Jei norite numesti keletą kilogramų, penkias dienas laikykitės žuvies dietos
– šiuo metų laiku ji viena tinkamesnių, nes „neskriaudžia" imuniteto.
Medicinos mokslas žuvį vertina dėl Omega – 3 riebalų rūgščių, saugančių nuo
infarkto ir kitų grėsmingų širdies – kraujagyslių ligų bei stiprinančių
organizmo apsaugines galias. Valgydamos žuvį taip pat gausite pakankamai baltymų
ir kitų normaliai organizmo veiklai reikalingų maisto medžiagų: vitamino B12,
kai kurių kitų B grupės vitaminų, gerai pasisavinamos geležies. O papildomų
kilogramų besimaitindamos žuvimi nekaupsite, nes net riebia laikoma žuvis turi
mažiau riebalų nei kiauliena ar jautiena. Ši dieta netinka nebent tuomet, jei
esate alergiška žuviai.
Patarimas: valgyti galite ne tik žuvies, bet ir įvairių jūros gėrybių.
Tiesa, mūsų parduotuvėse jos nepigiai kainuoja, o pasirinkimas būna
abejotinas, tad galite rinktis paprasčiausias šaldytas krevetes. Labai tinka ir
jūroje užaugusios "daržovės"- jūros kopūstai.
„Pavyzdinis" žuvies dietos valgiaraštis
* Tik atsibudusi išgerkite stiklinę vandens.
* Pusryčiams išgerkite du puodelius žalios arbatos, suvalgykite vieną
virtą kiaušinį, išgerkite stiklinę lieso kefyro, rūgpienio ar geriamojo jogurto
arba suvalgykite 100 g liesos varškės su šaukšteliu medaus.
* Priešpiečiams išgerkite stiklinę vandens. Po 20 minučių suvalgykite
gabalėlį virtos žuvies su virtomis daržovėmis, kad nekamuotų alkis. Tuomet
suvalgykite greipfrutą (arba porą obuolių, kivių, apelsiną).
* 20 minučių prieš pietus išgerkite dvi stiklines vandens. Suvalgykite
250 g žuvies (virtos, troškintos, keptos folijoje ar ant grotelių – vienintelis
reikalavimas, kad ji būtų pagaminta be riebalų). Kartais paįvairinimui galite
valgyti ir savo sultyse konservuoto tuno ar skumbrės. Garnyrui rinkitės virtus
ryžius, garuose troškintas daržoves: brokolius, paprikas, šparagines pupeles,
Briuselio kopūstus, moliūgus, morkas, burokėlius. Pagardinkite jas natūralaus
jogurto padažu su citrinos sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis. Valgykite ir
žalių daržovių – kopūstų, morkų, pomidorų. Po pietų dvi valandas negerkite.
* Pavakariams išgerkite puodelį žalios arbatos. Nepamirškite per dieną
išgerti ne mažiau nei 1,5 l skysčių.
* Vakarienę valgykite panašiai kaip pietus, tik ji gali būti įvairesnė.
Rinkitės tai karštą, tai šaltą žuvį ar kitas jūros gėrybes.
* Prieš miegą išgerkite puodelį mėgstamos žolelių arbatos.
Dėmesio! Gamindama maistą sūdykite vos vos, tačiau negailėkite
prieskonių: pipirų, česnako, kalendros, bazilikų, krapų, petražolių.