Tinkama mityba ilgam gyvenimui

Dr. Neilas Barnardas knygoje „Eat Right, Live Longer“ pateikia patarimų,
kaip pasitelkti maisto galią sveikatai pagerinti ir senėjimo procesams
sulėtinti. N. Barnardas rekomenduoja neriebaus maisto vegetarinę dietą,
susitelkdamas ties tokiais mitybos pokyčiais, kurie, anot jo, apsaugo ląsteles
nuo ligų, valo kraują, stiprina imunitetą ir subalansuoja hormonus.

Šioje vegetariškoje dietoje rekomenduojama valgyti vien tik organiškus
produktus, siekiant išvengti pesticidų. Joje – žali vaisiai ir daržovės,
kuriuose gausu antioksidantų.

Ši dieta geriausiai tinka žmonėms, kurie galvoja pereiti prie vegetariško
maitinimosi ir norėtų numesti svorio. Ji taip pat tinka žmonėms, kurie gali
praleisti daugiau laiko virtuvėje. Leidžiama valgyti tik nedaug pusfabrikačių.

Kas neturėtų rinktis šios dietos: žmonės, mėgstantys pieną, mėsą ir sūrį ir
norintys lankstesnio požiūrio į mitybą.

Prielaida

Svorio numetimas – ne pagrindinis N. Barnardo dietos tikslas. Faktiškai tam
skirtas tik vienas knygos skyrius. Tačiau kalbėdamas apie svorio metimą,
autorius sako, kad labiausiai svorį kontroliuoti padeda būtent vegetarinė
mityba. Laikydamiesi jo siūlomos mitybos, esą visam laikui pamiršite dietas ir
kaskart valgysite normalias porcijas.

Loginis pagrindas

N. Barnardo vegetarinė dieta labiau skirta gerai sveikatai išsaugoti, o ne
svoriui reguliuoti. Jis skatina atsisakyti mėsos ir pieno, kadangi juose gausu
įvairių medžiagų, kurios gali susilpninti mūsų imuninę sistemą ir susargdinti.
Šią dietą, kurioje gausu angliavandenių, jis grindžia tyrimu, parodančiu, kad
kalorijos iš angliavandenių nėra efektyviai kūno verčiamos riebalais ir kad tuo
metu sudeginama daugiau energijos. N. Barnardas taip pat nurodo tyrimą, pasak
kurio, organizmas išskiria daugiau energijos po daug angliavandenių turinčio
maisto, o tai parodo, kad kalorijos dega greičiau.

Maistą, kuriame daug angliavandenių, jis net apibūdina kaip pasižymintį
negatyviu kalorijų poveikiu. Pasak jo, šis maistas gali labai veikti hormonus, o
pastarieji – koreguoti svorį ir apskritai sveikatą. Tikslas – sutramdyti hormonų
bangavimą. Dėl pernelyg riebaus maisto hormonų padaugėja, o ląsteliena padeda
išlaikyti jų sveiką lygį.

N. Barnardo knygoje apie šimtas puslapių skirta receptams. Šiais receptais
remtasi kuriant dviejų savaičių meniu, čia esti ir apsipirkimo patarimų, ir
rekomendacijų, ko reikia virtuvėje, norint pagaminti neriebų vegetarišką maistą.
Tarp tipiškų patarimų dienos mitybai – bandelės su obuoliais, vaisių uogienės ir
trintų abrikosų plakinys pusryčiams, lęšių sriuba, bulvės, špinatų salotos,
vaisių salotos pietums. Vakarienei gali būti makaronai su brokoliais ir
šviežiais pomidorais, česnakinė duona, žalios salotos su neriebiu padažu,
abrikosiniai traškučiai.

N. Barnardas rekomenduoja visiškai atsisakyti mėsos ir pieno produktų bei
valgyti žalius vaisius ir daržoves, kurie skatina gliutationo gamybą organizme.
Gliutationas yra antioksidantų junginys, padedantis pašalinti toksinus iš
organizmo.

Ką sako ekspertai

Ši dieta sveika, bet jos būtų sunku laikytis žmonėms, kurie nėra pasiryžę tapti
vegetarais. Ekspertų teigimu, dvi didžiausios problemos vyresniems nei
penkiasdešimties žmonėms, besilaikantiems šios dietos, yra vitaminų B12, D ir
kalcio trūkumas. Dietoje nepatariama, kaip gauti vitamino B12 be multivitaminų,
tačiau kalcio ir vitamino D poreikis joje yra gerokai nuvertinamas.

N. Barnardo įsitikinimu, laikantis tokios dietos, nė nereikia tiek daug kalcio
sveikiems kaulams išsaugoti, kadangi joje mažiau kalcį eikvojančių baltymų. Jo
teigimu, net nedidelio pabuvimo saulėje pakaks, kad pradėtų gamintis vitaminas
D. Tačiau jis nekreipia dėmesio į faktą, kad kūno sugebėjimas gaminti vitaminą D
mažėja su amžiumi, ir šio vitamino poreikis atitinkamai didėja.

Apskritai tai yra sveika vegetariška dieta. Ir jei jos laikytumėtės nuodugniai,
turėtumėte numesti svorio. Dieta taip pat turėtų sumažinti jūsų riziką susirgti
diabetu, širdies ligomis, hipertenzija ir gal net vėžiu. Tačiau visa tai
priklauso nuo to, ar pasiryšite atsisakyti mėsos ir pieno produktų ir ar norite
išleisti daugiau pinigų ekologiškam ir natūraliam maistui bei praleisti daugiau
laiko virtuvėje.