Sveikai vasaros pradžiai

Braškių

 

Pipirmėčių (mėtų)

Žemuogių

 

Ramunėlių

 

– Gausu antioksidantų.

– Padeda gerinti  širdies darbą, mažinti kraujospūdį.

-Mažina riziką susirgti vėžiu.

 – Lėtina senėjimą.

– Stiprina imuninę sistemą.
– Turi kalio, kalcio, magnio, geležies.
– Turi daug vitaminų C, B2, B5, B6, B9, K.

– Padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

– Turi omega riebalų rūgščių.
– Padeda stiprinti kaulus, dantis ir nervų sistemą.




– Gerina apetitą ir virškinimą.

– Slopina uždegimą.

– Naudingos mažinant skausmą.

– Skatina tulžies išsiskyrimą.
– Turi antiseptinį poveikį.

– Gali padėti, kai pykina, vemiant.

– Naudingos gydant bronchitus, neurozes ir nemigą.

– Šalina nemalonų burnos kvapą.

– Padeda slopinti dantų skausmą.

-Lengvai anestezuoja, šaldo.

– Turi daug  vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, karotinoidų.

– Turi kalcio, kalio, magnio.

– Padeda gydant avitaminozę.

– Padeda gydyti šlapimo takų akmenligę, hipertoniją, mažakraujystę, aterosklerozę, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gastritą.

– Gerina apetitą.

– Liaudies medicinoje vartojama kaip priemonė kirmėlėms varyti.

– Mažina dantenų uždegimą.

 

 

– Slopina žarnyno uždegimą, atpalaiduoja spazmus, mažina dujų kaupimąsi.

– Skatina prakaito išsiskyrimą.

– Dezinfekuoja žaizdas.

– Stabdo odos senėjimą, ramina saulėje nudegusią ar šiaip pažeistą odą.

– Naikina pleiskanas, stiprina plaukų šaknis.

– Turi vitamino C ir karotino.

– Slopina alergines reakcijas.

– Pasižymi švelniu raminamuoju poveikiu.

 

Dažni negalavimai birželio mėnesį

Odos nubrozdinimai, sužeidimai

Leidžiant daug laiko lauke ir dėvint trumpesnius drabužius, odos nubrozdinimai ir panašūs sužeidimai dažnai neišvengiami (ypač vaikams). Juos gydykite natūraliomis priemonėmis ir preparatais iš vaistinių augalų.

Jonažolės nuoviras

Termose puse stiklinės verdančio vandens užpilkite 2 valgomuosius šaukštus jonažolių ir palaikykite bent 2 val. Užpilu plaukite ir dezinfekuokite žaizdas, dėkite kompresus.  

Arbatmedžio aliejus

Arbatmedžio eteriniu aliejumi suvilgytu tamponu tepkite pažeistus nelabai didelius odos plotus. Jei pažeistas didesnis plotas, žaizdos yra atviros, aliejų praskieskite šaltalankio aliejumi arba glicerinu (santykiu 1:5).

Gervuogės lapų kompresas

Saują gervuogės lapų užpilkite verdančiu vandeniu ir iš karto juos išgriebkite. Minkštus lapus dėkite ant žaizdos, po poros valandos kompresą pakeiskite.

Perkaitimas saulėje

Perkaisti saulėje galima ne tik gulint paplūdimyje, bet ir ilgiau dirbant sode, skaitant knygą parke ant suoliuko ar žvejojant vidury ežero. Kad karštyje neprarastumėte skysčių, pasirūpinkite gaivinamuoju gėrimu.

Šalta mėtų arbata

Į arbatinuką sudėkite apie 10 šviežių mėtų šakelių, 2–3 arbatinius šaukštelius žaliosios arbatos ir 3 šaukštus cukraus, viską užpilkite karštu, tačiau ne verdančiu vandeniu, leiskite porą minučių pastovėti, nukoškite ir atšaldykite. Patiekite su citrinos riekele ir ledukais.

Gaivinamasis citrinų gėrimas

Išspauskite 2–3 citrinas, sumaišykite su 500 ml vandens, 2–3 valgomaisiais šaukštais medaus, atšaldykite ir patiekite su ledukais.

Organizmo išsekimas

Persistengus su sodo ir daržo darbais ar tiesiog per aktyviai gyvenant ir pamirštant pavalgyti bei pailsėti gresia išsekimas, silpnumas. Sustiprinkite organizmą šiais puikiais natūraliais ir sveikais mišiniais.

Alavijų mišinys

Kelis alavijo lapus porą savaičių palaikykite šaldytuve, nuplaukite, nusausinkite ir išspauskite sultis. 100 ml sulčių sumaišykite su 500 g sukapotų graikinių riešutų, 300 g medaus ir valgykite 3 kartus per dieną po 1 valgomąjį šaukštą pusvalandį prieš valgį.

