Pirmą kartą sporto ir menų šventė Šiauliuose surengta 1996 metų liepą. Tuomet dalyvavo tik Šiaulių apskrityje gyvenantys psichikos neįgalieji, tačiau prie šios šventės organizavimo prisijungus Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijai, renginys tapo respublikiniu. Kiekvienais metais tarptautinėje Sporto ir menų šventėje dalyvauja nuo 200 iki 300 asmenų iš jų apie 200 neįgaliųjų. 2004 – 2005 metais į tarptautinę Sporto ir menų šventę Šiauliuose neįgalieji atvyko net iš 30 bendrijos skyrių, taip pat iš Liublino bei Varšuvos (Lenkija).

Šiemet planuojama sulaukti apie 300 dalyvių iš visos Lietuvos ir užsienio (Lenkija, Rusija). Neįgalieji dalyvaus ir bus apdovanoti 100 metrų bėgimo, šaškių, kamuolio metimo į taikinį, kamuolio varymo, strėlių mėtymo, rankų lenkimo, svarmenų kėlimo, 16 kg svorio kėlimo rungtyse. Bus dalinamasi patirtimi su Lenkijos neįgaliųjų organizacijų iš Krokuvos ir Radomio atstovais bei Kaliningrado psichiatrinės ligoninės darbuotojais.

Šventei neįgalieji kruopščiai rengiasi visus metus – treniruojasi ir ruošiasi sportinėms rungtims. Meno kolektyvai rengia programas, kurias parodys renginio metu, taip pradžiugindami tuos šventės dalyvius, kuriems fizinės galimybės neleis dalyvauti sportinėse rungtyse.

Sveikatos apsaugos ministerija pagal „Nevyriausybinių organizacijų, dalyvaujančių sveikatinimo veikloje, skatinimo programą“ 2007 m. finansuoja 47 projektus ir skiria 300 tūkst. litų. Nevyriausybinės organizacijos skatinamos dalyvauti formuojant bei įgyvendinant sveikatos politiką, ugdyti visuomenės informuotumą, skleisti informaciją apie sveiką gyvenseną, profilaktines programas.

Kvietimas – programa.doc

Daugiau informacijos:
Jolanta Poškaitė
Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrija
el. paštas danutekas@takas.lt, lspzgb@takas.lt
tel. ( 8-5) 262 89 36, faksas (8-5) 212 1656

SAM Ryšių su visuomene skyrius
Tel. (8 5) 266 14 31
agne.marudinaite@sam.lt
www.sam.lt