Mano mamai, kuriai 64-eri, aptiko tulžies akmenų. Gydytoja pasiūlė pasitikrinti ir man? Nustebau. Ši liga paveldima? Kaip nuo jos apsisaugoti?
Marija
Tulžies akmenligė laikoma paveldima liga. Ja dažniau serga tos pačios šeimos nariai arba giminaičiai. Tulžies akmenlige gali sirgti įvairaus amžiaus žmonės, bet dažniau serga brandaus ir senyvo amžiaus žmonės.

Nustatyta, kad moterims tulžies akmenys susiformuoja 2-2,5 dažniau dėl ilgalaikio hormoninių kontraceptikų vartojimo vaisingame amžiuje ir pakeičiamosios hormonų terapijos sulaukus menopauzės. Gimdžiusios moterys šia liga serga dažniau už negimdžiusias.
Tulžies pūslės akmenlige rečiau serga vegetarai. Matyt, todėl, kad jie su maistu gauna mažiau cholesterolio. Valgant daug riebaus gyvulinės kilmės maisto ir grynųjų angliavandenių šios ligos susiformavimo tikimybė gerokai padidėja, nors apskritai akmenų formavimuisi daugiau įtakos turi ne maisto kaloringumas, o jo sudėtis. Šią tikimybę taip pat labai padidina nutukimas, nes dėl jo tulžyje susikaupia daugiau cholesterolio.
Esant įgimtam polinkiui į tulžies akmenligę ir kt. rizikos veiksniams arba vėlyvuoju nėštumo periodu, kai labai padidėja jos atsiradimo tikimybė, bandyti išvengti šios ligos galima dviem būdais: laikantis dietos ir vartojant specialius preparatus, gerinančius tulžies nutekėjimą. Svarbu valgyti daugiau augalinio maisto, turinčio daug ląstelienos, paskaninto augaliniais aliejais. Vartojant pakankamai polinesočiųjų riebalų rūgščių – linolinės ir linoleninės – cholesteroliniai akmenys paprastai nesiformuoja. Tulžies skyrimąsi stimuliuojantį preparatą turi rekomenduoti gydytojas.

Lietuvos sveikata