Suvalgęs kiaušinį, užkąsk varškės

 Kiaušinių trynyje yra tiek daug cholesterolio, kad mitybos specialistai
kiaušinius vadina cholesterolio bombomis. Tačiau jos nebus baisios, jei
kiaušinius valgysime su produktais, kuriuose daug skaidulų ir lecitino.

Seleno šaltinis

Pasak mitybos specialistų, kiaušinis yra labai vertingas produktas. Jame daug
baltymų ir vitaminų A, D, E. Taip pat yra vitaminų B1, B2, B6, B12, folio
rūgšties, niacino, magnio, fosforo, kalio, kalcio, truputis geležies, nemažai
seleno. „Šio mikroelemento labai trūksta mūsų mityboje, nes Lietuvos dirvožemyje
– taigi ir maisto produktuose – jo labai nedaug. Selenas yra vienas geriausių
antioksidantų“, – tvirtino mitybos specialistas Almantas Kranauskas. Selenas
mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, lėtina
senėjimo procesą. „Kiaušinyje yra apie 20 mikrogramų jodo, kurio lietuvių
mityboje taip pat stinga“, – pranašumus vardijo pašnekovas. Kai organizmui nors
šiek tiek trūksta jodo, atsiranda nuovargis, sumažėja darbingumas, didėja
jautrumas, nervingumas.

Trynyje tūno cholesterolis

Baltymas sudaro du trečdalius kiaušinio masės, jame daug baltymų, bet nėra
vitaminų. Visi vitaminai ir mikroelementai – kiaušinio trynyje. Šiame yra dar
vienos medžiagos, kurios neturi kiaušinio baltymas. Tai prieštaringai vertinamas
cholesterolis. Viename trynyje yra per 400 mg cholesterolio, o šios medžiagos
paros norma – 300 mg.
Kaip žinia, cholesterolis – gyvybiškai reikalingas, nes dalyvauja ląstelių,
lytinių hormonų gamyboje, taip pat tulžies rūgšties, vitamino D sintezėje.

Kita vertus, jei kraujyje padidėja vadinamojo blogojo cholesterolio, jis
oksiduojasi ir kaupiasi ant kraujagyslių sienelių. Kai jos pažeidžiamos, vystosi
aterosklerozė, ji sukelia insultą, infarktus.

„Bet nereikia išsigąsti, – ramina pašnekovas. – Blogojo cholesterolio kiaušinyje
yra beveik tiek pat, kiek ir vadinamojo gerojo.“ Anot jo, ta pusiausvyra nesuirs,
jei per savaitę suvalgysime ne daugiau nei tris kiaušinius.

Po kiaušinių – košės

Ką daryti, jei norisi kiaušinių, bet baiminamasi cholesterolio? Išeitis yra.
Mitybos specialistai pataria kiaušinius valgyti su tais maisto produktais,
kuriuose yra lecitino. Šios į riebalus panašios medžiagos geba mažinti blogojo
ir didinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, neleisti kauptis riebalų
pertekliui. „Lecitinas turi savybę nubraukti šviežiai ant kraujagyslių nugulusį
cholesterolį, jį nunešti į kepenis, per tulžį išmesti į žarnyną ir pašalinti“, –
išsamiau paaiškino A.Kranauskas. Daug lecitino yra liesoje varškėje, grikių
kruopose, rugių gaminiuose, ankštinėse daržovėse, žuvyje.

Tačiau cholesterolio, iš maisto patekusio į kraują, ne taip paprasta atsikratyti.
„Dalį jo lecitinas pašalina į žarnyną. Tačiau jeigu tuo metu žarnyne nėra
skaidulinių medžiagų, cholesterolis per žarnų sieneles vėl patenka į kraują ir
vėl gali nugulti ant kraujagyslių sienelių“, – pasakojo mitybos specialistas.
Štai kodėl kiaušinius reikia valgyti su skaidulingu maistu – kuo rupesne duona,
salotomis, mišrainėmis, daržovėmis. Jei pavyksta – tą dieną reikia valgyti
daugiau košių, ypač naudinga avižinė arba su sėlenomis. Daug skaidulų yra
obuoliuose.

Ką daryti per Velykas? „Per šventes galima leisti sau nuodėmę kiaušinių
suvalgyti daugiau nei įprasta. Bet nereikėtų pamiršti, kad cholesterolis švenčių
nepripažįsta, todėl geriau valgykite protingai“, – patarė specialistas.

Naudingi patarimai

• Virtus kiaušinius kambaryje galima laikyti ne ilgiau kaip dvi tris dienas, o
šaldytuve – iki 5 parų.

• Pirkti rudus ar baltus kiaušinius? Jokio skirtumo: jų maistinė vertė vienoda.
Tiesiog rudame lukšte daugiau pigmentų.

• Nepatariama gerti žalių kiaušinių – didžiulė rizika susirgti salmonelioze.
Todėl mitybos specialistai rekomenduoja kiaušinius valgyti virtus. Pasak jų,
naudingesnis ir lengviau suvirškinamas minkštai (apie 3–4 minutes) virtas
kiaušinis. Tiesa, jie pripažįsta, kad būtų tobula gauti neapdorotą nuo
salmonelių apsaugotą kiaušinio baltymą.

• Kiaušinius plaukite tik prieš vartodami, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai
sutrumpinsite galiojimo terminą (kiaušinių galiojimo laikas – 28 dienos). Svarbu
gerai nusiplauti rankas, jei lietėte neplautus kiaušinius – išvengsite
salmoneliozės pavojaus.

• Įskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min.). Mat į juos galėjo
patekti įvairių mikrobų.

• Ant kiaušinių, parduodamų prekybos centruose, turi būti žymuo – skaičių ir
raidžių seka. Pirmasis skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą, žymimą kodu
1, 2, 3 arba 0 (1 – vištos laikomos laisvai, t. y. gali vaikščioti lauke; 2 –
paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos; 3 – vištos laikomos
narveliuose; 0 – vištų auginamos ekologiškai). Raidės S, M, L, XL rodo kiaušinių
dydį: S – maži, M – vidutiniai, L – dideli, XL – labai dideli kiaušiniai.