Užkandžiai mokyklinukui

„Mama, ko turime užkąsti?“ Tokį klausimą išgirsta daugybė mamų. Kol vaikas
buvo jaunesnis, atrodė, visas mitybos režimas buvo sustyguotas idealiai. O
chaotiška mokyklinuko dienotvarkė, kai tenka skubiai ką nors paruošti tarp
pamokų, treniruočių ar būrelių, varo neviltin: ką turime greito, sveiko ir
skanaus?

Varškės ir avižinių dribsnių desertas

Nors šis patiekalas pavadintas desertu, jis puikiai tiks ir pusryčiams, ir
pavakariams, ir vakarienei.

Jums prireiks 100 g avižinių dribsnių, 1 stiklinės pieno ar grietinėlės, 300 g
riebios varškės, 3 šaukštų cukraus, 1 citrinos sulčių, 3 stiklinių uogų (puikiai
tiks ir šaldytos).

Avižinius dribsnius pusvalandį pamirkykite piene ar grietinėlėje, supilkite į
indą su varške, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis ir išsukite iki
vienalytės masės. Tada suberkite uogas ir atsargiai išmaišykite. Jei bersite
šaldytas uogas – jos varškės masėje bus tarsi ledukai, tad jei tik mažasis
gurmanas nėra persišaldęs – tai gali tapti puikiu patiekalo akcentu. Varškės
desertą patiekite dubenėlyje ar deserto taurėje.

Sriuba „Sūrio rojus“

Jums prireiks 5 nedidelių bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, 1 šaukšto sviesto, 50-100
g lydyto sūrio, žalumynų, druskos.

Užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves,
pavirkite 5-7 minutes. Per tą laiką smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite
smulkia tarka morkas. Jas kartu su svogūnu truputėlį pakepinkite keptuvėje ant
sviesto, tada suverskite į sriubą. Metas po truputėlį, nuolat maišant, dėti sūrį.
Sriubai baigiant virti ją pasūdykite, o išjungus ugnį įberkite prieskoninių
žalumynų.

Bananų desertas

Gardu ir sotu! Šis desertas – tai skanūs pusryčiai, lengva vakarienė arba
lengvai paruošiamas užkandis tarp kitų patiekalų.

Bananą supjaustykite riekelėmis, sumaišykite su neriebia varške, ant viršaus
užpilkite džemo, uogienės ar mikrobangėje ištirpinto šokolado, pabarstykite
smulkintais riešutais.

Vieno kąsnio karštas užkandis

Idealiai tinka vaikams, kurie dievina keptas bulves ir mėsą. Šis užkandis –
sveikesnė alternatyva bulvių traškučiams.

Nuskuskite keletą bulvių ir supjaustykite maždaug 1 cm pločio riekelėmis. Ant jų
uždėkite po gabalėlį šoninės, persmeikite dantų krapštuku, apibarstyti druska ar
pipirais. Telieka sudėlioti ant kepimo skardos ir apkepti orkaitėje. Papildomai
apšlakstyti riebalais nereikia, kadangi kepant išsiskirs riebalų iš šoninės.

Varškėčiai „tinginukai“

0,5 kg varškės ištrinti su 1 kiaušiniu, įdėti 2 šaukštus cukraus, žiupsnelį
druskos bei miltų – tiek, kad tešlą būtų galima minkyti. Iš tešlos delnais
suformuokite 10-12 cm ilgio „dešreles“, jas supjaustykite įstrižais
griežinėliais. Apvoliokite miltuose, virkite pasūdytame vandenyje kol iškils į
paviršių (užtruks vos keletą minučių).

Tinginukus galima valgyti su grietine, uogiene, apibarstytus cukrumi ar cinamonu.
Jei pasigaminsite daugiau tešlos – suformuotas „dešreles“ įvyniokite į maisto
plėvelę ir užšaldykite šaldymo kameroje. Kai prireiks – turėsite po ranka
greitai paruošiamą pusryčių pusfabrikatį.