Mums
visiems nuo mažens buvo kalama, kad turėtume vengti nesveikų maisto produktų, pavyzdžiui,
cukraus ir natrio. Bet taip pat yra keletas sveikų maisto produktų, galinčių
padaryti daugiau žalos, nei naudos. Kitaip tariant, net jei maistingosios
medžiagos yra gyvybiškai svarbios, tai tikrai nereiškia, kad daugiau yra
geriau. Nesaikingas jų vartojimas taip pat yra rizika. Aptarsime penkias
pagrindines maisto medžiagas – kai kurios iš jų gali jus nustebinti.

Omega
– 3 riebalų rūgštys

Šios
sveikos riebalų rūgštys padeda kovoti su uždegimais, žinomais kaip daugelio
ligų sukėlėjais. Omega – 3 kovoja su širdies ligomis, 2 tipo cukriniu diabetu,
depresija, palaiko odos sveikatą, bei gerina smegenų funkcijas. Tačiau naujausi
tyrimai atskleidė, kad per didelis omega – 3 kiekis gali keisti imunines
funkcijas ir sutrikdyti organizmo gebėjimą atremti virusus ar bakterijų
infekcijas. Mokslininkai yra ypač susirūpinę dėl „sluoksniavimosi“
efekto, kuris atsiranda žmonėmss valgant jūros gėrybes, naudojant žuvų taukų
papildus, taip pat vartojant maisto gaminius prisotintus omega – 3, tokius kaip
kiaušiniai, apelsinų sultys ir grūdai. Siekiant išvengti perkrovos, pasitarkite
su savo gydytoju ir/ar asmeniniu dietologu apie savo mitybą, tai leis
užtikrinti gerą savijautą.

Vitaminas
C

Be
imuniteto stiprinimo, vitaminas C reikalingas žaizdų gydymui, sveikai kaulų
funkcijų palaikymui, dantims, kraujagyslėms ir odai. Jis taip pat veikia kaip
pagrindinis antioksidantas, atitolinantis senėjimo procesą ir lėtines ligas,
įskaitant širdies ligas, vėžį ir artritą. Suaugusiems didžiausia rekomenduotina
vitamino C norma yra 2000 mg per parą. Įrodyta, kad per didelis šio vitamino
kiekis organizme gali sukelti pilvo pūtimą ir virškinimo sutrikimus,
viduriavimą, pykinimą, vėmimą, galvos skausmą, nemigą ir inkstų akmenis.
Norėdami palaikyti tinkamą vitamino C kiekį į savo mitybą įtraukite šiuos
maitos produktus: raudonąsias ir žaliąsias paprikas, brokolius, Briuselio
kopūstus, citrusinius vaisius, kivi, papajas, braškes ir ananasus.

Cinkas

Cinko
yra randama kiekvienoje mūsų kūno ląstelėje. Tai svarbus mineralas, palaikantis
imuninės sistemos funkcijas, taip pat sveiką regėjimą, kvapą, skonį, cukraus
kiekį kraujyje, medžiagų apykaitą ir tinkamas skydliaukės funkcijas. Didžiausia
rekomenduotina cinko norma yra 40 mg per dieną. Tyrimai įrodyta, kad per
didelis cinko kiekis gali sukelti ilgalaikį šalutinį poveikį, pavyzdžiui,
virškinimo sutrikimus, metalo skonį burnoje, galvos svaigimą, galvos skausmus,
nuovargį, padidėjusį prakaitavimą, raumenų koordinacijos sutrikimus, alkoholio
netoleravimą ir haliucinacijas. Be to, labai didelės cinko dozės gali
susilpninti imuninės sistemos funkcijas, padidinti cholesterolio kiekį, bei
širdies ligų riziką.

Geležis

Didelė
geležies dalis randama raudonuosiuose kraujo ląstelėse, kur ji paskirstoma
kartu su deguonimi. Šis mineralas taip pat dalyvauja gaminant energiją
ląstelėse ir yra neatskiriama daugelio baltymų ir fermentų dalimi. Prieš
menopauzę moterys, daug geležies praranda mėnesinių metu, tačiau po menopauzės
reikia atstatyti geležies kiekį organizme, nes geležis tuomet labai sunkiai
absorbuojama. Tai reiškia, geležies perteklius gali kauptis audiniuose ir
organuose, įskaitant kepenis ar širdį. Genetinį sutrikimą taip pat gali sukelti
geležies perteklius. Kasdien didžiausia rekomenduojama geležies norma yra 45
mg.

Kalcis

Apie
99% kalcio randama būtent kauluose. Tačiau šis mineralas taip pat reikalingas
tinkamam širdies, nervų ir raumenų funkcijų palaikymui, bei padeda palaikyti
reikiamą kūno rūgščių / šarmų pusiausvyrą organizme. Moterims dažniau
pasireiškia osteoporozė. Tačiau, didžiausia leistina kalcio norma yra 2500 mg
iki 50 metų amžiaus ir 2000 nuo 51 metų amžiaus. Viršijus šią normą gali kilti
rimtų sveikatos problemų, susijusių su inkstais, inkstų akmenimis. Per didelis
kalcio kiekis taip pat gali sukelti vidurių užkietėjimą ir sutrikdyti geležies
ir cinko absorbciją.