Skaudanti nugara šiais laikais lygiai toks pat dažnas negalavimas kaip regėjimo nusilpimas, dantų  problemos, alergija. Vieniems stuburas iškrypsta nuo sunkaus fizinio darbo, o kitiems – nuo ilgo  sėdėjimo prie kompiuterio. Kai ima mausti nugarą – pagalvojam, kad reikia masažo ar manualinės terapijos, kad atgaivintumėme traškantį stuburą. Skausmas – pirmas pagalbos šauksmas
 

Kol tai tik laikinai užeinantis maudimas – sumažinkim jį dažniau kaitaliodami pozas, dažniau masažuodami. Tačiau kai skauda nuolat – tai ženklas, kad atsirado pirmieji klinikiniai osteochondrozės požymiai. Laikas imtis priemonių.
Stuburas galutinai susiformuoja sulaukus 20-22 metų ir iš karto pradeda senti. Nuo to laiko tik tinkama mityba, saikingi krūviai, gera psichologinė būsena ir nuolatiniai pratimai gali sulėtinti šį vyksmą. Pratimų esmė – ne smarkūs sunkūs judesiai, o tempimasis ir plastiški juosmens sukiniai. Juos galima atlikti lovoje vos tik prabudus. Skaniai pasirąžykime, pasirangykime. Paskui, atsistojus pašleivokim kaip meškinai. Įsivaizduodami, kad už nugaros esame pakabinti ant kablio – gerai išsipurtykim. Po tokios rytinės mankštos kūnas taps lankstus, o galva – skaidri.

Vaikystės pamokos
Stuburo iškrypimu mus visus gąsdino dar vaikystėje. Turėjome sėdėti tiesiai, abi kojas padėję ant žemės, nesilankstydami mokyklos suole nei pirmyn, nei atgal, neramstydami smakro delnu. Vadovėlius nešiojome ne portfelyje, o kuprinėje. Juk yra čia teisybės, ar ne?
Kodėl mes daromės pakumpę? Ne tik dėl blogų kūno pozų, nejudraus gyvenimo būdo. Kartais kūno laikysena – tai reakcija į nuoskaudas, konfliktus, suirzimą. Tai nagrinėja kūniškos pakraipos psichoterapija. Žmogaus nugara – atramos sritis. O kartu ir silpniausia, menkiausiai apsaugota kūno dalis. Ne veltui posakis “smūgis į nugarą” reiškia išdavystę. Statistikos duomenimis, stuburo traumos rizika, kai tėvas meta šeimą arba žūsta, vaikui padidėja 50 proc. Jis praranda svarbiausią moralinį ramstį, o psichologinė trauma pereina į fizinę. Kartais susigūžusio žmogaus povyza prašosi pagalbos. Jis tyliai kenčia masažo skausmus, kai jam bandomi išjudinti giluminiai raumenys. O tokiam susigūžėliui labiau reikia švelnaus rankų prisilietimo.

Biomechanikos metodai
Yra įvairių stuburo gydymo metodų, kuriuos jungia biomechanikos mokslas. Vienas jų – manualinė terapija, kai pasislinkę slanksteliai atstatomi gydytojo rankomis. Tačiau tuo piktnaudžiaujant, slanksteliai tampa pernelyg paslankūs, o diskai – nestabilūs. Masažas – puiki ir visiems tinkanti priemonė. Svarbiausia išsirinkti tinkamą. Stuburas gydomas tempimu. Tam naudojami ir specialūs įrengimai, ir paprasti čiužiniai.
Stuburą saugokime ir lovoje. Miegokime ant pusiau minkšto čiužinio. Galvą dėkime ne ant dabar taip madingų volelių, bet ant klasikinės keturkampės pagalvės. Galva turi būti ant pagalvės, pečiai – ant lovos, o pagalvė turi užpildyti ertmę tarp galvos ir pečių.
Dirbkime teisingai. Sėdėdami prie kompiuterio nugarą atremkime į kėdės atlošą ir kūnu nesvirkime į priekį. Kas 15 minučių nors pusei minutės atsistokime. Nesidrovėkime pasirąžyti, ištiesti rankas aukštyn, atsilošti, giliai įkvėpti ir iškvėpti. Stenkimės pasitempti tai viena, tai kita koja.

Lietuvos sveikata