Vertingiausi vaisiai ir uogos II

Visas sodo ir miško gėrybes valgyti sveika! Juk jose didžiulė mineralinių
medžiagų, organinių rūgščių ir, žinoma, vitaminų įvairovė. Bet kartais mūsų
organizmui labiau reikia vienų, kartais – kitų… Beje, mokslininkai nustatė,
kad vietiniai vaisiai ir uogos, augantys ir nokstantys ten, kur nuo vaikystės
gyvename, geriausiai tinka sveikatos stiprinimui ir rečiausiai sukelia alergiją
ar netoleravimą.

KRIAUŠĖS

Kuo vertingi? Yra vitamino E, B grupės vitaminų ir karoteno, nemažai
folio rūgšties, kalio. Daug pektinų ir skaidulinių medžiagų. Anksti
prinokstančiose kriaušėse gausu mangano, o vėlai – geležies.

Kaip veikia sveikatą? Šalina iš organizmo skysčius, stiprina žarnyno
peristaltiką, išvalo šlakus ir toksinus, naikina mikrobus. Kalis gerina širdies
darbą.

Kada padeda? Patariama valgyti esant vidurių užkietėjimui, sergant inkstų
ligomis. Kriaušėse esanti folio rūgštis svarbi kraujodaros procesams, todėl
padeda sergant mažakraujyste.

Kokie apribojimai? Skrandžio ir žarnyno ligos.

Valgymo ypatumai. Tai labai sultingi vaisiai, kurie puikiai malšina
troškulį.

Kiek kalorijų 100 g? Apie 59 kcal

VYŠNIOS

Kuo vertingi? Yra vitaminų C, B2, folio rūgšties, karoteno, geležies,
kalio, magnio. Šie kaulavaisiai stiprina širdį ir imuninę sistemą, slopina
nervingumą, nerimą, padeda sutelkti dėmesį.

Kaip veikia sveikatą? Vyšniose yra kraujagysles stiprinančių medžiagų, be
to, medžiagos – kumarino, kuris mažina kraujo krešėjimą ir riziką kraujagyslėse
atsirasti krešuliams.

Kada padeda? Nusilpus imunitetui, sergant mažakraujyste. Jos gerina
kraujo sudėtį, stiprina kraujagyslių sieneles, stabdo senėjimą.

Kokie apribojimai? Reikėtų vengti sergant skrandžio opalige, padidėjus
skrandžio sulčių rūgštingumui.

Valgymo ypatumai. Vertingesnės yra tamsiai raudonos vyšnios.

Kiek kalorijų 100 g ? Apie 50 kcal

BRAŠKĖS

Kuo vertingi? Gausu vitamino C – pagal kiekį braškės nusileidžia tik
juodiesiems serbentams. Yra B grupės vitaminų, kalio, magnio. Nemažai fitoncidų,
vadinamų gamtiniais antibiotikais, nes jie padeda nugalėti bet kokią infekciją
ir uždegimą. Geležies daugiausia sėklytėse.

Kaip veikia sveikatą? Veikia kaip diuretikas – šalina iš organizmo
skysčius, todėl padeda skubiai sulieknėti. Stimuliuoja virškinimą, normalizuoja
medžiagų apykaitą. Uogose daug ląstelienos, šalinančios toksinus.

Kada padeda? Gerai tonizuoja, padeda įveikti nuovargį, tinka
mažakraujystės profilaktikai. Turi kosmetinių savybių: šviesina odą ir balina
dantis. Gal dėl uogų sėklytėse esančio cinko, kuris didina seksualinį
susijaudinimą, laikomos stipriu afrodiziaku.

Kokie apribojimai? Jei sergate alergija, braškėmis gardžiuokitės
atsargiai. Tai itin svarbu mažiems vaikams, o ir suaugusieji gali netoleruoti
didesnio jų kiekio. – ypač jei jos gausiai tręšiamos „chemija”.

Valgymo ypatumai. Pyragams, kompotams labiau tinka tamsesnių spalvų
braškės, nes gaminiai iš jų būna gražesnės spalvos.

Kiek kalorijų 100 g? Apie 30 kcal

OBUOLIAI

Kuo vertingi? Obuoliuose gana daug vitaminų C, PP, E. Daug pektinų,
sujungiančių organizme nuodingąsias medžiagas ir padedančių jas pašalinti.
Vasarinių veislių obuoliuose yra mažiau vitaminų nei žieminių veislių.

