Daugiau nei dešimtadaliu mažėjant valstybės kompensuojamųjų vaistų biudžetui Sveikatos apsaugos ministerija išskirtinį dėmesį rodo sergantiems leukemija. Šiais metais vaistams nuo šios ligos gydyti ji jau skyrė 11,5 mln. litų, jau artimiausiu metu, šaltinių duomenimis, planuojama pirkti vaistų už dar 5 mln. Lt.

Remiantis Lietuvos vėžio registro duomenimis, sergantys leukemija nė nepatenka tarp 10 labiausiai Lietuvoje paplitusių vėžinių susirgimų,

Balsas.lt žiniomis, ministerijos dėmesys sergantiesiems leukemija – neatsitiktinis. Tokį vaistą Lietuvoje tiekia farmacijos kompanija „Novartis”.

Etinių farmacijos kompanijų atstovybių asociacijos, kuriai priklauso ir „Novartis”, narys Armindas Varkala ir sveikatos ministro patarėjas Mindaugo Marcinkevičius – bičiuliai, o ponia Rasa Varkalienė – produkto vadybininkė vaistą leukemijai gaminančioje kompanijoje.

Derybas dėl vaistų pirkimo kuruojanti sveikatos ministro patarėja Inga Milašiūtė tikina, jog ministerija tevykdo pacientų pageidavimus, tai esą pacientų organizacijų prioritetai.

„Esame užsiprotokolavę tą spęsti”, – sako ji.

I. Milašiūtė informavo, jog galutinio susitarimo dar nėra, sprendimas gali būti priimtas artimiausiomis savaitėmis. Pasak patarėjos, apie konkrečią sumą, už kurią bus perkamas preparatas „Glivec”, kalbėti dar anksti.

„Kad 5 mln. Litų? Nežinau, kuo tos kalbos yra pagrįstos. Derybos prasidėjo nuo to, kad yra 200 žmonių, kuriems šis vaistas gali garantuoti pilnavertį gyvenimą”, – teigė I. Milašiūtė.

Ministerijos darbo grupėje be I. Milašiūtės dirba ir M. Marcinkevičius. Tiek patarėja, tiek sveikatos apsaugos ministras tikino nieko apie įtartinus farmacijos kampanijos atstovų ir jo patarėjo ryšius nežinantys.

Algis Čaplikas leido suprasti, jog tai jam nėra labai įdomu.

„Nežinau tokių dalykų, nesidomiu. Be to, derybas vedė mano patarėja, kuri visiškai nesusijusi su farmacijos kampanija. Vyksta karas tarp farmacijos kampanijų, visi teisūs ir visi neteisūs, tačiau už to stovi gyvi žmonės. Jei mes galime išgelbėti žmonių gyvybes, mes tą ir darysime. Nenoriu leistis į farmacininkų karus”, – dėstė A. Čaplikas.

Ministras patvirtino, jog kompensuojamųjų ir centralizuotai perkamų vaistų biudžetas kitąmet sumažės 13-14 proc., lėšos gydyti onkologinėmis ligomis sergantiems ligoniams taip pat sumažės.

 

Balsas.lt