Sveikatos apsaugos valdininkai Vyriausybei siūlo taisyti nutarimą Nr. 994, kuriuo pacientai būtų skatinami pirkti didesnes vaistų dozes, net jeigu jiems jų ir nereikia. Taip pat siūloma sudaryti tokias Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno atnaujinimo sąlygas, kad kai kuriose grupėse liks tik keletas vaistų, o kiti vaistai bus išstumti. Specialistai paskaičiavo, kad įgyvendinus Vyriausybės nutarimą valstybė nebekompensuotų dešimčių vaistų, kuriuos šiuo metu vartoja mažiausiai 200 tūkst. pacientų – jiems šie vaistai smarkiai pabrangtų.

 

„Mes jau prieš metus įspėjome Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad jos skambiai pristatytas vaistų prieinamumo gerinimo planas situaciją tik pablogins, nes einama klaidingu keliu. Bandoma įvairiais būdais riboti kainas, tam skiriamos didžiulės pastangos, tačiau galutinis rezultatas išeina toks, jog Lietuvos pacientai nebegaus jiems tinkamų vaistų“, – sakė Etinių farmacijos kompanijų asociacijos (EFA) direktorė Jolanta Dičkutė.

 

Didžiausią rūpestį kelia Vyriausybės nutarimo 8 punktas, kuris apribos pacientų galimybes gydytis originaliais produktais, nes juos gaminančios vaistų kompanijos neturės realių galimybių atitikti šio  punkto drastiškiems reikalavimams – būti ne brangesniems už pigiausias  kopijas 60 proc. 2010-ais metais ir 30 proc. 2011-ais metais. Tokių sąlygų Vakarų pasaulio šalių gamintojai mažytei Lietuvos rinkai tikrai negalės suteikti, ir dešimtys originalių vaistų bus išbraukti iš Kompensuojamųjų vaistų kainyno, o šimtai tūkstančių pacientų bus priversti gydytis abejotinos kokybės indiškomis kopijomis, kurios Lietuvoje registruojamos net nereikalaujant bioekvivalentiškumo tyrimų.

 

Vietoj to, kad nuosekliai įgyvendintų kainų mažinimo planą ir efektyviai derėtųsi su gamintojais dėl mažesnių kainų, kurios yra skaičiuojamos pagal 8 referencinių valstybių kainų vidurkį, SAM įveda aukščiau paminėtą drastišką priemonę, kuri tik sukels chaosą ir  turės neabejotinai neigiamų pasekmių, siekiant užtikrinti saugų ir efektyvų pacientų gydymą.

 

„Nors valdininkai bando save ir kitus įtikinti, kad tos pačios veikliosios medžiagos pagrindu pagaminti vaistai yra vienodi, tačiau gaminant patentinių vaistų kopijas netgi Europos Sąjungos ir JAV teisės aktais leidžiama  nuo originalo aktyvumo rodiklių nukrypti 20-25 proc., todėl vaistai nėra identiški, o pacientai dažniausiai renkasi vaistą ne pagal kainą, o pagal poveikio efektyvumą. Mes manome, kad turi būti palikta tvarka, kai visi vaistai kompensuojami vienoda suma, ir tada tik pacientui reikia apsispręsti, ar jis nori mokėti didesnę priemoką, ar ne“, – sakė J.Dičkutė

 

Pasak jos, išanalizavus Kainyno projektą, paaiškėjo, kad dauguma mažų dozių vaistinių preparatų pakuotės nebepateks į kompensuojamų vaistų sąrašą. Tokiu būdu pacientai bus priversti arba mokėti visą kainą už brangiau kainuojančias mažas pakuotes, arba įsigyti didesnes pakuotes valstybės lėšomis, kas skatins neracionalų vaistų vartojimą.

 

Vyriausybei nematant galimybių atsisakyti Nutarimo 8 punkto bei smarkiai sutrumpinti kompensuojamų vaistų sąrašą, EFA siūlo jį įgyvendinti laipsniškai, numatant bent ketverių metų pereinamąjį laikotarpį. Tokiu būdu pacientams nebūtų tokie skausmingi pasikeitimai, o farmacinės kompanijos galėtų lanksčiau prisitaikyti ir paieškoti alternatyvių sprendimų, tenkinančių ir pacientus, ir pačias kompanijas.

 

Apie Etinių farmacijos kompanijų asociaciją

Etinės farmacijos kompanijos – tai bendrovės, kuriančios naujus, patentinius vaistus bei pripažįstančios Vaistų rinkodaros kodeksą. Asociacija įkurta 1997 m. spalio mėnesį, jos tikslas yra diegti etinio elgesio ir rinkodaros praktikos principus Lietuvos vaistų rinkoje, padėti vystyti organizuotą farmacijos preparatų rinką Lietuvoje bei prisidėti prie šalies gyventojų sveikatos gerinimo. Asociacija vienija 17 užsienio farmacijos įmonių ir nuo 2004 metų yra Europos farmacinių kompanijų ir asociacijų federacijos – EFPIA – narė.

 

Medik