+1
-0
+1
Svogūnas virtuvėje ir vaistinėlėje

Pirmieji svogūnų augintojai buvo kinai. Vėliau ši daržovė paplito Indijoje, Egipte, Graikijoje. Įdomu tai, kad sarkofagų ir senovinių šventyklų sienos buvo išpuoštos svogūnų atvaizdais. Apie svogūnų ir medaus mišinio poveikį žmogaus sveikatai rašė garsusis Hipokratas. Ir nors ši daržovė ne vienam išspaudžia graudžias ašaras, be jos apsieiti negalime nei virtuvėje, nei sunegalavę.

Svogūnų ropelės

Valgomasis svogūnas labai paplitęs daugelio šalių virtuvėse. Svogūnai patiekiami žali, virti, troškinti, kepti, marinuoti, jų dedama į salotas, sriubas, troškinius, picas ir t.t. Balti, geltoni, violetiniai svogūnai, tai priklauso nuo veislės, būna aštraus, vidutinio stiprumo ar saldaus skonio. Svogūnų ropelėse yra baltymų, angliavandenių, riebalų, fermentų, eterinių aliejų. Taip pat organinių rūgščių (obuolių ir citrinos), vitaminų B1, B2, B3, karotino, kalcio, kalio, natrio, magnio, fosforo, mikroorganizmus, bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų – fitoncidų.

Ši daržovė nuo seno vartojama ne tik maistui, bet ir gydant įvairias ligas.

„Svogūnai saugo nuo peršalimo, naudingi esant avitaminozei, sergant infekcinėmis ligomis. Jeigu šeimoje kas nors serga peršalimo liga, supjaustykite svogūną riekelėmis ir lėkštelėse išdėliokite patalpoje – tai stabdo virusų plitimą, todėl gali apsaugoti kitus šeimos narius nuo užsikrėtimo“, – pataria šeimos gydytoja Edita Puolienė. Pasak jos, svogūnai suteikia naujų jėgų, gerina apetitą, mažina mieguistumą, cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat naudingi gydant slogą, kosulį, bronchitą, gerklės uždegimą, stimuliuoja žarnyno veiklą. Naudinga valgyti žalią svogūną esant gripo epidemijai. Šiek tiek svogūno naudinga ir diabetikams, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Pakramčius kelias minutes svogūno, sunaikinamos burnoje esančios bakterijos.

Tačiau dėl svogūnuose esančių eterinių aliejų nepatartina jų valgyti sergantiesiems gastritu, opalige, kepenų, inkstų ar tulžies pūslės ligomis.

Žali svogūnų laiškai

Jie ypač naudingi sveikatai, padeda stiprinti širdį, imunitetą, nervų sistemą. Sudėtyje esantis cinkas naudingas plaukams, nagams ir odai, o dar, sakoma, didina vyrų spermatozoidų aktyvumą. Laiškuose yra kalio ir fosforo, todėl juos valgant stiprėja dantys, mažėja parodontozės simptomai.

Vyresniems nei 40-ties metų vyrams prostatos ligų profilaktikai naudinga valgyti kuo daugiau svogūnų laiškų. Todėl skaninkite jais sriubas, košes, salotas, pabarstykite silkių, žuvies ar mėsos patiekalus. Svogūnų laiškai dera su burokėliais, morkomis, pomidorais, bulvėmis, krapais, bazilikais.

100 g svogūnų laiškų turi apie 30 mg vitamino C – tai gana didelis kiekis, naudingas norint atsigauti po persirgtos infekcinės ligos ar siekiant padidinti organizmo atsparumą pavasarį, kai jaučiame vitaminų stygių. Kasdien suvalgius 100–200 g svogūnų laiškų, organizmas ne tik gaus vitaminų C, A, PP , folio rūgšties, bet ir geležies.

Labai gerai, kad svogūnų laiškus galime valgyti ištisus metus. Beje, nesudėtinga jų išsiauginti ir namuose ant palangės.

Keletas praktinių patarimų

Ne kartą esame kalbėję, kad sveikiausia valgyti natūraliai savo šalyje išaugintas daržoves – iš turgaus, o dar geriau – iš daržo parsinešus.

Nereikėtų svogūnų vienaip ar kitaip perdirbti – virti, rauginti, marinuoti, nes smarkiai sumažėja juose esančių naudingųjų medžiagų kiekis. Aštraus skonio ir kvapo svogūnai paprastai išsilaiko gerai iki pat vėlyvo pavasario.

Svogūnų galvutes geriausia laikyti vėsioje gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje temperatūra yra apie 0 °C, medinėje pintinėje, dėžėje ar supynus į pynes pakabintus palubėje.

