+0
-2
-2
Vitaminas P – bioflavonoidai

Renkantis gydomąjį preparatą ar maisto papildą tenka matyti, kad jo sudėtyje
yra bioflavonoidai. Kas jie tokie ir kam mums jų reikia?

Bioflavonoidai, dar vadinami vitaminu P, ne visai yra vitaminai. Tačiau dėl
paprastesnės jų klasifikacijos, juos dažniau priskiria vitaminams. Į terminą „bioflavonoidai”
patenka daug sudedamųjų: hesperinas, hersperidinas, eriodiktiolas, kvercertrinas,
kvercetinas ir rutinas. Vitaminas P susideda iš daugelio biologiškai aktyvių
medžiagų: citrinose esančio citrino, grikiuose – rutino, arbatoje – katechino ir
kt.

Pirmas bioflavonoidus atrado Nobelio premijos laureatas Albert Szent-Györgyi
1930 metais, kaip augalų pigmentus, kurie yra artimoje sąjungoje su vitaminu C.
Kartu vitaminas C ir bioflavonoidai suteikia antioksidacinę apsaugą augalams ir
padeda atsilaikyti prieš įvairius aplinkos pokyčius – vėjų kaitą, lietų,
temperatūros kaitą ir saulės spindulių poveikį.

Bioflavonoidų žmogaus organizmas negamina, todėl juos rekomenduojama gauti
pilnavertės mitybos pagalba. Geriausia vartoti kartu su vitaminu C.
Rekomenduojama vitamino P paros norma yra 500mg. Perdozavimas gali sukelti
viduriavimą.
Jei jūsų maisto racionas turtingas vaisiais ir daržovėmis, vadinasi jūsų
organizmas gauna pakankamą dozę bioflavonoidų. O štai pamėlusi oda, mėlynės
skelbia apie vitamino P trūkumą.
Bioflavonoidų yra citrusinių vaisių odelėje, paprikoje, vynuogėse, svogūnuose,
česnakuose, mėlynose ir raudonose uogose, žalioje arbatoje, pušies žievėje.

Atlikus klinikines studijas, nustatyta, kad bioflavoniodai teigiamai veikia
daugelį žmogaus organų sistemų.

# Bioflavonoidai sustiprina vitamino C poveikį, todėl juo reiktų vartoti kartu
su šiuo vitaminu. Jie padeda įsisavinti vitaminą C ir pailgina jo teigiamą įtaką
organizmui.
Kartu su šiuo vitaminu jie saugo plonas kapiliarų sieneles nuo pažeidimų, tuo
pačiu stabdydami kraujavimą ir neleisdami susidaryti mėlynėms.
# Vitaminas P taikomas gydant sportines traumas, nes tai puiki nuskausminanti
priemonė. Bioflavonoidai sumažina kojų, nugaros skausmus, pristabdo kraujavimą.
# Jie padeda kovojant su herpes virusu .
# Bioflavonoidai padeda išsaugoti kapiliarų struktūrą, turi antibakterinį
poveikį ir gerina kraujotaką.
# Manoma, kad bioflavonoidai stimuliuoja tulžies kaupimosi procesą ir net sugeba
kovoti su astma.
# Natūralus bioflavonoidas – kvercetinas turintis daug daugiau naudingų savybių,
nei kiti bioflavonoidai, gali padėti išvengti alergenų sukeliamų pojūčių.
Atlikti tyrimai rodo, kad kvercetinas veikia trejopai. Pirmiausia jis blokuoja
histamino, kuris yra vienas pagrindinių nemalonių alergijos pojūčių priežastį,
išsiskyrimą iš putliųjų ląstelių. Kvercetinas padeda greičiau išsiskyrusį
histaminą suardyti. Taip pat, kvercetinas stabilizuoja putliųjų ląstelių
membranas, tokiu būdų iš ląstelių išsiskiria mažiau biologiškai aktyvių medžiagų,
kurios sukelia nemalonius pojūčius: nosies niežėjimą, čiaudulį, akių ašarojimą.
Vidutiniškai kasdien žmogus turėtų gauti 25 mg kvercetino. Daug kvercetino
randama svogūnų laiškuose, obuoliuose, kaparėliuose, violetiniuose svogūnuose.
# Moksliniai tyrimai įrodė, kad dideli bioflavonoidų kiekiai stabdo kataraktos,
senatvinės makulos (akies geltonosios dėmės) degeneracijos išsivystymą bei
mažina akispūdį, sergantiesiems glaukoma (padidėjusio akispūdžio liga).

ĮDOMU
Organizmas bioflavonoidus įsisavina ne greitai. Jei jūs persišaldėte, išgerkite
1000 mg vitamino C ir tiek pat bioflavonoidų, po to tris kartus per dieną
vartokite po 500 mg.

Parengė Asta Geibūnienė