, kurių dažniausiai pakanka mūsų suvalgytam maistui suvirškinti. Tačiau dėl įvairių priežasčių (esamų ar buvusių virškinimo trakto ligų, pakitusio raciono, neįprasto maisto) natūraliai žmogaus kasos išskiriamų fermentų gali trūkti, tada jaučiame sunkumą skrandyje, tempimą, skausmą, sakoma „sustojo skrandis“, „sulėtėjo virškinimas“ ir pan. Šiuo atveju gali padėti „Mezym“. „Mezym“ papildo natūraliai organizme esančių fermentų kiekį ir taip pagerina virškinimą.

3.Prie virškinimo fermentų, jei juos vartosime dažnai, gali priprasti kasa.

TOKIŲ ĮRODYMŲ NĖRA, ir praktika to nepatvirtina, nors mokslininkai apie tai diskutuoja. Jeigu fermentų trūksta, jų reikia gerti papildomai. Nuomonė, kad pradėjus vartoti fermentų organizmas negamins savų, taip pat klaidinga.

4.Virškinimo sutrikimus patiria tik tie, kurie mėgsta persivalgyti. Saikingai valgant virškinimas visada būna sklandus.

NETIESA: Persivalgymas dažnai gali būti sutrikusio virškinimo priežastis, tačiau labai daug žmonių kenčia nuo virškinimo sutrikimų, nepaisant griežtos dietos. Dėl esamų ar persirgtų ligų (lėtinio pankreati- to, infekcinio viduriavimo, pašalinus tulžies pūslę, esant akmenligei bei dėl įvairių kitų ligų) sutrinka sklandus žarnyno darbas: gali būti gaminama mažiau virškinimo fermentų, jie gali būti išskiriami nesinchroniškai su maistu ir pan. Dėl to netgi tie žmonės, kurie laikosi griežtos dietos gali patirti virškinimo sutrikimų.

5.Po Kalėdų daugiau žmonių skundžiasi virškinimo sutrikimais nei po gausių Naujų metų sutiktuvių vaišių?

TIESA: per Kalėdas mūsų racionas pasikeičia labai stipriai – po didesnio ar mažesnio pasninkavimo privalgoma riebių, sočių patiekalų. Žmogaus kasa, kuri gamina virškinimo fermentus, negali taip greitai adaptuotis, ji ir toliau išskiria mažiau fermentų, kurių užtekdavo pasninko metu. Todėl po gausių Kalėdų vaišių daugeliui žmonių gali sutrikti virškinimas – bus juntamas sunkumas, pilvo tempimas ir skausmas. Kasa prie pakitusio raciono prisiderina per 2–3 dienas, taigi jei vėl gausiau valgysime per Naujųjų metų sutiktuves – mūsų sveika kasa jau bus pasiruošusi gaminti daugiau fermentų. Dalis žmonių, jautusių virškinimo sutrikimus per Kalėdas, jų išvengia po Naujųjų metų šventinės vakarienės. „Mezym“ papildo natūraliai organizme esančių fermentų kiekį ir taip pagerina virškinimą.

6.„Mezym“ sudėtyje yra tik natūralūs virškinimo fermentai.

TIESA: „Mezym“ sudėtyje yra pagrindiniai virškinimo fermentai: lipazė – riebalų, amilazė – angliavandenių ir proteazė – baltymų virškinimui. „Mezym“ fermentai gaunami iš kiaulių kasos, nes kiaulių virškinimo sistema labai panaši į žmogaus. Esant virškinimo sutrikimui – „Mezym“ papildo natūraliai organizme esančių fermentų kiekį ir taip pagerina virškinimą.

7.Maisto papildai padeda pagerinti virškinimą.

TIESA IR NETIESA: maisto papildai, kaip ir sveikas maistas, dieta, fizinis aktyvumas bei kitos „sveiko gyvenimo“ rekomendacijos gali padėti palaikyti sveikos virškinimo sistemos sklandų darbą. Tačiau jei jaučiami sutrikusio virškinimo simptomai, ypač jei jie tęsiasi ilgą laiką – tai rodo funkcinės ar organinės kilmės virškinimo trakto veiklos sutrikimą, kuris turėtų būti gydomas vaistais. Nereikia pamiršti, kad tik vaistai yra vartojami gydymui, ir tik vaistų efektyvumas yra patvirtintas klinikiniais tyrimais.

Konsultavo med. dr. J. Pečeliūnienė

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė