Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pirktą vakciną nuo sezoninio gripo jos tiekėjai į daugumą gydymo įstaigų jau atvežė, į likusias pristatys artimiausiomis dienomis.

Pernai VLK pirkta vakcina skiepijo 286 gydymo įstaigos, o šiemet tai darys net 431 įstaiga. Vakcina pristatoma į poliklinikas, ligonines

bei globos ir slaugos namus. Jose nuo gripo nemokamai skiepijami į pavojingų gripo komplikacijų rizikos grupes patenkantys asmenys: vyresni nei 65 metų bei jaunesni, sergantys lėtinėmis ligomis (širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt), taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose žmonės. Tad tokie asmenys, norintys pasiskiepyti nuo gripo, turi kreiptis į tą sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje registruoti, į savo šeimos gydytoją.

Kadangi šiemet viešojo pirkimo konkurse dalyvavo daugiau gripo vakcinos tiekėjų ir jie, konkuruodami dėl Lietuvos rinkos, taikė nuolaidų, sezoninės gripo vakcinos

nupirkta gerokai pigiau ir daugiau nei pernai – iš viso įgyta 110 tūkst. dozių (pernai 82 815). Mat Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centrui patikslinus gripo vakcinos poreikį ir paaiškėjus, kad yra galimybė nuo gripo paskiepyti daugiau žmonių, VLK sutarė su tiekėju dėl didesnio kiekio vakcinos dozių pristatymo.

Skiepai pripažinti efektyviausia priemone, apsaugančia nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant epideminiam gripo laikotarpiui, spalis ir lapkritis – tinkamiausias metas. Kadangi kasmet keičiasi gripo vi-

rusas ir kasmet kuriama nauja vakcina nuo gripo, skiepytis turėtų ir tie žmonės, kurie skiepijosi pernai. Gripo profilaktika – kur kas pigesnė ir efektyvesnė priemonė nei susirgusiųjų gydymas.

Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje (www.vlk.lt) skelbiame sąrašą įstaigų, kurios gauna VLK pirktą vakciną, nurodome jų adresus bei gautos vakcinos kiekį. Nurodytos įstaigos nemokamai skiepys į pavojingų gripo komplikacijų rizikos grupes patenkančius asmenis.

VLK informacija