+0
-2
-2

Vis dažniau girdžiu, kad vaikai serga tridiene karštine. Kas tai yra? Kaip gydyti ir kaip slaugyti susirgusį vaiką?
Odeta

Atsako specialistė:
Kauno Šilainių šeimos sveikatos centro bendrosios praktikos gydytoja
Rasa Tumalavičienė:

– Tai nepavojinga, savaime praeinanti liga. Suserga maži vaikučiai, dažniau – nuo kelių mėnesių iki vienerių metų amžiaus. Bet gali sirgti ir keturmečiai.
Staiga, ligos pradžioje, pakyla temperatūra (38-40,5° C), karščiuojama nuo trijų iki septynių dienų. Liga plinta oro lašeliniu (čiaudintis vaikutis gali užkrėsti kitą) ir fekaliniu (kai pasinaudojus tualetu nenusiplaunama rankyčių) būdu. Tridiene karštine galima užsikrėsti darželiuose, ligoninėse. Ligą sukelia virusai.

Nei kosulio, nei viduriavimo paprastai nebūna. Vaikutis gali užkrėsti kitus tol, kol karščiuoja. Kai atsiranda bėrimas, jau nebeužkrės. Dažniausiai trečią (rečiau ketvirtą, penktą ar šeštą) karščiavimo dieną temperatūra nukrinta ir vaikas išberiamas – pilvuko,krūtinės ir nugaros srityse – rausvomis susisiekiančiomis dėmelėmis. Jeigu raudoną dėmelę paspausite pirštu ir atleisite, ji taps balta, netrukus vėl prisipildys kraujo ir paraus. Bėrimas nepavojingas, po vienos ar dviejų parų praeina. Mažyliui odelės neniežti, jokių tepalų ar odos priežiūros priemonių naudoti nereikia.

Antrą parą karščiuojant atliekami kraujo ir šlapimo tyrimai – anksčiau uždegimo požymių nustatyti laboratoriškai nepavyks. Pakanka mažinti labai aukštą temperatūrą – atvejais, kai ji didesnė nei 38,5°C. Tuomet gydytojas skiria paracetamolio žvakutes arba ibuprofeno suspensijos. Patartina mažinti temperatūrą ir duoti pakankamai skysčių. Tai gali būti arbatos, sultys ar motinos pienas – atsižvelgiant į vaikučio amžių. Jeigu temperatūra iki 38°C, pakanka duoti pakankamai skysčių.

Sergant galimi neilgi traukulių priepuoliai. Nors ir atrodo grėsmingai, jie nėra pavojingi. Pavojingi gali būti ilgiau negu dvidešimt minučių trunkantys priepuoliai.
Dažniausiai vaikas pasveiksta savaime ir nelieka jokių komplikacijų.

Lietuvos sveikata