Valgykime daugiau vaisių ir daržovių!

Visi žinome, kad valgyti vaisius ir daržoves – sveika, tačiau daugelio
mitybos racione jų trūksta. Kaip be ypatingų pastangų padidinti jų suvartojimą?
Vasaros metas tam itin palankus.
Pateikiame keletą idėjų kaip į kasdienį meniu įtraukti daugiau sveiko,
vitaminais kupino maisto – vaisių ir daržovių.

Pusryčiai.

* Dribsniai su pienu ar jogurtu, pridėkite šviežių uogų ir vaisių (braškių,
serbentų, žemuogių, obuolių, bananų ir kt.) maistinga, sveika ir skanu!

* Natūralų jogurtą sumaišykite su mėgstamais vaisiais ir uogomis, galite pridėti
riešutų, kviečių gemalų, grudų – vitamininė užkandėlė.

* Košė. Košę verdame iš įvairių kruopų. Kruopas galima sumaišyti kelių rūšių.
Tačiau paskaninę vaisiais ar uogomis, šviežiais ar džiovintais, riešutais ar
daržovėmis (morkos, brokoliai, paprikos, pomidorai, salierai, porai ar kt.)
gausime ypatingą skanėstą. Tokia košė skani ir šalta, o svarbiausia sveika ir
maistinga!

* Sumuštiniai su dešra, kumpiu ar sūriu. Skanu, bet nepamirškite daržovių
(salotų, pomidorų, agurkų, paprikos ar kt.). Galite pabandyti dešrą ar sūrį
pakeisti daržovėmis (ridikėliais, svogūnų laiškais, česnakais, pomidorais ar
kt.)

Desertai.

* Mėgstamus vaisius ar uogas sutrinkite ir sumaišykite su nedideliu kiekiu
sulčių pvz. apelsinų, supilkite į plastikinį uždaromą indelį ir užšaldykite.
Karštą vasaros dieną toks desertas puikiausiai pakeis ledus ir atgaivins.

* Šviežias uogas, vaisius (avietes, žemuoges, mėlynes, serbentus ar kt.)
sutrinkite ir mikseriu suplakite su pienu, galite pridėti ledukų – tirštas
desertinis kokteilis atgaivins ir suteiks energijos. Jokių konservantų, mažiau
kalorijų ir daug vitaminų.

* Žele iš natūralių sulčių ir daug, daug vaisių bei uogų (nuo kivių ir ananasų
žele sunkiau stingsta, reikia daugiau želatinos), gaivus mažai kalorijų turintis
desertas.

* Pasigaminkite ypatingų ledukų, į ledukų šaldymo formeles įdėkite uogų ar
smulkintų vaisių, užpilkite vandeniu ar sultimis ir užšaldykite.

Užkanda.

* Salotos puiki užkanda ar garnyras. Salotų receptų begalė, kaip ir vaisių bei
daržovių rūšių. Dažniausiai gaminame daržovių arba vaisių salotas, tačiau labai
skanu daržoves ir vaisius maišyti kartu, į paprastas daržovių salotas galima
įdėti citrusinių vaisių, obuolių, vynuogių, džiovintų vaisių ir uogų, riešutų.
Improvizuokite ir atraskite naujus skonius!

* Sūris labai tinka užkandai. Pasigaminkite sūrio ir daržovių, vaisių vėrinukus.
Ant iešmelių suverkite sūrio gabalėlius (mėgstamos rūšies sūris) ir vaisius ar
daržoves (vynuoges, braškes, pomidorus (pvz. vynuoginius), paprikos, agurko,
ananaso gabalėlius, alyvuoges ar kt.).

* Virtuvėje, šaldytuve, valgomajame ar svetainėje turėkite nuplautų, valgymui
paruoštų vaisių, uogų ar daržovių, bet kurio metu galėsite numalšinti užklupusį
alkį ar norą užkandžiauti.

Pietūs, vakarienė.

* Mėgstate blynelius ar lietinius. Prie blynelių puikia tinka padažas iš šviežių
trintų uogų ir vaisių, galite maišyti su jogurtu ar nedaug grietinės. Lietinius
gaminkite su virtomis ar pakepintomis daržovėmis (morkom, svogūnais, porasi,
salierais, parikom, grybais, kopūstais…) Pigu ir labai skanu!

* Omletas, kiaušinienė – greitas ir sotus maistas. Paskaninimui įdėkite
smulkintų daržovių (brokolių, pomidorų, paprikos, špinatų, grybų, salierų, porų,
svogūnų laiškų, krapų…)

* Gaminate picą namuose – dėkite įvairių daržovių ir dvigubai daugiau nei
įprasta.

* Padažą prie makaronų pasigaminkite patys iš šviežių daržovių (pomidorų,
saldžiūjų paprikų, svogūnų, cukinijų, morkų, grybų ar kt.) galite įdėti truputį
maltos mėsos.

* Prie kepsnio vietoje ryžių, makaronų ar bulvių patiekite daugiau salotų ar
įvairių daržovių. Mėsa su daržovėmis puikus derinys.

* Kepate mėsą grilyje ar ant laužo, (pagalvokite kaip skanu lauže keptos bulvės)
į foliją suvyniokite nuplautas bulves su lupenomis ar kitokias daržoves pvz.
kukurūzus, svogūnus, morkas ar kt. ir keletą minučių pakepkite žarijose.
Nekasdieniškas garnyras prie mėsos arba užkanda.

* Patiekdami maistą, papuoškite patiekalą šviežiais vaisiais ar daržovėmis
(tamsiai žalios spalvos lapinėse daržovėse pvz. petražolėse, salieruose,
špinatuose labai daug įvairių vitaminų), spalvingai papuoštas maistas
patrauklesnis, o daržovių ir vaisių nauda organizmui neabejotina!

* Nepamirškite pasirūpinti atsargomis žiemai. Nuplautus ir paruoštus valgymui
vaisius ir daržoves sudėkite į švarius, uždaromus, plastikinius indelius ar
maišelius ir užšaldykite. Atšildę galėsite mėgautis kaip šviežiais.

* Būkite išradingi – kurkite naujus patiekalus. Pvz. plovas su daržovėmis,
vietoje mėsos, galite įdėti džiovintų slyvų, sojos, paprikos, pomidorų, cukinijų
ar kt. daržovių.
Daržovių troškinia, košės, apkepai… Improvizuokite, kurkite. Skanaus!