Vyšnios – vidurvasario uogos

Vyšnių sezonas – neilgas, tad dabar pats metas pasimėgauti šių uogų skoniu
ir gauti naudos: vyšnios teigiamai veikia mūsų virškinimą.

Vyšniose daug organinių rūgščių, karotino, vitamino C, folio rūgšties, o
raudonasis uogų pigmentas veikia kaip antioksidantas, t.y. stiprina imunitetą,
mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei
aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina
fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą.

Tačiau pagrindinis šių uogų turtas – kumarinai, medžiagos reikalingos organizmo
tonusui palaikyti. Šių medžiagų kiekiu vyšnios nusileidžia tik raudoniesiems
serbentams, avietėms ir granatams. Būtent todėl šių uogų turėtų valgyti nusilpę
arba po ligos sveikstantys žmonės.

Vyšnių uogos – tikras džiaugsmas gurmanams.
Jos tinka ne tik desertams ar pyragams gardinti. Jų sultys laikomos vienu
geriausių padažų, tinkančių prie šašlyko, avienos ar kitos riebios mėsos
patiekalų.

Ne tik uogos, bet ir vyšnių lapai laikomi natūraliu antioksidantu. Juose gausu
fitoncidų, medžiagų kurios stabdo bakterijų formavimąsi.
Būtent todėl vyšnių lapų dedama į marinatus, raugiant agurkus.

Vyšnių pyragas

Reikės:
– 475 g vyšnių,
– 150 g šokolado,
– 100 ml grietinėlės,
– 100 cukraus,
– vanilinio cukraus,
– sutarkuotos 1 citrinos žievelės,
– 2 kiaušinių,
– 175 g miltų,
– kepimo miltelių,
– 50 g smulkintų migdolų,
– 150 g Maskarponės sūrio,
– 150 g minkšto (16 proc. riebumo) sūrio,
– 150 g neriebios varškės,
– 75 g cukraus pudros.

Apvalią gofruotą kepimo formą gausiai sutepkite aliejumi ir pabarstykite miltų.
Pusę kiekio šokolado susmulkinkite plaktuve. Kitame inde suplakite grietinėlę su
cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinos žievelėmis. Po vieną įmuškite kiaušinius.
Atsargiai suberkite miltus ir kepimo miltelius, po to sudėkite smulkintą
šokoladą ir migdolus, suberkite vyšnias (maždaug 400 g). Gautą tešlą sudėkite į
kepimo formą. Kepkite iki 200 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje 30-45
min. Kai pyragas iškeps, apie 30 min. jį dar palaikykite išjungtoje orkaitėje.
Po to išimkite iš formos ir atšaldykite iki kambario temperatūros. Likusią
šokolado dalį išlydykite. Apipilkite juo pyragą ir padėkite į šaldytuvą, kad
šokoladas sustingtų. Tuo metu su cukraus pudra sumaišykite sūrį ir varškę,
sudėkite likusią citrinos žievelę ir vanilę. Masę gerai išmaišykite ir 2
valandoms įdėkite į šaldytuvą. Po to ją sudėkite ant pyrago ir dar valandą
palaikykite šaldytuve. Prieš tiekiant ant stalo papuoškite likusiomis vyšniomis.
Skanaus!