Sveikatos ministerijos įvesta nauja tvarka, kai pacientas pats turi išsirinkti vaistą iš keliasdešimties pavadinimų, sukėlė chaosą. Vakar, pirmąją naujovės dieną, vaistinėse driekėsi eilės, žmonės buvo siuntinėjami atgal pas netinkamus receptus išrašiusius gydytojus. Tik valdžios atstovai problemų nepastebėjo.

Sukėlė paniką

Vaistinės jau įgyvendino Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymą įdiegti monitorius, kuriuose žmonės galėtų matyti vaisto kainą, kompensuojamųjų vaistų priemokas bei kitą informaciją. Nuo vakar, birželio 1-osios, įsigaliojo kitas reikalavimas – medikai privalo receptuose rašyti ne vaisto pavadinimą, bet tik veikliąją medžiagą, o pacientai jau turi patys pasirinkti, kurio gamintojo vaistų nori. Esą taip žmonės nebus apgaudinėjami ir galės pirkti vaistus pigiau.

Tačiau kol kas dėl to daugiau chaoso nei naudos: žmonės vakar nervinosi nesuprasdami, kokių vaistų jiems reikia, ir ilgai klausinėjo vaistininkų, gydytojai bėgiojo į vaistines užsirašinėti lotyniškų veikliosios medžiagos pavadinimų. Farmacininkai tvirtina, kad medikai protestuodami toliau rašo receptus pagal senąją tvarką. Tai patvirtino ir sostinės Adomo Jakšto gatvėje įsikūrusios vaistinės darbuotoja Renata. Esą jau nuo ryto teko nemažai žmonių išsiųsti atgal pas medikus dėl klaidingai išrašytų receptų.

“Jiems vaistų negalėjome duoti – teks apsilankyti medicinos įstaigoje dar kartą. Be abejo, mums tai taip pat kainuoja papildomų emocijų", – tvirtino Renata.

Vienoje Vilniaus poliklinikų esančioje vaistinėje – taip pat sąmyšis. Vaistininkė Natalija parodo, kaip sistema veikia: ekrane pasirodo dvidešimt vaistų pavadinimų – galite rinktis. Daugeliui ši užduotis pasirodė neįmanoma.

“Įsivaizduokite, dvidešimt metų valgėte dešine ranka, o dabar liepia kaire. Reikia aiškinti žmonėms ilgai, susidaro eilės", – sakė ji.

Be patarimų neapsiėjo

Ką tik vaistų su receptu įsigijusi Lina tvirtino vis tiek klaususi gydytojo, kuriuos vaistus pirkti.

“Iš kur žmonės žino, ko jiems reikia? Aišku, yra problema, kad farmacijos bendrovės agituoja savo. Tai reikia spręsti, bet gal geriau ribojant jų įleidimą į gydymo įstaigas. Bet vaistų pavadinimai – ne žmogaus, o gydytojo reikalas", – sakė ji.

Antanas, nusipirkęs leidžiamųjų vaistų procedūrai, tvirtino pats nesiryžtantis rizikuoti savo sveikata: “Kas iš to, kad parodo visus vaistus, kiek yra? Gydytojas žino, ko reikia, o iš kur man žinoti? Todėl pirkau tai, ką man patarė."

Receptinius vaistus pirkusi Asta naująja tvarka taip pat nebuvo patenkinta. Ji pasikliovė gydytojo, o ne savo nuomone.

“Dabar, kai turi išsirinkti pats, ta tvarka atrodo labai sudėtinga, reikėjo palikti taip, kaip buvo", – neabejojo pacientė.

 

balsas.lt