Vyno sudėtyje gali būti komponentų, galinčių seniems žmonėms
pristabdyti silpnaprotystės formavimąsi. Tokią išvadą padarė
Geteborgo universiteto (Švedija) mokslininkai.
Mokslininkų teiginiai paremti 1458 moterų apklausa, kurios dalyvavo
populiaciniame tyrime, prasidėjusiame 1968 m. Periodiškai
tikrinant šių moterų sveikatą, jų buvo klausiama, kaip dažnai jos geria
vyno, alaus ir stiprių gėrimų.
Praėjus 34 metams po pirmos apklausos 162 moterims buvo diagnozuota
silpnaprotystė.
Be to, paaiškėjo, kad toms moterims, kurios vartojo vyno,
silpnaprotystės forma buvo ne tokia stipri. Tuo trapu moterys,
vartojusios alų ir stiprius alkoholinius gėrimus, sirgo sunkesne
silpnaprotystės forma.
Tyrėjai, tiesa, teigia dar negalį rekomenduoti moterims pradėti gerti
vyno, jį vartoti toliau ar didinti jo dozes. Profesorius Loren
Lissner, vienas tyrimo vadovų, pripažįsta, kad rezultatams įtakos
galėjo turėti ir kiti faktoriai.
Mokslininkai taip pat pastebi, kad per paskutinįjį dešimtmetį Švedijos
moterų alkoholio vartojimas kito. Dabar švedės vartoja daugiau vyno
ir stiprių gėrimų, bet mažiau alaus. Pavyzdžiui, 1960 m. tik 20 proc.
vyresniojo amžiaus moterų kas savaitę gėrė vyno. Šiandien daugiau kaip
pusė to paties amžiaus moterų prisipažįsta kas savaitę vartojančios šio
gėrimo.
Profesorius L.Lissner teigia, kad gautieji rezultatai duos pradžią
naujiems tyrimams apie tai, kaip alkoholis veikia sveikatą
vyresniame amžiuje.