Voveraitės – vasaros grybai

Geriausiai jie auga pušynuose, eglynuose, ypač baltose ir žaliose
samanose. Tinkamiausias laikas grybauti – ankstyvas rytas, kol miške dar drėgna
ir vėsu. Tada grybai yra sodresni, sultingesni, tvirtesni.

Skanios ir vertingos

Dėl sudėtyje esančio chitino voveraitės, kaip ir daugelis kitų grybų, gana
sunkiai virškinamos, tačiau jose gausu vertingų medžiagų: vitaminų (vitamino B1
daugiau negu kituose grybuose, piene, varškėje, pomidoruose; vitamino D – kaip
aukščiausios rūšies svieste; nemažai provitamino karoteno), baltymų (jų nėra
itin daug – apie 3 proc., bet juose yra visų gyvybiškai svarbių amino rūgščių),
visų mineralinių medžiagų, esančių dirvoje, kurioje auga grybai.

Mitybiniu fiziologiniu požiūriu ypač vertingos grybų aromatinės medžiagos,
kurioms būdingos apetitą skatinančios savybės. Kad būtų lengviau virškinamos,
ruošiamas maistui voveraites patartina susmulkinti. Šie grybai skanesni ne
virti, o kepti. Jei įmanoma, kepti skirtų voveraičių nereikėtų net plauti –
pakaktų kruopščiai nuvalyti šepetėliu. Tada voveraitės išsaugo daugiau
vertingųjų medžiagų, būna aromatingesnės. Skanios ir džiovintos voveraitės.
Prieš džiovinimą jas rekomenduojama tiesiog nuvalyti ir džiovinti atskirai nuo
kitų grybų. Pradžioje geriausia palaikyti 45–50 laipsnių temperatūrą, vėliau ji
gali būti pakeliama iki 55–60. Džiovintas voveraites galima vartoti maistui
nesmulkintas arba sumalti į miltus. Džiovintų voveraičių miltai yra labai
kvapūs, todėl puikiai tinka įvairiems padažams, sriuboms, daržovių ir mėsos
patiekalams paskaninti. Šeimininkės vis labiau pamėgsta konservavimą šalčiu.
Užšaldyti galima ir žalias, ir keptas (arba virtas) voveraites. Norint užšaldyti
keptus grybus, juos būtinai reikia kepti svieste (ne augaliniame aliejuje).
Tiesa, kai kurie mitybos specialistai teigia, kad šaldytos voveraitės apkarsta
ir netenka dalies savo maistinės vertės, todėl siūlo jas apdoroti kitais būdais.

Puikiai tinka voveraites sūdyti, marinuoti, rauginti. Konservuojant dedami
įvairūs prieskoniai, tačiau ypač tinka kmynai.