Velykos – džiaugsminga daugeliui mūsų šventė. Po ilgos žiemos mes prisikeliame kartu su atbundančia gamta. Poilsio dienos leidžia atsipūsti nuo kasdienių darbų. Bet neretai svarbiausiu šventiškumo ir poilsio akcentu tampa gausiai skaniausiais valgiais nukrautas stalas. Rezultatas – kančios sutrikus virškinimui. Apie tai, kaip jų išvengti ir ką daryti, jei jau taip atsitiko, kalbamės su Kauno II klinikinės ligoninės gydytoja Egidija Pauriene.

Dažniausios gausaus valgymo pasekmės

Kodėl švenčių dienomis pradeda blogiau virškinti? Pagrindinė priežastis – neracionali, pernelyg gausi mityba tomis dienomis. Juk tuomet valgoma daug daugiau nei įprasta riebaus, sunkiai virškinamo maisto, saldumynų. Be to, ilgai sėdima prie stalo beveik nejudant, geriama daugiau alkoholio, kavos. Visa tai skatina virškinamojo trakto sutrikimus.
Dažniausi negalavimai po šventinio “maratono” – pilvo pūtimas, prastas virškinimas, sunkumas viršutinėje pilvo dalyje. Tokiu atveju, jei tikrai žinoma, kad nėra organinių pakitimų, žmogui diagnozuojama dispepsija. Išvertus iš lotynų kalbos tai ir reiškia “sutrikęs virškinimas”. Dėl jo juntami pilvo skausmai, kankina atsirūgimai oru, skrandžio turiniu, maistu, kartais su tulžimi, gali būti jaučiamas deginimas už krūtinkaulio. Neretai atrodo, jog sunku kvėpuoti, vargina mieguistumas.
Neretas sutrikimas yra ir vidurių užkietėjimas arba, atvirkščiai – viduriavimas.
Dar viena dėl nesaikingo valgymo atsirandanti nemaloni problema – dujų kaupimasis, vadinamas meteorizmu. Dažniausiai jis pasireiškia, kai valgomas maistas, kuriame gausu angliavandenių ir “grubios” celiuliozės.
Visi virškinamojo trakto sutrikimai yra tikrai nemalonūs, ir kiekvienam norisi kuo greičiau jų atsikratyti. Be to, negydomi ir ilgai trunkantys gali sukelti komplikacijų.

Kaip visa tai įveikti?

Geriausias patarimas – pasimokyti iš blogos patirties ir nebevalgyti taip gausiai. Arba pavalgius bent jau pasivaikščioti, pajudėti. Net ir švenčių metu reiktų kreipti dėmesį į mitybą. Greičiausiai esate pastebėję, nuo kokio maisto jaučiate diskomfortą. Reiktų stengtis jo vengti. Be to, niekas netrukdo valgyti neskubant, palengva, ilgai kramtyti, nepersivalgyti. Tai irgi padeda išvengti ar bent susilpninti nevirškinimo simptomus.
Jei vis dėlto virškinimas jau sutriko, pradžioje, ypač jei simptomai silpni, į pagalbą galite pasitelkti augalines priemones. Norėdami sumažinti pilvo pūtimą, dujų išskyrimą, gerkite pankolio, kmynų, krapų arbatų. Pilvo dieglius padės įveikti ajeras, ramunėlė, raudonėlis. Virškinimą gerina kiečiai, gvazdikai, pelynai.
Yra ir cheminių preparatų, galinčių palengvinti nemalonius simptomus. Esant pilvo pūtimui labai padeda simetikono preparatai (pvz., espumisan/5149″>Espumisan). Jie tinka, kai virškinamajame trakte gaminasi ir kaupiasi daug dujų, kurios pasireiškia meteorizmu.
Preparatų veiklioji medžiaga simetikonas keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinamojo trakto gleivinėje, paviršiaus įtampą, dėl to jie subliūkšta. Atsipalaidavusios dujos rezorbuojamos arba, prasidėjus žarnų peristaltikai, pašalinamos.
Netinkamas ir gausus maistas gali sutrikdyti virškinamojo trakto motoriką. Ne laiku išsiskiria tulžies rūgštys, kasos sultys, o kadangi šie fermentai yra nebrandūs, jų neužtenka maistui suvirškinti. Todėl atsiranda nevirškinimas.
Šiais atvejais rekomenduojami fermentiniai preparatai (pvz., Pangrol, Mezym Forte), vaistai, reguliuojantys motoriką, stimuliuojantys barjerines žarnyno gleivinės funkcijas.

Ką reikėtų žinoti apie fermentus

Fermentai dalyvauja baltymų, riebalų, angliavandenių skaldyme ir pasisavinime. Šiuolaikinės fermentinių vaistų formos (pvz., Pangrol) užtikrina gerą virškinimą ir apsaugo nuo nemalonių virškinimo sutrikimų. Pangrolio ypatumas – kapsulėje esančios granulės, turinčios rūgštims atsparų apvalkalėlį. Pati kapsulė skrandyje ištirpsta, ir granulės tolygiai pasiskirsto maiste. Paprastai stiprios rūgštys, esančios skrandyje, greitai suardo fermentus, ir jie tampa neveiklūs. Pangrolio granulių apvalkalėlis apsaugo fermentus nuo suirimo skrandyje, bet greitai ištirpsta šarminėje terpėje, kuri vyrauja žarnyne. Todėl iš skrandžio patekusios į žarnas granulės greitai atpalaiduoja fermentus, ir maistas tolygiai suvirškinamas. Svarbu žinoti, kad kapsules reikia nuryti nekramtant, užsigeriant nedideliu kiekiu vandens, kad nebūtų pažeistas granulių apvalkalėlis. Kitas reikšmingas pangrolio kapsulių privalumas – lengva parinkti dozę pagal poreikį. Fermentai vaikams dozuojami 1000 v.v. vienam kg. Žinodami, kad vienoje pangrolio granulėje yra 500 v.v. fermentų, nesunkiai pagal svorį galime apskaičiuoti reikiamą dozę. Per Velykas valgoma daug baltymų (kiaušinių, mėsos ir kt.) bei angliavandenių (saldainių, sausainių ir kt.). Todėl labiausiai tinka pangrolis, 25 proc. daugiau turintis proteazių (fermentų, skaldančių baltymus) ir 25 proc. daugiau amilazių (fermentų, skaldančių angliavandenius) nei kiti fermentiniai vaistai. Tad per šventes turėkite geltonai žalių kapsulių, garantuojančių, kad maistas bus iki galo suvirškintas.
Šie preparatai gali būti vartojami ir tuomet, kai žmogus atsirūgsta maistu, ypač tada, kai jo skrandžio sulčių sekrecija yra normali.
Kad fermentiniai preparatai efektyviai veiktų, jų reikėtų vartoti valgant, nes būtent tada jie savo efektyvumu gali palengvinti virškinimą. Geriami kitu laiku jie arba būna neefektyvūs, arba poveikis būna pavėluotas. Vartoti valgio metu – tai nereiškia, kad būtinai reikia išgerti tada, kai valgome. Galima išgerti ir šiek tiek (5-10 min.) prieš valgį.
Per šventes naudinga preparato pavartoti kiekvieno valgio metu – per pusryčius, pietus, vakarienę. Žinant, kad teks valgyti daugiau ir ne visai įprasto maisto, galima išgerti fermentų ir profilaktiškai.