Virtuvės šefės patarimai padės išlaikyti mėsą ilgiau šviežią

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, vienam
žmogui Lietuvoje tenka 78,2 kg mėsos per metus – šis skaičius aukštesnis už
valstybes-kaimynes ir už bendrą pasaulio vidurkį, kuris siekia 41,9 kg per
metus. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijai
priklausanti žinoma virtuvės šefė Honorata Lyndo sako, kad nors mėsos lietuviai
suvartoja daug, kai kurie vis dar neteisingai ją laiko ir apdoroja.

 

„Skirtingos rūšies mėsa pasižymi skirtingomis
skoninėmis  ir organizmui naudingomis
savybėmis, – sako H. Lyndo. – Pavyzdžiui, vištiena yra viena liesiausių mėsų, kuri
gerina virškinimą, o ją vartojant vietoje kiaulienos, širdies ligų riziką
galima sumažinti kelis kartus. Tačiau perkant, laikant šaldytuve ir gaminant
vištieną ar kitos rūšies mėsą, svarbu atkreipti dėmesį į kelis patarimus, kurie
padės išvengti dažnai daromų klaidų – tinkamai prižiūrint produktą, galima net prailginti
galiojimo laiką.“

 

6 Honoratos Lyndo patarimai, padėsiantys ilgiau išlaikyti
šviežią ir skanią mėsą:

  1. Iš parduotuvės
    parsineštą mėsą reikėtų išimti iš polietileninių maišelių, kuriuose
    greičiau dauginasi įvairios bakterijos. Produktą geriausia uždengti
    maistine plėvele arba folija, laikyti inde su dangčiu – tai ne tik apsaugo
    nuo bakterijų plitimo, bet ir neleidžia mėsai įsigerti pašalinių kvapų iš
    svogūno, česnako ar kitų intensyvaus aromato produktų;
  1. Mėsą plauti
    galima tik prieš pradedant gaminti, kadangi vanduo skatina sulčių
    išsiskyrimą ir sudaro palankias sąlygas puvimo mikroorganizmų vystymuisi.
    Nuplovus mėsą, ją patariama švelniai nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir
    laikyti 0-2 laipsnių temperatūroje. Renkantis mėsą parduotuvėje, svarbu
    atkreipti dėmesį, ar ji nėra gausiai išskyrusi skysčio.
  1. Lėčiau genda
    didelis gabalas mėsos – supjaustytus gabaliukus ar faršą reikėtų suvartoti
    tą pačią dieną. Kaulai genda žymiai greičiau nei pati mėsa, todėl,
    siekiant prailginti galiojimo laiką, mėsą reikėtų atskirti nuo kaulo –
    juos geriausia panaudoti iš karto arba laikyti šaldiklyje.
  1. Tinkamai laikoma
    mėsa išlieka šviežia iki 2-3 dienų, naudojant vakuumatorių – dar ilgiau, iki
    7 dienų. Iki 5 dienų šviežią mėsą galima išlaikyti ją įtrynus aliejumi ir
    prieskoniais, tačiau druskos, kuri ištraukia skysčius, geriau nedėti.
  1. Šviežia mėsa
    turėtų būti laikoma atskiroje nuo kitų produktų lentynoje, kad joje
    esančios bakterijos nepatektų ant dešros, sūrio ar kitų maisto produktų,
    kurie prieš vartojimą nėra plaunami. Mėsai tinkamiausia apatinė šaldytuvo
    lentyna, kurioje geriausias mikroklimatas.
  1. Planuojantiems iškylauti
    gamtoje, tačiau neturintiems šaltkrepšio, mėsą patariama suvynioti į
    audeklą, išmirkytą citrinos sultyse – tai leis prailginti jos šviežumą
    bent porai valandų. Citrinos sultis gali pakeisti ir marinatas aliejiniu
    pagrindu, kuris visiškai apsemtų mėsos gabalėlį ir neleistų patekti orui.

 

Svarbu atminti, kad neužtenka
vien tik vadovautis minėtais patarimais tam, kad būtų išsaugota tinkama kokybė
– kiekvienai mėsos rūšiai, jos gaminiui ar pusgaminiui tinkama skirtinga
temperatūra, todėl būtina atkreipti dėmesį į gamintojo nurodytą optimalią
temperatūrą ant pakuotės. Taip pat, nereikėtų tikėtis, kad parduotuvėje pirkta
ir tik po pusdienio į šaldytuvą įdėta mėsa išsaugos kokybę ir savo gerąsias
savybes.