Sveikiausios nacionalinės virtuvės

Amerikietis sveikos gyvensenos guru Charlis Pasternakas išleido knygą,
kurioje įvardina sveikiausių nacionalinių virtuvių dešimtuką. Deja, mes su savo
cepelinais ir kugeliais čia nepatenkame.

Japonija
Nutukimo lygis: 1,5 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 82 m.

Japonai vartoja labai daug daržovių, ypač vitaminų ir mineralų gausių moliūgų,
agurkų, kopūstų ir brokolių. Pagrindinis baltymų šaltinis Tekančios saulės
šalies žmonėms – žuvis ir sojos produktai. O pagrindinis angliavandenių šaltinis
– grikių paplotėliai. Angliavandenius iš šių paplotėlių organizmas pasisavina
labai lėtai, todėl jie pamažu virsta energija, o ne papildomais kilogramais.

Singapūras
Nutukimo lygis: 1,8 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 82 m.

Šioje šalyje stalo karaliumi neabejojant galima įvardinti ryžius. Jų valgoma per
pusryčius, pietus ir vakarienę. Ryžiai skaninami šviežiomis arba troškintomis
daržovėmis, žuvimi arba jūros produktais. Mėsa – retas svečias šios šalies
virtuvėje. Saldumynus čia dažniausiai keičia švieži vaisiai.

Kinija
Nutukimo lygis: 1,8 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 73 m.

Du trečdalius kinų raciono sudaro daržovės, vaisiai, neskaldyti grūdai ir
ankštinės daržovės. Vieni pagrindinių kinų patiekalų ingredientų – soja,
imbieras, česnakas ir kininis kopūstas – turtingi vitaminų K, B ir E, baltymų ir
mineralų.
Kinai mėgsta valgyti daug. Tačiau šios šalies virėjai moka maistą pagaminti taip,
kad jis būtų nekaloringas.

Italija
Nutukimo lygis: 13proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 80 m.

Pica, makaronai. Atrodytų, kas gi čia sveiko. Tačiau bėda ta, kad mūsų šalyje
italų virtuvė yra ne visai tokia, kokia ji iš tiesų turėtų būti. Makaronus
italai valgo ne didelėmis lėkštėmis, kaip įpratę mes. Tikras italas patiekalo
negardins jokiu kitu aliejumi, išskyrus alyvuogių. O jis itin naudingas širdžiai
ir kraujagyslėms.

Švedija
Nutukimo lygis: 11 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 81 m.

Švedų racione mažai šviežių daržovių ir vaisių, tačiau gausų neskaldytų grūdų,
pieno produktų, žuvies, ir, svarbiausia, vertingųjų šiaurinių uogų, kurios
turtingos antioksidantų. Neskaldytų grūdų duona papildo švedų organizmą
ląsteliena, riebi žuvis stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, o su pienu
gaunamas kalcis neleidžia kauptis riebalams.

Prancūzija
Nutukimo lygis: 6,6 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 81m.

Nors prancūzai kasdien vartoja daug riebalų sudėtyje turinčių produktų – sūrio,
šokolado, padažų, mėsos, – nutikimas kamuoja retą šios šalies gyventoją.
Dietologijoje tai dažnai pavadinama “prancūziškuoju paradoksu”, kurį paaiškinti
galima tuo, jog prancūzų virtuvės porcijos yra palyginti mažos, be to, jie
neužkandžiauja, kas sumažina per dieną suvartojamų kalorijų kiekį 400-500 kcal.

Ispanija
Nutukimo lygis: 16 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 80 m.

Nors ispanai ir valgo nemažai kiaulienos, jie gali pasigirti keliomis ypač
naudingomis mitybos tradicijomis. Ispanų virėjai gali pagaminti daugybę
patiekalų iš įvairių daržovių, ypač ankštinių, kurios aprūpina šios šalies
gyventojų organizmus ląsteliena ir vitaminais. Be to, ispanai taip pat daug
vartoja alyvuogių aliejaus, migdolų riešutų ir jūros produktų. Visa tai –
“teisingų” riebalų šaltinis.

Pietų Korėja
Nutukimo lygis: 10 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 79 m.

Tipišką korėjietišką meniu galima pavadinti mažai riebalų turinčiu. Jo pagrindą
sudaro sojų varškė, paplotėliai, žuvis ir daržovės. Nors vieno mėgstamiausių
Korėjos gyventojų patiekalo – keptos jautienos – nepavadinsi sveiku, tačiau
mėgaujasi jie juo labai retai.

Graikija
Nutukimo lygis: 25 proc..
Vidutinė gyvenimo trukmė: 80 m.

Reikia pripažinti, kad šiuolaikinėje Graikijoje gajus greito maisto kultas.
Tačiau tradicinėje graikiškoje virtuvėje rastumėte tik šviežių daržovių,
alyvuogių aliejaus, neriebių sūrių, omega 3 riebalų rūgščių gausios žuvies ir
žirnių.

Izraelis
Nutukimo lygis: 24 proc.
Vidutinė gyvenimo trukmė: 81m.

Patys naudingiausi Izraelio gyventojų mitybos komponentų – ankštinės daržovės,
baklažanai ir tas pats alyvuogių aliejus. Be to, izraelitai gamindami patiekalus
negaili jų pagardinti prieskoninėmis žolelėmis, kurios yra antioksidantų bei
vitaminų šaltinis. Naudoja mažai druskos.