Virtuvės subtilybės: užšaldytos daržovės

Užšaldyti vaisiai ir daržovės ne tik ilgai išsilaiko, bet nepraranda
vertingųjų maistinių savybių. Be to, užšaldyti vaisiai ir daržovės išlaiko
spalvą, sultingumą, aromatą ir tvirtumą, nes užšaldžius produktus jų viduje
temperatūra nukrinta iki -18 laipsnių, kai sustoja visi gyvybiniai-biocheminiai
procesai.

Ar žinote, kad šaldymui tinka tik šviežios, nepažeistos, subrendusios
daržovės, kurias šaldyti galima:

polietileniniuose maišeliuose,
plastikinėse ar kartoninėse dėžėse,
didesnes daržoves atskirai suvyniotas į foliją.

Geri patarimai:

prieš šaldant daržoves nuplaukite šaltu vandeniu, išdėliokite ant sausų
rankšluosčių ir apdžiovinkite,
stambesnes daržoves supjaustykite kubeliais,
galima iš karto pasiruošti įvairių daržovių mišinių sriuboms ar troškiniams,kad
būtų galima išėmus iš kameros tiesiai dėti į puodą,
kad atšildytos daržovės mažiau težtų ir nepakeistų spalvos, prieš užšaldant jose
reikėtų sumažinti drėgmės kiekį – į didelį puodą iki pusės pripilti vandens ir
jį užvirinti, po to daržoves, sudėtas į kiaurasamtį įleisti į verdantį vandenį,
truputį palaikyti ir perliejus šaltu virintu vandeniu atvėsinti, nuvarvinti ir
sudėlioti į maišelius ar dėžutes,
fasuoti geriausia nedidelėmis, iki 500 g porcijomis, sandariai uždarant
pakuotes,
paruoštas šaldymui daržoves šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip parą,

Svarbu:
daugiausia vertingų medžiagų daržovėse lieka, kai jos tik išimamos iš šaldiklio
ir iš karto dedamos į verdantį vandenį ar karštus riebalus.