Imbiero ir citrinos mišinys

Imbiero šaknį sutarkuokite smulkia tarka, 1 citriną supjaustykite smulkiais gabalėliais, viską sumaišykite, įmaišykite 5 valgomuosius šaukštus medaus. Valgykite po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną.

Gaivusis gėrimas

Sumaišykite pusę litro pasukų, 250 ml greipfrutų sulčių ir 2 valgomuosius šaukštus medaus. Padalinkite į keturias dalis ir gerkite keturias dienas iš eilės.

Išbandykite ką nors nauja!

Birželio naujovė: kokosų aliejus

Kvapi sveikata

Išgirdę žodį kokosai, daugelis tikriausiai pagalvoja apie egzotiškus ir tolimus kraštus. Tačiau šiandien šiltųjų šalių kvapais mėgautis galima ir Lietuvoje. Ne tik kvapais, bet ir nuostabiu poveikiu sveikatai ir grožiui. Šio numerio siūloma naujovė – kokosų aliejus. Kaip ir dauguma augalinių aliejų, taip ir šis yra itin naudingas sveikatai ir yra rekomenduojamas ją puoselėjantiems.

Nors anksčiau manyta, kad dėl didelio kiekio sočiųjų riebalų kokosų aliejus yra žalingas, tai nėra tiesa – augaliniai riebalai sveikatai nekenkia. Visų pirma, kokosų aliejus teigiamai veikia širdį, kraujo spaudimą, medžiagų apykaitą, padeda pasisavinti vitaminus, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Aliejus gerina insulino sekreciją, todėl yra rekomenduojamas diabetikams. Moksliniai tyrimai atskleidė ir tai, kad šiame aliejuje esančios medžiagos padeda kovoti su virusais, turi antibakterinių savybių ir taip stiprina kūno atsparumą tokioms ligoms, kaip gripas, tymai, hepatitas, plaučių uždegimas, gerklės, šlapimo takų infekcijos. Šalia to, jis saugo ir nuo grybelių ir pelėsių.

Kokosų aliejus taip pat padeda organizmui pasisavinti mineralus – kalcį ir magnį – būtinus kaulams, tad yra rekomenduojamas norintiesiems sustiprinti dantis, apsaugoti juos nuo ėduonies, taip pat ir vyresnio amžiaus moterims saugant nuo osteoporozės.

Vonioje ir virtuvėje

Kokosų aliejus yra neįkainojama kosmetikos priemonė, kurią pamėgti turėtų kiekviena moteris. Šis aliejus žmogaus kūną veikia kaip antioksidantas, turi drėkinamųjų ir maitinamųjų savybių, todėl lėtina odos senėjimą. Jis turi ir didelį vitamino E – būtino norint išsaugoti odos ir plaukų grožį – kiekį.

Odą ir plaukus rekomenduojama tepti nerafinuotu aliejumi, taip oda sudrėkinama, o plaukai tampa švelnūs, spindintys. Aliejus yra tinkamas visų tipų odai, jis taip pat puikiai ramina, todėl po sunkios dienos pamasažavus kūną ar tik galvos odą sumažėja stresas, įtampa.

Jei laikysite indelį aliejaus vonioje, nepamirškite jo ir virtuvėje – kokosų aliejus gerina virškinimą, padeda pasisavinti maisto medžiagas. Jis puikiai tiks gardinant košes, kepinius, kepinant daržoves. Ir dar viena pastabėlė – laikant iki 25 laipsnių temperatūroje kokosų aliejus bus kietos konsistencijos ir baltos spalvos ir tik sušilęs taps skystas ir bespalvis.

Kokoso aliejuje kepinti briuselio kopūstai

2–4 porcijos

450 g briuselio kopūstų, supjaustytų puselėmis arba ketvirčiais

2 valgomieji šaukštai kokosų aliejus (skysto)

2 valgomieji šaukštai kokosų pieno

2-3 valgomieji šaukštai kokoso drožlių

Druskos, maltų juodųjų pipirų

Žiupsnelis malto muskato

Briuselio kopūstus sudėkite į dubenį, pabarstykite druska, pipirais ir muskatu. Apšlakstykite kokosų aliejumi ir pamaišykite.

Suberkite į įkaitintą gilią keptuvę ir vis pamaišydami kepinkite 6–8 min. Sumažinkite ugnį, supilkite kokosų pieną, kokosų drožles, išmaišykite, suberkite į dubenį ir patiekite.

1 porcijoje

130 kcal, 7 g riebalų, 260 mg natrio, 540 mg kalio, 6 g skaidulų, 4 g baltymų, 15 g angliavandenių

30% rekomenduojamos paros normos (RPN)riebalų

11% RPN natrio

15% RPN kalio

5% RPN angliavandenių

24% RPN skaidulų

Nurodytas apytikslis RPN kiekis

Sveikai vasaros pradžiai