Ką reikia daryti, kai vabzdžio įgėlimo vietoje oda parausta, patinsta ir ima niežėti?
Asta
Ar yra apsaugos priemonių nuo uodų, kad iškylaujant gamtoje jie nesukandžiotų vežimėlyje gulinčio kūdikio?
Sonata

Atsako specialistė:
Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir veneros ligų centro poliklinikos vedėja gydytoja Aldona Kajutytė:

– Planuojant išvyką į gamtą reikėtų pasirūpinti apsauginėmis priemonėmis nuo vabzdžių. Yra įvairių priemonių – ir purškiamų, ir tepamų. Tačiau pirmiausia būtina atkreipti dėmesį į tai, kam jos skirtos – suaugusiesiems ar vaikams, ar yra universalios.

Jeigu vaikui panaudosime vabzdžių atbaidymo purškiklį ar tepalą skirtą suaugusiems žmonėms, kaip tai suveiks – neprognozuojama, galimos alerginės reakcijos.

Yra specialūs purškalai, skirti vežimėlyje gulintiems kūdikiams. Kad atbaidytume uodus ir kitus vabzdžius, šia priemone reikia apipurkšti patį vežimėlį. Jokiu būdu negalima purkšti ant kūdikio odos!

Kai vabzdžio įgėlimo vietoje oda parausta, smarkiai patinsta ir ima niežėti, ir visa tai nepraeina, geriausia būtų nedelsiant kreiptis į specialistą, nes be uždegiminio proceso, tai gali būti ir alerginės reakcijos požymis. Pirmoji pagalba esant gamtoje – ant įgėlimo vietos uždėti metalinį įrankį ar paprasčiausiai šaukštą. Taip pat svarbu yra vengti saulės, nes ji suaktyvina uždegimą. 

Organizmo reakcija priklauso ir nuo to, į kurią kūno vietą įgėlė vabzdys. Kadangi rankų ir kojų oda yra storesnė, reakcija būna ne tokia ryški. Ypač jautri yra veido sritis. Neseniai turėjau pacientę, kai vabzdys įgėlė į kaktą, o smarkiai patino vokai, kad jai net sunku buvo akis atmerkti.

Nemažai yra žmonių, alergiškų bitės, vapsvos ar kitų vabzdžių įgėlimams. Jiems būtina visada su savimi turėti priešalerginių preparatų. Mat pakartotinės alerginės reakcijos gali pasibaigti žmogaus gyvybei pavojinga reakcija – anafilaksiniu šoku.

Vabzdžius pritraukia ne kvepalų kvapas, o naturalūs kvapai. O uodus ypač traukia žmogaus oda, skleidžianti prakaito kvapą. 

Lietuvos sveikata

 Infekcinės ligos

Vaikų sveikatos testai