Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2007 metais mieste užregistruoti apie 400 žmonių, užsikrėtusių utėlėmis. Pusė jų yra suaugusieji, kiti – ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai. Minėti skaičiai iš tikrųjų nerodo tikros utėlių plitimo statistikos Vilniuje. Ji turėtų būti gerokai didesnė. Lyginant su 2006 m. utėlių sparčiai daugėja.

Ypač utėlių daugėja tarp mokyklinio amžiaus vaikų. Dažnai į Vilniaus VSC specialistus kreipiasi vaikų ugdymo įstaigų darbuotojai, tėvai, prašydami patarti, kaip elgtis, jei vaikas užsikrėtė utėlėmis.

Utėlė yra žmogaus parazitas, kuris gyvena ir vystosi žmogaus galvos plaukuose, maitinasi žmogaus krauju. Galvos utėlės paprastai plinta iš galvos į galvą, naudojantis bendromis šukomis, galvos apdangalais. Užsikrėtęs utėlėmis vaikas kasosi galvą, jam niežti odą, gali prasidėti alerginė reakcija įkandus parazitui. Daugiausia utėlėmis užsikrečia 3-14 m. amžiaus vaikai ir jų šeimos nariai. Galvinės utėlės nepuola šunų, kačių ir kitų gyvūnų. Visas utėlės vystymosi ciklas galimas tik žmogaus galvos plaukuose.

Vyresnioji specialistė Kristina Radzevič rekomenduoja mokyklų, ikimokyklinių ar kitų vaikų ugdymo įstaigų atsakingus darbuotojus vykdyti asmens higienos ir švaros patikrinimo procedūras, gavus tėvų raštišką sutikimą. Radus pas vaiką utėlių ar glindų, tėvus reikia informuoti nedelsiant raštu ar telefonu. Vaikas gali grįžti į kolektyvą tik visai išnaikinus utėles ir glindas. Siekiant užkirsti kelią utėlių plitimui, kolektyvo administracija gali pareikalauti iš tėvų raštiško patvirtinimo, kokiomis priemonėmis buvo vykdomas utėlių naikinimas. Nesusitarus su tėvais dėl gydymo, bus pareikalauta pristatyti raštišką pažymą iš šeimos gydytojo.
Viena iš efektyvių utėlių naikinimo priemonių – plaukų šukavimas tankiomis šukomis. Plaukai sudrėkinami 4-5% acto ar citrinos rūgšties tirpalu, tuomet šukuojama, kol pašalinamos utėlės ir glindos. Šią procedūrą reikia kartoti keletą savaičių. Iššukuotos utėlės sunaikinamos, šukos gerai išplaunamos karštu vandeniu ir muilu.

Utėlių naikinimui naudojami ir medikamentai – pedikulocidai, kurių galima įsigyti vaistinėse ir naudoti, kaip nurodyta informaciniame lapelyje. Po apruošimo medikamentu, galvos plaukai plaunami 6iltu vandeniu ir šampūnu. Jei, panaudojus medikamentą galvoje dar yra utėlių, būtina procesą kartoti arba pasirinkti kitą vaistą. Švarinant utėlėmis apsikrėtusį vaiką, reikia tikrinti visų šeimos narių galvas. Norint įsitikinti galvos švarumu, patartina ypač kruopščiai apžiūrėti visą galvą, atkreipti dėmesį į paraudimus, žaizdeles.

Prisilaikant asmens higienos siūloma reguliariai kirpti plaukus, dažnai juos šukuoti ir plauti kas antrą dieną, o patalynės užvalkalus keisti ne rečiau kaip kartą per savaitę. Tai padės stabdyti pedikuliozės plitimą kolektyvuose ir šeimose.

Parengė:
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė
Kristina Radzevič,
tel. (8-5) 261 0841
el. p. uzkrligos @ vilniausvsc.lt Vyr. specialistė ryšiams su visuomene
Roma Daškevičienė,
tel. (8-5) 264 96 61, mob. 8 611 33021
el. p. r.daskeviciene@vilniausvsc.lt