Nemiga – tikra darboholikų visuomenės rykštė: nuo jos nesame apsaugoti nė vienas. Specialistai sako: jeigu visi, kenčiantys nuo nemigos, naktį užsidegtų šviesą, nebereikėtų gatvės žibintų.
Miegas nėra tuščias laiko gaišimas. Jo metu smegenys apdoroja per parą sukauptą informaciją, organizmas kaupia energiją naujai darbo dienai. Deja, kuo vyresnis žmogus, tuo dažniau jis skundžiasi miego sutrikimais.
 
Taip yra dėl to, kad miegas „sensta“ kartu su mūsų organizmu, o reikalavimus jam keliame tuos pačius – norisi miegoti taip pat stipriai ir saldžiai, kaip jaunystėje. Todėl net ir gydytojai kartais pasiduoda dėl miego sutrikimų kenčiančių pacientų spaudimui ir skiria gydymą vaistais net ir tais atvejais, kai nėra jokios būtinybės. Mat dažnai miegui susigrąžinti visiškai pakanka režimo – paprastų taisyklių, kurių reikėtų laikytis visiems nepaisant amžiaus.
Taigi šiandien prieš eidami miegoti pabandykite pasakyti…
…„ne“ sočiam maistui. Vakare suvalgytas mėsos patiekalas tampa pernelyg dideliu krūviu skrandžiui ir žarnynui ir verčia juos intensyviai dirbti tuo metu, kai organizmui reikia ilsėtis.
Nederėtų piktnaudžiauti ir prieskoniais – jie gali suerzinti rėmenį ir sutrikdyti visavertį miegą.
Galiausiai nereikėtų pamiršti, kad visi produktai, kuriuose yra kofeino, įaudrina nervų sistemą ir neleidžia užmigti, todėl prieš naktį nevalgykite šokolado, negerkite arbatos, kavos, kolos.
Beje, nikotinas yra ne ką mažesnis „peilis“ miegui nei kofeinas, tad jei jau sąmoningai nuodijatės, pasistenkit atsisakyti bent paskutinės cigaretės prieš miegą.
…„taip“ teisingai vakarienei. Vakarienei labai tinka ryžiai, nes jie skatina organizmą gaminti serotoniną – geros nuotaikos hormoną. O jis reikalingas, kad išsiskirtų miego hormonas melatoninas.
Ir apskritai: kad maistas netrikdytų miegui, jame turi būti angliavandenių. Jų gausu duonoje ir makaronuose. Nepamirškite ir daržovių, juolab kad salotose, kaip ir kituose žalumynuose, yra magnio, o magnis atpalaiduoja nervų sistemą.
Šilto pieno stiklinė prieš einant gulti – klasikinis dar mūsų senelių naudotas gero miego receptas.
…„ne“ sportui po vakarienės. Intensyvūs fiziniai krūviai išvargina ir kartais tikrai gali padėti užmigti. Bet gerai išsimiegoti? Jokiu būdu. Taip yra dėl to, kad bet kokia intensyvesnė fizinė veikla yra susijusi su labiausiai organizmą įaudrinančios medžiagos – adrenalino – išsiskyrimu.
Prieš miegą turėtumėte atsisakyti bet kokio sunkaus darbo: nederėtų tvarkytis kambarių, perstatinėti baldų ir pan.
…„taip“ kasdieniams ritualams. Įprastiniai, pasikartojantys veiksmai prieš miegą veikia organizmą beveik taip pat, kaip migdomieji vaistai. Todėl prieš eidami gulti pasivaikščiokite pusvalandį arba išsimaudykite šiltoje vonioje. Kad vandens procedūros greičiau „užliūliuotų“, įpilkite į vonią liepžiedžių nuoviro arba levandų ekstrakto.
…„ne“ vėlyvoms televizijos programoms. Miegamajame neturėtų stovėti televizorius. Be to, lovoje negalima ne tik žiūrėti televizoriaus, bet ir valgyti, skaityti laikraščių (tai, be kita ko, labai kenkia stuburui ir akims – išimtį galima padaryti nebent gerai knygai, bet ne ilgiau kaip 20–30 minučių!) ir juo labiau dirbti. Lova turi asocijuotis tik su poilsiu, atsipalaidavimu ir kitais maloniais dalykais, bet ne įtampa.
…„taip“ gerai nuotaikai. Pasistenkite prieš miegą vengti ne tik barnių, bet ir pasikeitimo aštresniais žodžiais su draugais ar namiškiais – santykių aiškinimąsi atidėkite rytui. Eikite miegoti ramia sąžine.
…„ne“ vakarojimui prie kompiuterio. Niekas taip dažnai nesukelia nemigos ir „neužveda“ organizmo, kaip darbas kompiuteriu.
…„taip“ visiems atsipalaidavimo būdams. Išbandykite juos visus – savitaigą, jogą, meditaciją… Tai idealus būdas laikui prieš miegą praleisti.
 
iMed