Šviežių sulčių nauda organizmui

 Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas
sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to,
kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus,
saldus sulčių skonis žadina nepasitikėjimą.

Taip yra daugiausiai dėl 2 priežasčių: visų pirma, šie prietarai išliko nuo tų
laikų, kai Lietuvoje atsirado galimybė pirkti miltelius ir iš jų patiems
gamintis „sulčių gėrimą“. Antra, parduotuvėje pirktas vaisius, pavyzdžiui,
apelsinas, retai kada būna toks saldus, kaip apelsinų sultys pakeliuose – labai
dažnai apelsinai rūgštoki, neprinokę ar net sausi, taip pat, kaip ir vynuogės
bei kiti vaisiai.

Kalbant su vietiniais gamintojais, kurie gamina tikras, 100% natūralias sultis
pakeliuose, aš gavau naudingos informacijos bei atsakymų į galbūt anksčiau
neatsakytus klausimus.

Kodėl pirkti parduotuvėje vaisiai ir uogos neretai rūgštoki, kitaip nei
parduotuvėje parduodamos sultys pakeliuose?

Sultys bei vaisiai, iš kurių jos gaminamos, yra vertingas natūralaus vaisių
cukraus – fruktozės ir gliukozės, – šaltinis. Būtent šių angliavandenių dėka
vaisiai ir jų sultys ir yra tokio saldaus skonio. Ypatingai daug fruktozės yra
sultyse bei perdirbtuose jų produktuose – vynuogių sultyse, nektare, razinose, –
todėl jos yra tokios saldžios.

Vaisių saldumą daugiausia lemia jų sunokimo laipsnis nuskynimo laikotarpiu.
Pavyzdžiui, tam, kad vaisius ir sultis iš tolimų nuo Lietuvos šalių (Pietų
Amerikos šalių, Tolimųjų Rytų šalių, Afrikos ir etc) atgabenti į mūsų šalį
sveikus, jie neretai yra surenkami prieš jiems sunokstant. Kita vertus, sulčių
koncentratai, iš kurių gaminamos 100% natūralios parduotuvėse perkamos sultys
pakeliuose, gaminamos iš vaisių, kurie yra visiškai sunokę. Kaip bręsta žmogaus
organizmas, taip noksta ir vaisiai bei daržovės. Visoms gamtos dovanoms svarbu
pasiekti visiškos brandos, kad jos būtų visavertės bei pasižymėtų geriausiomis
galimomis savybėmis (skonis, vaizdas, maistinė vertė).

Kaip paprastais žodžiais pasakojo vietinis gamintojas, pavyzdžiui, apelsinų
sultys gaminamos iš koncentrato, kuris gautas iš apelsinų, kurie ilgiau „kabėjo
ant medžio ir buvo surinkti maksimalaus sunokimo momentu (24-48 val. bėgyje)“.

Kodėl sultys rekomenduojamos gerti pusryčiams?

Dauguma žmonių pusryčiauja nuo 7 iki 9 val. Ne veltui jis laikomas pačiu
svarbiausiu valgymo metu dienoje, todėl kad su pusryčiais susijusią energiją
organizmas naudoja pirmoje dienos pusėje, kuri paprastai būna pati aktyviausia,
nes tuo metu mokomasi arba dirbama. Todėl svarbu valgyti pusryčius. Antra
vertus, jo metu svarbu valgyti angliavandenių prisotintą maistą, kurie yra
pagrindinis energijos šaltinis. Natūralios sultys užtikrina šias funkcijas, nes
sulčių stiklinė po prabudimo pažadina skrandį bei imamos gaminti skrandžio
sultys ir taip žmonės skatinami sveikai papusryčiauti. Taip pat sultys aprūpina
organizmą jam reikalingais angliavandeniais. Su angliavandeniais turime gauti
50%–65% bendros dienos energijos normos (visa kita dalis – baltymai ir
riebalai). Be to, sultyse esantis cukrus leidžia organizmui per pusryčius
užtikrinti ilgalaikį sotumo jausmą.

Sulčių gėrimas rytais skatina pozityvų poveikį, patvirtino skirtingi tyrimai.
Taip pagerinamas žmogaus gebėjimas susikaupti, gerėja atmintis bei nuotaika.

Sveikam gyvenimo būdui puoselėti svarbi kalorijų kilmė

Dirbdama su žmonėmis, kuriems rūpi sveikas gyvenimo būdas bei gera savijauta, aš
padariau išvadą, kad per daug dėmesio skiriama kalorijų kiekiui, o ne jų kilmei,
kas yra gerokai svarbiau. Pavyzdžiui, kad produktas yra naudingas ir buvo
pagamintas iš vaisių, kurie augo natūraliose sąlygose.

Aišku, kaip ir bet kurioje srityje, taip ir geriant sultis, reikia saiko ir
sveiko proto. Rekomenduojama žmogui į dieną išgerti sulčių stiklinę.

Svarbu nepamiršti, kad kaip šviežiai išspaustose sultyse, taip ir sultyse
pakeliuose – vis tie patys vaisiai, tik koncentruotame pavidale. Pavyzdžiui,
stiklinėje sulčių slypi 4-5 pomidorai arba 2-3 išspausti apelsinai. Todėl
išgėrus sulčių stiklinę, organizmas apsirūpina dideliu kiekiu vaisių ar uogų.

Kaip buvo minėta anksčiau, ypatingai sultis rekomenduojama gerti ryte, tokiu
būdu priimant organizmui būtiną angliavandenių dozę, kurie yra svarbiausias
energijos šaltinis organizmui.