Nitratai – tai azoto junginiai, susidarantys dirvožemyje nitrifikacijos proceso metu bei mineralizuojantis organiniams junginiams turintiems azoto. Augalams šios azotinės medžiagos yra būtinos augimui, jas augalai pasisavina iš dirvožemio. Tam tikras jų kiekis augaluose visada yra natūraliai. Nitratų koncentracijos daržovėse priklauso nuo naudojamų organinių ir mineralinių trąšų kiekio, azotinių medžiagų kiekio jose, daržovių rūšies, klimatinių sąlygų ir kitų faktorių. Nitratai taip pat gali patekti į šachtinių šulinių geriamąjį vandenį.
1. Švieži špinatai (Spinacia oleracea): išauginti nuo spalio 1 d. iki kovo 31 d. − 3000 mg NO3/kg, išauginti nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 30 d. − 2500 mg NO3/kg.
2. Konservuoti, stipriai sušaldyti arba sušaldyti špinatai − 2000 mg NO3/kg.
3. Šviežios salotos (Lactuca sativa L.): išaugintos nuo spalio 1 d. iki kovo 31 d.: auginamos uždengtos – 4500 mg NO3/kg, auginamos lauke – 4000 mg NO3/kg, o išaugintos nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 30 d.: auginamos uždengtos – 3500 mg NO3/kg, auginamos lauke – 2500 mg NO3/kg.
4. Gūžinės salotos: auginamos uždengtos – 2500 mg NO3/kg, auginamos lauke – 2000 mg NO3/kg.
5. Kūdikiams ir mažiems vaikams skirti perdirbti grūdiniai maisto produktai ir kūdikių maistas – 200 mg NO3/kg.
iMed