Liaudies medicina pataria:

nuo kosulio, bronchito: sutarkuoti svogūną ir per marlę išspausti sultis, sumaišyti su medumi (santykiu1:1). Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3–4 kartus per dieną. Gali padėti ir svogūnas, pakepintas svieste.

nuo žarnyno uždegimo, vidurių užkietėjimo, hemorojaus: šviežiai išspaustų svogūnų sulčių gerti po 1 arbatinį 3 kartus per dieną.

nuo pūliuojančių žaizdų: svogūnų košelė (įdėjus į drobulę, nededant tiesiai ant žaizdos) kompresas naudingas gydant pūliuojančias ar sunkiai gyjančias opas, žaizdas.

Naudingos ir sultys, jų reiktų gerti po šaukštelį tris kartus per dieną.

nuo stiprių strėnų skausmų: dvi galvutes svogūno supjaustyti riekelėmis, išvirti ir perkošti. Karštus suvynioti į drobinį audeklą ir uždėti ant skaudančios vietos. Ant viršaus uždėti storesnį rankšluostį.

grožiui: svogūnų sultys šviesina strazdanas, stiprina slenkančius plaukus, mažina pleiskanų. Svogūnų sultys, praskiestos alyvuogių aliejumi (1:1) gali būti puiki maitinamoji kaukė plaukams. Ja plaukus patepti prieš plovimą ir palaikyti 5 min.

Konsultavo Šeimos klinikos „Corpus Sanum“ šeimos gydytoja Edita Puolienė

Receptai su svogūnais

Receptus dovanoja kavinės „Suara“ direktorė Zeta Štarkevičienė

Svogūnų sriuba paryžietiškai

6–8 vidutinio dydžio svogūnai

3 šaukštai aliejaus

6 stiklinės mėsos ar daržovių sultinio

1 lauro lapelis

¼ šaukštelio juodų maltų pipirų

1,5 stiklinės sūrio

dvi riekelės balto sudžiūvusio batono

Svogūnus supjaustykite kubeliais, sudėkite į ketaus indą (emaliuotą), įpilkite aliejaus ir kepinkite, kol pagels. Maišydami berkite miltus, įpilkite sultinio, pridėkite pipirų, lauro lapelį. Virkite ant mažos ugnies 30 min. Po to išimkite lauro lapelį ir pasūdykite pagal skonį. Išpilstę į kiekvieną lėkštę įdėkite po riekę džiovinto batono ir pabarstykite sūriu. Tada pastatykite lėkštes į šiltą orkaitę, kad sūris ištirptų.

„Ašarojantys“ blyneliai

4 svogūnai

100 ml aliejaus

200 g miltų

2 kiaušiniai

100 ml balto sauso vyno (ar raugintų pasukų)

žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų

Smulkiai supjaustykite svogūnus. Į miltus supilkite vyną (ar pasukas), įplakite kiaušinius, įdėkite pjaustytus svogūnus, pipirus, druską ir užmaišykite tešlą. Kepkite blynelius karštame aliejuje.

Svogūnų žiedai imbiero ir alaus tešloje

150 ml aliejaus

4 svogūnai

100 ml alaus

2 kiaušiniai

150 g miltų

30 g smulkinto imbiero

0,5 arbatinio šaukštelio cukraus

žiupsnelis druskos

Paruoškite tešlą gerai maišydami ir išplakdami alų, kiaušinius, miltus, cukrų, imbierą, druską, kol gausis vientisa grietinės konsistencijos masė. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais. Juos pamerkite į tešlą ir kepkite karštai įkaitintame aliejuje trumpai, kol pagels.

Svogūnų uogienė

4 dideli svogūnai

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

100 g cukraus

1 citrinos sulčių ir sutarkuota žievelė

2 malti gvazdikėliai

¼ šaukštelio malto cinamono

Žiupsnelis druskos, baltųjų pipirų

Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite apie 15 min., kol bus minkšti. Suberkite cukrų, druską, citrinos žievelę, prieskonius ir maišykite, kol cukrus ištirps. Pakepkite dar 20 min., kol svogūnai gražiai paruduos. Supilkite citrinos sultis ir kepinkite, kol skystis išgaruos, o masė taps lipni. Atvėsusią uogienę sudėkite į stiklainį ir laikykite šaltai.

Svogūnų uogienė tinka prie kepsnio, sūrio (ypač pelėsinio), sumuštiniams.

 
Nika Vagnerienė

Svogūnas virtuvėje ir vaistinėlėje