Berlyne (Vokietija) vykusio Europos ministrų forumo „Visi – prieš tuberkuliozę” dalyviai turėjo galimybę pasidalinti žiniomis ir gerąja patirtimi tuberkuliozės kontrolės politikos srityje. Renginio organizatoriai – Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuras ir Vokietijos sveikatos apsaugos ministerija. Tikimasi, kad šio Forumo rezultatai padės efektyviai įgyvendinti vieną esminių Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iškeltų tikslų – iki 2015 m. pažaboti tuberkuliozės plitimą. Lietuvai forume atstovavo Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorė Rima Vaitkienė.

Ministrų forume, skirtame stiprinti Europos atsaką į tuberkuliozės (TB) visuomenei keliamus iššūkius, dalyvavo daugiau nei 300 atstovų iš 49 įvairių Europos Sąjungos šalių ministerijų. Į renginį buvo taip pat pakviesti tarptautinių institucijų ir organizacijų, visuomeninių judėjimų delegatai. Aptartos bendros strategijos, skirtos tuberkuliozei pažaboti, profilaktikos stiprinimo programos.

„Forumo metu buvo pasirašyta Berlyno deklaracija dėl tuberkuliozės, – pažymėjo Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorė Rima Vaitkienė. – Tai svarbus dokumentas, kuriame šis pavojingas infekcinis susirgimas apibūdinamas, kaip keliantis ypač didelį pavojų Europos regiono sveikatai ir saugumui. Deklaracijoje visos šalys kviečiamos bendradarbiauti, efektyviai stiprinant TB priežiūrą, kontrolę ir profilaktiką. Turime būti aktyvesnį, kurdami bendrą strategiją, atkreipdami deramą visuomenės ir politikų dėmesį į šią visuomenės sveikatos problemą, bei mobilizuodami jos sprendimui atitinkamus materialinius ir žmogiškuosius resursus”. Pasak R. Vaitkienės, didžiausią susirūpinimą pasaulyje kelia sergamumas vaistams atspariomis tuberkuliozės formomis, o ypač dauginio atsparumo vaistams tuberkulioze. Be to, nerimą kelia ir tai, kad TB daugiausia serga socialinėms rizikos grupėms priklausantys asmenys – bedarbiai, benamiai, piktnaudžiaujantys alkoholiu, vartojantys narkotikus. Šis susirgimas dažnai glaudžiai siejasi su ŽIV/AIDS.

Berlyno deklaracijoje pažymima, kad 2005 m. Europos regione buvo užfiksuoti 445 000 naujų užsikrėtimo TB atvejų ir 66 000 šio susirgimo sukeltų mirčių. Iš 53 PSO Europos regiono šalių didžiausia sergamumo TB našta tenka 18 valstybių – Armėnijai, Azerbaidžanui, Baltarusijai, Bulgarijai, Gruzijai, Kazachstanui, Kirgizijai, Respublikai Moldovai, Rumunijai, Rusijos Federacijai, Tadžikistanui, Turkijai, Turkmėnistanui, Ukrainai ir Uzbekistanui. Šių šalių sąraše – ir Baltijos regiono šalys – Lietuva, Latvija ir Estija.

Išsamesnė informacija apie renginį skelbiama konferencijos interneto svetainėje adresu: http://www.euro.who.int/mediacentre/PR/2007/20071019_1