Vynuogės mažina odos vėžio riziką

Vynuogės mažina odos vėžio rizikąCheminės
medžiagos proantocianidinai, kurių yra vynuogių sėklose, mažina saulės sukeliamo
odos vėžio riziką, paskelbta praėjusį savaitgalį vykusiame kasmetiniame Amerikos
Chemikų asociacijos suvažiavime Čikagoje. Alabamos (JAV) universiteto
mokslininkai, atlikę eksperimentus su pelėmis, nustatė, jog šios cheminės
medžiagos eksperimente mažino ultravioletinių spindulių sukeltų odos vėžinių
pakitimų riziką.

Nuskustos pelės buvo veikiamos ultravioletinių spindulių ir dalis jų buvo
maitinamos vynuogių sėklomis, o kita kontrolinė grupė buvo maitinama įprastu
maistu be papildų. Tyrimo vadovas dr. Santoshas K. Katiyaras suvažiavimo metu
konstatavo, kad vynuogių sėklose esantys proantocianidinai slopina šviesos
sukeliamus vėžinius procesus ir net 78 proc. sumažina ultravioletinių spindulių
sukeliamo odos vėžio riziką.

“Reguliarus proantocianidinų kaip maisto papildų vartojimas gali sumažinti odos
vėžio riziką“, pranešė daktaras. “Vynuogių sėklose esančios cheminės medžiagos
sumažina ultravioletinių spindulių sukeliamą imuninės sistemos slopinimą. Taip
pat šios medžiagos pasižymi antioksidaciniu aktyvumu, kuris slopina
ultravioletinių spindulių oksidacinį poveikį“.

Kasmet dėl saulės poveikio pasaulyje diagnozuojama milijonai melanomos ir kitų
odos vėžio formų. Todėl būtina toliau tirti vynuogių sėklose esančių cheminių
medžiagų poveikį žmogaus organizmui, reziumavo tyrimo grupės vadovas.

www.delfi.lt