Mano sūnui labai dažnai, ypač, kai jis peršąla ar daugiau pažaidžia, pasipila iš nosies kraujas. Auklėtoja taip pat sakė, kad jam ir darželyje kelis kartus yra bėgęs kraujas iš nosies. Ar tai gali būti kokios rimtos ligos požymis ir kaip teisingai jį sustabdyti?
Agnė


Turbūt reta mama nėra stabdžiusi savo atžalai iš nosies bėgančio kraujo. Tokiais atvejais kiekviena ištiktą bėdos vaiką paprastai gelbsti savaip ir tik retai kuri pasidomi, kodėl gi kraujas iš nosies teka?
Kraujavimas iš nosies gali kilti dėl nosies patologijos, ir būti kitos ligos simptomas. Nosies gleivinėje yra nemažai kraujagyslių, todėl ji labai jautri bei lengvai pažeidžiama sergant įvairiomis virusinėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, peršalus ar karščiuojant. Tačiau bet kokiais atvejais, jei kraujas iš nosies bėga dažnai, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, nes tik jis gali nustatyti tikrąją negalavimo priežastį.

Kraujavimą iš nosies gali sukelti ir lėtinis sinusitas, dažnos slogos. Taip pat kraujas gali pradėti tekėti tada, kai kraujagyslės išsiplečia suvalgius per karšto maisto, užkietėjus viduriams, (suaugusiems – padauginus alkoholio), persikaitinus saulėje ar pirtyje, persitempus atliekant fizinius pratimus. Dažnai kraujas iš nosies bėga pervargus ar patyrus stresą, o moterims kraujavimas iš nosies gali kartotis dar ir sergant mėnesinėmis.

Jei kraujavimas, kuris gali prasidėti staiga, net ir miegant, vis kartojasi, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kiek minučių jis tęsiasi ir ar kraujas bėga stipria srove, ar lengvai ir negausiai. Esant stipriam kraujavimui, kyla rizika netekti daug kraujo ir apalpti.

Labai intensyvus ir sunkiai sustabdomas kraujavimas iš nosies būna, kai kraujagyslė trūksta užpakalinėse nosies ertmės vietose. Tokiais atvejais reikėtų nedelsti ir kreiptis pagalbos.

Sustabdžius kraujavimą, reikėtų vengti didesnių fizinių krūvių, staigių judesių, nesikaitinti karštoje vonioje (ar pirtyje), vengti aštraus ir per karšto maisto. Užėjus čiauduliui, jį patariama nuslopinti užspaudžiant aukščiau šnervių esančius čiaudulio taškus.

Lietuvos sveikata