Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai informuoja gyventojus, jog kasmet Kauno apskrityje (ir visoje Lietuvoje) didėja sergamumas atvira plaučių tuberkulioze. Siekiant sustabdyti jos plitimą būtina rūpestingai laikytis visų profilaktikos priemonių ir nepertraukiamai vartoti gydytojo paskirtus vaistus. Gydymas tampa bevertis, jei atvira tuberkulioze sergantis asmuo gydymo kursą laisvanoriškai nutraukia. Taip mikobakterijos tampa atsparios vaistams, o tuberkuliozė plinta toliau.

KVSC duomenimis, Kauno apskrityje tuberkuliozė tebėra neišspręsta problema. Sergamumas atvira plaučių tuberkulioze jau septinti metai kasmet auga ir ja suserga vis jaunesni žmonės. 2002 m. šia ligos forma naujai susirgo 199 asmenys, 2005 m. – 279. Praėjusiais metais užregistruoti 239 ligoniai, iš kurių net 40 %proc. atv.buvo 18-39 metų. amžiaus. Atvira tuberkulioze (2006 m.) susirgo vienas ikimokyklinio amžiaus vaikas, 7 moksleiviai bei 7 studentai, septyni moksleiviai ir tiek pat studentų. kurių

Analizės duomenimis, apskrityje nemažėjantis darbingo amžiaus, niekur nedirbančių irbei neturinčių pastovios gyvenamosios vietos ligonių, kurie platina bakterijas ir kelia grėsmę aplinkiniams.skaičius. Kauno apskrityje šŠie asmenys sudaro 49 proc.% visų sergančiųjų. Dir auguma jų yra asocialūs, piktnaudžiaujantys alkoholiu, turi blogas higienines buities sąlygas, vengiantys gydytis irmo ir turintys blogas higienines buities sąlygasplatina užkratą ilgiau nei vienerius metus.

„Pacientų savavališkai nutrauktas gydymas paaštrina ir taip nepalankią atviros tuberkuliozės situaciją. Nustatyta, kad apie 20 proc. naujų ligonių jau užsikrėtę tuberkuliozės atmaina, kuri yra atspari vaistams. Toks vaikštantis ir atviros plaučių tuberkuliozės bacilas platinantis ligonis labai pavojingas aplinkiniams. Per metus jis gali užkrėsti dar 10–20 žmonių”,- sakė KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytoja epidemiologė Diana Plytaitienė.

Tuberkuliozės sukėlėjas atsparus aplinkai: išdžiūvusiose išskyrose, tamsiai ir šaltai jis išgyvena iki vienerių metų, ant knygų puslapių – iki 3 mėnesių, gatvės dulkėse – 10 dienų, paviršiniuose vandens telkiniuose net iki 150 dienų.

Specialistės teigimu, žmonių nežinojimas, kad ši liga pavojinga ne tik sergančiajam (gali būti pažeisti įvairūs žmogaus organizmo organai ir audiniai), bet ir aplinkiniams, kliudo įveikti tuberkuliozę. O juk vidutiniškai 85 proc. atvejų tuberkuliozė pažeidžia kvėpavimo sistemos organus. Pastaraisiais metais vis daugiau atvejų, kai liga pažeidžia daugiau nei vieną plaučių skiltį.

Siekiant neužsikrėsti atvira plaučių tuberkulioze, KVSC gydytojai epidemiologai rekomenduoja:
• turint namie ligonį reguliariai tikrintis sveikatą (ypač vaikų), sekti ar sergantysis išgeria vaistus, rinkti jo skreplius į uždarą indą ir juos dezinfekuoti, popierinę servetėlę, kurioje yra skreplių – sudeginti; nesinaudoti ligonio higienos reikmenimis (dantų šepetėliu, rankšluosčiu), indais nei įrankiais; kasdien drėgnu būdu valyti ir gerai vėdinti patalpas;
• ligoniui privalu kosint ar čiaudint užsidengti burną nosine ar servetėle, kalbant laikytis atokiai nuo kitų; neskrepliuoti ant grindų, gatvėje ar kur papuolė; miegoti atskirame kambaryje arba bent 1,5 m atstumu nuo kitų šeimos narių, turėti atskirą lovą ir patalynę.

Tuo atveju, jei žmogų kamuoja bendras silpnumas, greitas nuovargis, mažėja svoris, gausiai prakaituoja, ilgai kosi ir skrepliuoja, gydytojai epidemiologai pataria nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją. Anksti diagnozavus ir pastoviai geriant vaistus, tuberkuliozę galima išgydyti.

Viktorija Kleinienė
Kauno visuomenės sveikatos centro
atstovė spaudai, tel. (837) 331692,
mob. +370 69961064.