Tas gardusis besijuokiantis riešutėlis

Pasirodo, pistacijos ne visai paprastas riešutas. Žmonės maistui jas
pradėjo vartoti dar 7000 metų prieš mūsų erą. Jos minimos Biblijoje ir buvo
mėgiamos carų namuose kaip ypatingas skanėstas. Beje, pasakysime Jums dar vieną
naujieną — šie riešutai padeda numesti svorio.

Pistacijų istorija
Visų pirma, pistacijos medis pasirodė Artimuosiuose Rytuose ir tai yra vienas
seniausių žydinčių riešutmedžių. Jos puikiai augo šiltuosiuose kraštuose ir
greitai tapo vertingu delikatesu. Pistacijas mėgo ir jomis lepinosi tiek
karališkos šeimos, tiek paprasti gyventojai. Sklando legenda, kad viename caro
dvare, pistacijos buvo paskelbtos karališku maistu ir buvo pareikalauta, kad
visas gaunamas pistacijų derlius būtų pristatomas tik caro šeimai, neiššvaistant
nei vieno riešutėlio.

Sveikas užkandis
Pistacijos — vienintelis naudingas užkandis sveikatai. Jeigu Jūs suvalgysite
saujelę jų tarp pagrindinių valgių, sustiprės medžiagų apykaita, sumažės
apetitas ir Jūs nepersivalgysite pietų ar vakarienės metu. Bijoti papildomų
kolorijų, kurių tiek daug pistacijose neverta: pistacija — tai mažiausiai
koloringas riešutas, porcija, kurią sudaro 30 šių riešutėlių teturi vos 100
kcal. Dėka didelio prote
ino ir ląstelienos kiekio, jos greitai ir ilgam numalšina alkį bei mažina
apetitą. Vienoje porcijoje (30 gramų) yra tiek vitaminų ir naudingų mineralų,
kiek neturi nei viena kita riešutų rūšis. Grįžtant prie istorinių žinių, ar teko
girdėti, jog Didžiojo Šilko Kelio keliautojai valgė jas kelionėje dėl jų
maistingumo bei ilgo saugojimo laiko?

Pistacijų augimo ypatybės
Pistacijos auga panašiai kaip vynuogės. Jos slepiasi mėsingame apvalkale.
Nokstant kevalas džiūsta ir skyla. Nuimant derlių, stengiamasi, kad jos
nesiliestų su žeme, specialios derliaus nuėmimo mašinos tam puikiai pritaikytos.
Po derliaus nuėmimo, pistacijos kraunamos į konteinerius bei išvežamos
perdirbimui.
Idealios pistacijų auginimo sąlygos yra Kalifornijoje. Ten, 1970 metais buvo
užveistos pistacijos eksperimentams. Šiuo metu ši valstija pirmauja pasaulyje,
kaip pistacijų augintoja. Kalifornijos pistacijos — pačios kokybiškiausios.
Todėl, pirkdamos jas, ieškokite, būtent, pakuotės su etikete: "California Grown"
(Išauginta Kalifornijoje). Išoriškai riešutas taip pat turi atrodyti kokybiškai:
branduoliukas turi būti pakankamai stambus ir ryškiai žalios spalvos.
Dažniausiai pardavimo vietose pistacijos pateikiamos trijų rūšių: pakepintos su
trupučiu druskos, originalios su specialiais prieskoniais bei natūralios —
neturinčios jokių prieskonių.
Kasdienis pistacijų vartojimas stiprina širdį: jose yra riebalų pagrindas, kuris
sugeba panaikinti "blogą" cholesterolį. Tiems, kurių regėjimas yra prastas,
patartina valgyti jas kur kas dažniau: liuteino ir zeaksatino elementai labai
naudingi regėjimui bei stabdo akių nusilpimą.

Profesionalo žvilgsnis
Tanya Zuckerbrot — profesionali dietologė, trijų vaikų mama ir autorė dietos F-Factor
sako:"Yra daug mitybos tradicijų kiekvienoje šalyje. Kaip taisyklė, subalansuota
mityba neįmanoma be sriubos arba salotų. Tačiau šis racionas nėra ypač sveikas,
kadangi jame yra daug perdirbtų produktų, kuriuose slepiasi daugybė
angliavandenių, sočiųjų riebalų ir cholesterolio, be to, pastebimas ląstelienos
stygius, "naudingųjų" riebalų ir daugybės vitaminų trūkumas. Pistacijos — tai
natūralus skanėstas. Patariu jas vartoti po saujelę ryte bei vakare. Tai pats
paprasčiausias būdas papildyti savo maisto racioną papildomais baltymais bei
dietine ląsteliena."

Prietarai
Įdomu, jog su šiuo riešutėliu siejama daug įdomių prietarų. Pavyzdžiui, manoma,
kad keletas riešutėlių, padėtų brangioje vazelėje ir matomoje vietoje, atneš
turtus bei sėkmę, o dvi pistacijos, susuktos raudoname šilke ir saugiai padėtos,
išsaugos sutuoktinių meilę bei ištikimybę. Ypač mėgstantys šį "besijuokiantį
riešutėlį" (pistacijos taip vadinamos Irane), gali net susirengti papildomą
šventę sau — vasario 26 — ąją švenčiama Pasaulinė Pistacijų Diena.