Hiperlipidemija (HLP) – reta, paveldima liga. Ligonio kraujyje randamas didžiulis kiekis riebalų, kurie bet kada gali sukelti virškinimo sistemos sutrikimus, pažeisti kraujagysles ir kt.

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės laboratorijoje atlikus kraujo tyrimą, reta liga buvo nustatyta labai greitai. Naujagimiui, iš karto paskirtas specialus gydymas – gydomasis maitinimo mišinys, kuriame ypač sumažintas riebalų kiekis.

Kaip sakė VU vaikų ligoninės Išnešiotų naujagimių l.e.sk.vedėja Gražina Brusokienė ,- tokia liga sergančio naujagimio ligoninėje, per beveik 30 metų, nėra buvę.

„Ši liga gydoma ne medikamentais.Visa bėda, kad naujagimiui turi būti skiriama gydomoji dieta, o literatūroje nurodoma, kad trūkstant kūdikio maiste riebalų atsiranda centrinės nervų sistemos raidos sutrikimo grėsmė. Todėl vaiko sveikatos būklė turi būti griežtai sekama.”

Ligoninėje įvykęs visų reikalingų šios ligos gydymui specialistų konsiliumas, nusprendė, kad ateityje specialistai reguliariai, kas mėnesį, stebės vaiko psichomotorinę raidą ir koreguos specialų dietinį gydymą.

VU vaikų ligoninėje kasmet gydomi apie 26 tūkst. ir konsultuojami 58 tūkst. vaikų iš visos Lietuvos.