Dar šią savaitę Finansų ministerija pasirašys sutartį dėl Šveicarijos paramos Lietuvai. Pagal Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programą mūsų šaliai planuojama skirti beveik 147 mln. Lt. (71 mln. Šveicarijos frankų). Numatoma, kad apie 88 mln. Lt paramos atiteks sveikatos priežiūros sistemai. Lėšos bus įsisavintos per penkerius metus, iki 2013 m.

Pagrindinis Šveicarijos paramos šalies sveikatos sistemai tikslas yra nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių gaunamų sveikatos priežiūros paslaugų gerinimas. Šiai sričiai parama bus teikiama dvejomis kryptimis. Apie 40 mln. Lt (19 mln. Šveicarijos frankų) bus nukreipta ligoninių, kurios rūpinasi motinų, gimdyvių ar vaikų sveikata, infrastruktūros gerinimui, t.y. energiją tausojančių technologijų diegimui, šildymo ir vandens tiekimo, vėdinimo ir kondicionavimo sistemų modernizavimui. Antroji dalis paramos – iki 48 mln. Lt (22,6 mln. Šveicarijos frankų) bus skirta minėtų ligoninių ar jų skyrių medicininei įrangai atnaujinti, personalo mokymams.

2008 – 2013 m. Šveicarijos paramos įsisavinimo projektas bus įgyvendinamas Lietuvos rajoninių ir regioninių ligoninių akušerijos ir naujagimių stacionaruose, Vilniaus, Kauno ir kitų miestų motinos ir vaiko sveikata besirūpinančiose įstaigose.

Motinos ir vaiko sveikata – pasaulinis prioritetas
„Motinos ir vaiko sveikata yra Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos Sąjungos ir daugumos nacionalinių sveikatos programų prioritetas. Šveicarijos parama yra svarus indėlis į šio prioriteto įgyvendinimą mūsų šalyje“, – sako Romalda Baranauskienė, Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorė. Ji teigė, kad už skirtą milijoninę paramą naujagimius ir jų mamas pasieks moderni kūdikių diagnostinė aparatūra, intensyvios terapijos įranga, automobiliai, specialiai pritaikyti naujagimių pervežimui ir pan. Kartu gerokai komfortiškesnės bei modernesnės turėtų tapti gimdymo palatos. Planuojama, kad dalis paramos atiteks ir nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikata besirūpinančių medicinos specialistų mokymams.

Šveicarija Lietuvos sveikatos sistemą remia jau 13 metų
Pasak R. Baranauskienės, Šveicarija paramą Lietuvai skiria jau ne pirmą kartą. Pirmasis šios šalies remtas projektas Lietuvoje prasidėjo dar 1994 m.
„Šveicarijos parama mūsų šaliai tęstinė ir kryptinga. Ši valstybė jau prieš 13 metų skyrė 4,6 mln. Šveicarijos frankų akušerinei bei neontologinei (neišnešiotų naujagimių) įrangai įsigyti bei specialistų mokymams. Tuo metu šios investicijos buvo itin svarbios, nes buvo pertvarkoma nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos paslaugų sistema, kuriami perinatologijos centrai“, – prisimena ministerijos sekretorė. Po šio projekto, 1996 m., Šveicarija skyrė papildomus 4 mln. Šveicarijos frankų vaikų skubios bei anesteziologinės pagalbos plėtojimui. Anot R. Baranauskienės, Šveicarijos vyriausybės skirta finansinė parama yra bene svariausia iš visų, skirtų motinos ir vaiko sveikata.

Daugiau informacijos teirautis: Renata Grikšelytė, Ryšių su visuomene skyriaus vedėja, Sveikatos apsaugos ministerija, tel. (5) 266 14 13, mob. 869853398, e. paštas: renata.grikselyte@sam.lt