Norėčiau žinoti, kokių vaistų, jeigu, pavyzdžiui, staigiai pakilo temperatūra galima duoti 8 mėnesių vaikui be gydytojo žinios?
Gitana
Tokio amžiaus vaikams vaistų nepasitarus su gydytoju duoti nevertėtų, ypač tai pasakytina apie vaistus, kuriais jus pačią gydė mama arba močiutė. Jie gali būti nebetinkami gydymui.

Vaistų, kurių galite duoti negaluojančiam vaikui iki gydytojas atvyks, sąrašas taip pat yra neilgas. Pirmiausia tai preparatai, kurių sudėtyje yra paracetamolio arba ibuprofeno. Šie vaistai pravers tuomet, jei vaikui pakilo aukštesnė nei 38 ° temperatūra, suskaudo galvą ar ausį (kai taip nutinka, mažyliai dažniausiai ima trinti galvą į čiužinį), jei vaikas labai neramus, kai dygsta dantys.

Skausmą malšinantys ir temperatūrą mažinantys preparatai laikomi pakankamai saugiais, tačiau ir juos galima vaikui duoti tik kaip pirmąją pagalbą. Paskui vaikelį vis tiek būtina parodyti gydytojui. Beje, vaikams pediatrai neberekomenduoja duoti nei aspirino, nei analgino. Įrodyta, kad aspirinas vaikams gali sukelti rimtų kepenų ir smegenų problemų.

Jeigu šeimoje kas nors serga peršalimo ligomis arba ir pats mažylis ėmė sloguoti, pakosti, namų vaistinėlėje verta turėti interferono – natūralaus apsauginio baltymo – preparatų. Jie neleis infekcijai “įsisiautėti”.
Tiesa, tokie vaistai efektyvūs tik tuomet, kai juos pradedame vartoti vos pastebėję pirmuosius ligos simptomus… Taip pat, jei kamuoja sloga, vaikui galima įlašinti į nosį lašiukų, kurių pagrindą sudaro jūros vanduo.

Kitokių vaistų – antibiotikų, nuo kosulio ar gerklės skausmo – mažiems vaikams be gydytojo žinios duoti negalima.

Verta žinoti

apie gydomąsias žoleles
Gydomąsias žoleles reikia vartoti tikslingai ir apdairiai. Kvėpavimo ligoms gydyti tinka ramunėlės, šalavijas, eukaliptas, kalendulos ir kt. (inhaliacijoms, arbatoms, gerklės skalavimui). Verdant arbatėles svarbus ir užplikinamų žolelių kiekis. Gydant vaiką vaistažolėmis, taip pat būtina gydytojo konsultacija.

apie aprangą
Karščiuojančio mažylio negalima rengti pernelyg šiltai, nes tokiu atveju organizmas nebereguliuoja temperatūros ir negeba įsisavinti kitų vaistų.

apie gryną orą
Ligoniui būtinas grynas oras, todėl reikia dažnai vėdinti kambarį (tuo metu vaikutį galima išvesti iš patalpos). Kambario temperatūra turi būti 20-22 C, o drėgnumas siekti 60 procentų.

Lietuvos sveikata