Vaikų karščiavimas: kada mažinti karščiavimą, o kada to daryti nebūtina?

Ką daryti, kai vaikui pakyla temperatūra? Dalinamės naudingais patarimais, kurie, tikimės, pravers ir padės išlikti ramesniems, kai vaiką ir vėl kamuos karščiavimas. Juk tai vienas dažniausių vaikus auginančių tėvų skundų.

Kodėl vaikas karščiuoja?

Pats karščiavimas nėra liga. Tai apsauginis organizmo mechanizmas arba gynybinė reakcija, padedanti kovoti su virusais, bakterijomis ir kitos kilmės infekcijomis bei suteikianti galimybes imuninei sistemai tinkamiau funkcionuoti.

Priemonės, taikomos karščiavimo mažinimui, labai priklauso nuo to, koks karščiavimo intensyvumas ir kaip jaučiasi vaikas. Karščiavimas atsiranda ne tik dėl infekcijos organizme. Jo priežastys gali būti ir kitokios – nuo per šiltos aplinkos temperatūros iki įgimtų autoimuninių sutrikimų.

Kada nebūtina skubėti mažinti karščiavimą?

Tarkime, jei kūno temperatūra pakilusi nedaug (iki maždaug 38,5 laipsnių Celsijaus) ir vaikas guvus, jaučiasi gerai, neatsisako gerti, tuomet karščiavimo mažinti nebūtina. Tokiu atveju svarbiausia palaikyti tinkamą skysčių balansą ir vaikui kuo dažniau duoti skysčių – arbatų, vandens, skiestų sulčių. Jei vaikas žindomas, pravers dažnesnis ir ilgiau trunkantis maitinimas krūtimi.

Būtina stebėti, ar gleivinės neišsausėjusios, ar nesuretėjęs šlapinimasis, ar nepatamsėjusi šlapimo spalva. Vertėtų atsiminti, kad kūno temperatūra krenta prakaituojant, tačiau prakaitavimui būtini skysčiai. Būtent dėl to karščiavimo metu skysčių reikia žymiau daugiau, nei jų reikia įprastai. Taip pat būtina pabrėžti, kad karščiuojant daugiau „darbo“ tenka ne tik širdžiai, bet ir kitoms organų sistemoms, pavyzdžiui, inkstams, plaučiams. Normalių jų funkcijų palaikymui taip pat reikia daugiau skysčių nei įprastai. Geriausia, kai skysčiai vartojami nedideliais kiekiais ir pastoviai, pavyzdžiui, po truputėlį gurkšnojant. Tuomet lengviau išlaikyti tinkamą jų balansą.

Kada reikėtų mažinti karščiavimą?

Vaikų karščiavimą rekomenduojama mažinti tuomet, kai jis viršija 38,5 laipsnių Celsijaus (matuojant pažastyje) ir (arba) vaikas jaučiasi blogai – jis yra vangus, irzlus, jam skauda sąnarius ir raumenis, jis atsisako žaisti ir gerti skysčius. Paprastai tariant, vieni vaikai pakilusią kūno temperatūrą toleruoja šiek tiek sunkiau nei kiti, be to, savijauta labai priklauso ir nuo, kokios priežastys sukėlė karščiavimą. Kartais tik šiek tiek pakilusi temperatūra gali būti daug „bjauresnė“ nei pakankamai aukšta, net 39 laipsnius Celsijaus ir daugiau siekianti temperatūra.

Temperatūrą reikia mažinti ir tuomet, jei vaikas kada nors patyręs aukštesnės kūno temperatūros sukeliamų (karštinių) traukulių ir (arba) jei jis serga tam tikromis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, turi širdies ydų, įgimtų plaučių, inkstų ar smegenų ligų. Beje, kūdikiams temperatūrą geriau mažinti nelaukiant, kol ji viršys 38 laipsnius Celsijaus (dėl kūdikių ir mažų vaikų karščiavimo visuomet geriau pasitarti su gydytoju).

Kokie vaistai vartojami vaikų karščiavimo mažinimui?

Tinkamiausi vaistai parenkami atsižvelgiant į vaiko amžių, jo kūno masę ir galimybę vartoti tam tikras farmacines formas.

Iki metų dažniausiai vartojamos paracetamolio žvakutės, tačiau nuo tam tikros kūno masės galima vartoti ir geriamąsias paracetamolio arba ibuprofeno farmacines formas. Didesni vaikai jau gali nuryti tabletes. Pasitaiko atvejų, kai vaikai negeria saldžių geriamųjų tirpalų ar suspensijų ir nuo jų vemia, tuomet tenka rinktis minkštas tabletes arba žvakutes.

Pavyzdžiui, įprastinė paracetamolio dozė vienam kilogramui vaiko kūno masės varijuoja nuo 10 iki 15 mg, o ibuprofeno – nuo 5 iki 10 mg. Taigi 10 kg sveriančiam vaikui vienkartinė paracetamolio dozė būtų 100-150 mg, o vienkartinė ibuprofeno dozė – 50-100 mg. Vis dėlto prieš vartojimą būtina atidžiai perskaityti konkretaus vaisto pakuotės lapelį, nes dozavimas ir vartojimo nurodymai gali skirtis priklausomai nuo pasirinkto vaistinio preparato.

Vaikų karščiavimui mažinti geriau nevartoti acetilsalicilo rūgšties ir sudėtinių vaistinių preparatų, kuriuose yra didelės paracetamolio dozės ir gali būti tokių vaistinių medžiagų, kurios vaikams tikrai netinkamos. Vaiko kūnelio negalima trinti spiritiniais tirpalais.

Ibuprofeno savo sudėtyje turi Ibustar 40 mg/ml geriamoji suspensija vaikams. Ibustar yra uždegimą slopinantis ir skausmą malšinantis vaistinis preparatas (nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, NVNU). Ibustar vartojamas trumpalaikiam simptominiam silpno ar vidutinio stiprumo skausmo bei karščiavimo gydymui. Ibustar tinka 10 kg ir daugiau sveriantiems (1 metų ir vyresniems) vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė