Mūsų dukrytei tik pusė metukų. Mielai išsivežtume kūdikį į užmiesčio sodybą, bet man neramu dėl kraujasiurbių uodų. Šiemet jų tiek daug, o vaikas jau ir nuo kelių uodų, naktį prasprūdusių į miegamąjį bute, įkandimų guziukais nusėtas. Ar tiks įprasti purškaliukai vaikams, ar kūdikiui reikia specialių. O gal mintis vasaroti su tokio amžiaus vaiku yra netinkama?
Miglė
Atsako specialistė:

Šeimos gydytoja Jurgita Peleckienė:

– Vasaroti su pusės metu kūdikiu yra visai ne per anksti. Kūdikį tikrai galima nešti į lauką, tereikia įsigyti pagal vaiko amžių tinkamų uodus atbaidančių priemonių.
Pasiteiraukite vaistinėse, tikrai yra purškaliukų ir tepalų, tinkamų ir mažesniems nei metų vaikams. Jei norite viso labo migdyti vaiką lauke, ar vėdinamam kambaryje bute, kad uodai neprilystų pravers ir tinklelis ant vežimėlio.

Jei uodai vis tik sukando ir vaikutis dėl to neramus, jis muistosi, ar įkandimai patino, galime duoti priešalerginio, antihistamininio vaisto. Svarbu tinkamai parinkti dozę pagal vaiko svorį.

Jei įkandimas nėra labai didelis, bandykite išsiversti paprastomis, po ranka esančiomis priemonėmis. Pasiruoškite sodos tirpalo, ar nestipriai įkandimo vietas patrinkite perpjautu svogūnu – mažiau niežtės.
Tikrai nereikėtų nerimauti, kad vaiką nuo uodų įkandimų alergizuos. Žinoma, kūdikių reakcijos į uodų įkandimą yra jautresnės: odelė labiau paburksta, smarkiau niežti, nes kūdikio audinių savybės yra visai kitokios.
Kol uodas neįkas, niekada nežinosi, kaip vaikas į tai reaguoja.

Lietuvos sveikata

Vaikų sveikatos testai