Kaip veikia sveikatą? Turi priešuždegiminių savybių ir pasižymi
antiseptiniu poveikiu. Obuoliai reguliuoja žarnyno mikroflorą

Kada padeda? Valo organizmą nuo toksinų, mažina cholesterolio kiekį
kraujyje, anot liaudies medicinos šalina iš inkstų akmenis.

Kokie apribojimai? Nėra ligų, kuriomis sergant nebūtų galima valgyti
obuolių – nebent nuo jų pučia pilvą…

Valgymo ypatumai. Nuo peršalimo ligų veiksmingai gelbėja kokteilis iš
obuolių, morkų sulčių ir gabalėlio imbiero. Norint veiksmingai sulieknėti,
patariama per iškrovos dieną išgerti iki 2 litrų obuolių sulčių.

Kiek kalorijų? 100 g? Apie 57 kcal

MĖLYNĖS

Kuo vertingi? Mėlynėse yra itin daug karoteno ir vitamino C, kurie
palaiko kraujagyslių elastingumą, B grupės vitaminų. Gausu kalio, fosforo,
kalcio, ypač daug geležies ir mangano.

Kaip veikia sveikatą? Uogose daug antioksidantų, tad sakoma, kad jos
atitolina senatvę. Stiprina kraujagyslių sieneles, mažina kraujospūdį. Pasižymi
viduriavimą malšinančiomis savybėmis. Mėlynėse aptikta biologiškai veiklios
medžiagos, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir gali būti vartojamas kaip
papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti.

Kada padeda? Veikia kaip sutraukiamoji priemonė susirgus ūmiomis ar
lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis. Džiovintų uogų užpilas – puikus vaistas
nuo viduriavimo. Gerina regėjimą, sustiprina matymą prietemoje ir sumažina akių
nuovargį.

Kokie apribojimai? Netinka esant vidurių užkietėjimui.

Valgymo ypatumai. Šviežių uogų sezonas itin trumpas. Tad reikėtų
pasistengti jo nepražiopsoti ir prisivalgyti iki soties. O žiemai šias uogas
nesunku sudžiovinti.

Kiek kalorijų 100 g? Apie 56 kcal

ŽEMUOGĖS

Kuo vertingi? Gausu vitaminų, ypač C, E, folio rūgšties – gerokai daugiau
nei kituose vaisiuose ar uogose. Drėgną vasarą žemuogių mažiau, bet jose daugiau
vitamino C. Uogose itin daug geležies.

Kaip veikia sveikatą? Reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina virškinimą.
Geležies, vitamino C ir folio rūgšties derinys organizme palaiko normalų
kraujodaros procesą.

Kada padeda? Vertingos gydant mažakraujystę. Sveika valgyti sergant
inkstų ar tulžies pūslės akmenlige, sąnarių ligomis, gastritu, esant
padidėjusiam kraujospūdžiui.

Kokie apribojimai? Žemuogės nuo didesnio kiekio gali sukelti alergiją.

Valgymo ypatumai. Daug vitamino C susikaupia ir žemuogių lapuose, todėl
jų vertėtų prisidžiovinti ir aromatines arbatas gerti visus metus.

Kiek kalorijų? 100 g? Apie 34 kcal

Atminkite!

Visi vaisiai ir uogos stiprina organizmo imunitetą, gerina virškinimą, naikina
rūgimą ir pūvimą sukeliančias bakterijas, sujungia nuodingąsias medžiagas ir
pašalina jas iš organizmo.

– Sveikiausi ir vertingiausi – švieži vaisiai ir uogos. Tad kuo greičiau jie nuo
šakelių keliauja į pilvą – tuo geriau.

– Sultys virškinamos lengviau už vaisius ir uogas, iš kurių išspaustos, be to,
jose šiek tiek mažiau kalorijų.

– Vaisių ir uogų, jei įmanoma, geriau nelupti, nes arčiausiai žievelės yra
daugiausia vitaminų.

– Vaisų ir uogų salotas galite pagardinti apelsino ar citrinos žievele, vanile,
kmynais, netgi petražolėmis ar krapais.